Komentáře knihy Inspektor s velkým mozkem
To nejlepší na konec a proto pan autor posledním dílem královsky zakončil svoji trilogií. 5 hvěziček stále však neudělím, ale 4,5 hvězdičky ano.
Máš je mít milý Františku. Zbavil jsi svého hrdinu určitého dilu demence a z Prevíta ze stává poměrně sympatický chlapík a čtenáře už nesere svoji naivitou, jako v dílech předchozích.
PS : Dovoluji si připomenout, že autor vytvořil dílo, když mu bylo 70 let, což je věk, kdy si mnozí nejsou schopni dojít ani na záchod. Za mě je to obdivuhodné a přeji autorovi ať mu svěží mysl a dobré zdraví vydrží jak to jen bude možné.
Přestože je to šílená píčovina, tak se skvěle bavím a vím, že až budu zase někdy v depresi, tak mi Prevít pomůže z ní ven.
Milé, vtipné a neuvěřitelně čtivé. Alespoň pro mě určitě. Timothy je svéráz, který se nebere moc vážně a tak nějak mu nakonec vše vyjde. Tuhle sérii jsem si užila.
Sérii jsem začala posledním dílem. Doufám, že v naší knihovně mají i dva předchozí. Kniha mě bavila, typ humoru mi seděl, řešení případů jakoby na vedlejší lince. Strýček Oskar a jeho dějová linka nás vede k závažnému problému Afriky a humanitární pomoci stejným stylem. Doporučuji a jdu pátrat po předchozích dílech.
Inspektor Prévit opět zasahuje !!! Je mi líto, že se musím rozloučit s velkým sympaťákem, který mě dovedl skvěle pobavit, jenž na stránkách knih Františka Niedla zažíval nevšední dobrodružství a dokázal rozlousknout nejeden kriminální případ, kterému nedokázala bez jeho pomoci přijít na kloub ani slavná FBI. Jeho šílené eskapády a suchý ironický humor mi budou chybět :-( Ale kdo ví, třeba se nás, fanoušků této neřízené střely, autorovi zželí a napíše pro nás další díl o bláznivém životě tohoto interesantního borce.
Tentokrát je mi opravdu líto, že je to poslední díl.
Prévit mi přirostl k srdci, takovou postavu hned tak nenajdete.
Tento příběh mi připadal trochu drsnější, ale humor a skvělé kousky komisaře nevymizely.
Všem vřele doporučuji a to nejen tuto knihu, ale všechny tři.
V předchozím dílu se Prévit vrací domů a odemkne si dveře, tady zazvoní. No, co už, i dokonalí mají své chyby. :-)
Chtěl jsem si vypůjčit dalšího Daberta, nebyl, tak jsem vyzkoušel Previta z New Yorku. Je to až třetí příběh a i tento policista vyšetřuje hlavou a chytrostí, přestože to jeho nadřízení nechápou. Asi zkusím půjčit i předešlé díly.
Nemůžu si pomoct, ale africké eskapády inspektoru Prévitovi moc nesvědčí. Přibývá hrubé síly na úkor dedukce a inteligence, ubývá situačního humoru – celkově povážlivě klesá zábavnost a třetí díl bohužel potvrzuje sestupnou tendenci prevítovské trilogie.
Už jsem co nejrychleji chtěl dočíst tuhle poslední knihu s inspektorem Prévitem, protože ty první dvě fakt byly pecky! To se týkalo i tohoto případu, který se mi zase četl jedna báseň :))). Je fakt, že se Prévit změnil, ale já bych řekl, že to je normální a prostě nic zvláštního a klidně se to může stát také třeba nám v našem životě, že jo? :) Takže asi tak, líbily se mi všechny tři knihy a já docela lituju, že už jich víc nebude.
Zakončení série mě pobavilo, jako ostatně všechny knihy autora. V ní hlavní hrdina vyrostl z ušpápnutého neoblíbeného chlápka v sebevědomého hrdinu schopného zvládnout jakýkoliv problém. Pobavila jsem se, jen mi ke škodě pomalu docházejí autorovy knihy, které jsem ještě neposlouchala.
Opět jsem spokojená a autorův humor pevně spjatý s postavou inspektora Prévita mi bude chybět. I v této knize dokázal vtipně rozlousknout několik případů a přivést do varu nejednoho svého nadřízeného. Timothy se od prvního dílu změnil, přesto podstata jeho postavy zůstala naštěstí stejná. Jen závěr knihy už tak vtipný nebyl a dost přitvrdil, což mi bylo líto, ale jako celek mě kniha bavila. 4.5*
(5/24)
Poslech celé trilogie mě velmi bavil a budu i nadále věrná panu Niedlovi. Jeho styl vyprávění, smysl pro humor a spravedlnost, jeho originální nápady a popisy postav a situací jsou opravdu skvělé. (Připomíná mi mého velkého oblíbence, rošťáka Belmonda.) A co vypravěč pan Saic? No, ten se naštěstí nemění a zůstává i nadále dokonalý.
Tento třetí díl byl povedený, i když ne tak jako díl druhý. Ale i tak jsem si s chutí poslechla, jak se Prevít mění nejen fyzicky, k lepšímu, jak se mu začíná konečně dařit a je čím dál sebevědomější. Ostatní postavy stojí za to, ať jsou to sympaťáci, nebo naprostí idioti.
Velké doporučení celé série. :)
Završení celé trilogie jak se patří!
Škoda, jak se píše níže, že nejsou další díly. A navíc ty myšlenky, které v knize zazněly... pomoc Africe od OSN, rasismus a ,,rasismus“ a pod.
Rozhodně kniha stojí za přečtení nejen kvůli těm myšlenkám, i když to také, ale hlavně pro jemný i „hrubý“ humor.
Např.: „Hodil si provaz na hák od lustru, chvíli předtím, než jsem přišla domů. Ještě jsem ho stihla včas odříznout. Ale jak spadl na podlahu, přisedl si nohu a natrhl si kolenní vazy. Ještě ten den ho operovali.“
„No vidíte, konec dobrý, všechno dobré. Někteří lidé se pověsí oběšenci na nohy a křičí: Bobíku, pojď dolů, nebo se ti něco stane. A tak ho dorazí.“
„Myslíte si, že jsem kráva?“
„To rozhodně ne. Zvláště při tom vašem vybraném vyjadřování.“
Rozhodně s tímto autorem nekončím...
Tato série se opravdu povedla a je docela škoda že nejsou nějaké další díly. Moc pěkně psané a každá stránka je zajímavější a zajímavější a smysl pro humor autor opravdu má. Nenapadlo mě že se u detektivky kde se opravdu řeší vraždy dá smát nahlas.
Úplně nevím, jestli mi sedí ta nenucená ležérnost v podání pana Saice ( audio ). Asi bych se u detektivky chtěla trochu bát. Takhle je to spíš prča. Previt vše zvládá levou zadní, tak trochu James Bond
(možný malý spoiler)
Tyhle knihy s inspektorem Prévitem jsou opravdu hodně dobré! ;-) I když konkrétně tento jeho poslední případ je o celou třídu drsnější, než byly ty předchozí. Jinak je ale Timothy Prévit kapitola sama pro sebe. V práci není oblíbený ani trochu a také jeho soukromý život (v současné době) není právě spořádaný. Namísto rodiny totiž žije s dobrmanem Britem a papouškem Esmeraldou ;-). A do toho všeho je pověřený vyšetřováním hned tří násilných činů najednou! Musí tedy objasnit dvě vraždy a k tomu únos, který se ovšem později zvrtne a všechno dopadne úplně jinak, než si všichni (včetně Prévita) představovali...
Kniha zase srší vtipem, i když zároveň chápu, že tento typ humoru nemusí sednout každému. Ale já jsem se opět bavila, a proto musím opakovaně hodnotit plným počtem. No a na závěr bych už jen ráda dodala, že tato série byla mým prvním setkáním s autorem, ale určitě ne posledním! ;-)
Tak ze série s inspektorem Prévitem je tento díl určitě nejslabší. Pořád je to napsáno čtivě, občas mi to na tváři úsměv vyvolalo (obzvláště rozhovory s příbuzenstvem), ale prostě to nebylo ono. Ve srovnání s předchozími dvěma díly trochu nuda. Asi mi tam chyběl nějaký ten mečoun nebo hasičák. :-)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
František Niedl také napsal(a)
| 2006 | Čtvrtý králův pes |
| 2012 | Platnéř |
| 2012 | Útěk do pekel |
| 2016 | Rytíři z Vřesova |
| 2013 | Čas vlků |

86 %
79 %

V posledním díle Prévitovi všichni zločinci padají doslova k nohám. Ale joo, knížka se četla dobře, pobavila. Škoda, že byl závěr takový zbytečně rychlý, jako by už to chtěl mít co nejdříve dopsané.