Komentáře knihy Inspektor s velkým mozkem

makymp
08.07.2026

V posledním díle Prévitovi všichni zločinci padají doslova k nohám. Ale joo, knížka se četla dobře, pobavila. Škoda, že byl závěr takový zbytečně rychlý, jako by už to chtěl mít co nejdříve dopsané.

FerdaKraken
31.12.2025

To nejlepší na konec a proto pan autor posledním dílem královsky zakončil svoji trilogií. 5 hvěziček stále však neudělím, ale 4,5 hvězdičky ano.

Máš je mít milý Františku. Zbavil jsi svého hrdinu určitého dilu demence a z Prevíta ze stává poměrně sympatický chlapík a čtenáře už nesere svoji naivitou, jako v dílech předchozích.

PS : Dovoluji si připomenout, že autor vytvořil dílo, když mu bylo 70 let, což je věk, kdy si mnozí nejsou schopni dojít ani na záchod. Za mě je to obdivuhodné a přeji autorovi ať mu svěží mysl a dobré zdraví vydrží jak to jen bude možné.
Přestože je to šílená píčovina, tak se skvěle bavím a vím, že až budu zase někdy v depresi, tak mi Prevít pomůže z ní ven.

mataj
09.12.2025

Milé, vtipné a neuvěřitelně čtivé. Alespoň pro mě určitě. Timothy je svéráz, který se nebere moc vážně a tak nějak mu nakonec vše vyjde. Tuhle sérii jsem si užila.

marekB78
16.10.2025

Tato série mě bavila. Bylo to takové pohodové čtení.

Péťa1950
07.10.2025

Sérii jsem začala posledním dílem. Doufám, že v naší knihovně mají i dva předchozí. Kniha mě bavila, typ humoru mi seděl, řešení případů jakoby na vedlejší lince. Strýček Oskar a jeho dějová linka nás vede k závažnému problému Afriky a humanitární pomoci stejným stylem. Doporučuji a jdu pátrat po předchozích dílech.

666Jitka
26.08.2025

Inspektor Prévit opět zasahuje !!! Je mi líto, že se musím rozloučit s velkým sympaťákem, který mě dovedl skvěle pobavit, jenž na stránkách knih Františka Niedla zažíval nevšední dobrodružství a dokázal rozlousknout nejeden kriminální případ, kterému nedokázala bez jeho pomoci přijít na kloub ani slavná FBI. Jeho šílené eskapády a suchý ironický humor mi budou chybět :-( Ale kdo ví, třeba se nás, fanoušků této neřízené střely, autorovi zželí a napíše pro nás další díl o bláznivém životě tohoto interesantního borce.

Belanna
01.06.2025

Tentokrát je mi opravdu líto, že je to poslední díl.
Prévit mi přirostl k srdci, takovou postavu hned tak nenajdete.
Tento příběh mi připadal trochu drsnější, ale humor a skvělé kousky komisaře nevymizely.
Všem vřele doporučuji a to nejen tuto knihu, ale všechny tři.

katerina4063
06.04.2025 audiokniha

V předchozím dílu se Prévit vrací domů a odemkne si dveře, tady zazvoní. No, co už, i dokonalí mají své chyby. :-)

Adiemus
21.02.2025

Tady musím bohužel ubrat za ten - podle mého - poněkud uspěchaný konec. Konec?

mirek7450
05.01.2025

Chtěl jsem si vypůjčit dalšího Daberta, nebyl, tak jsem vyzkoušel Previta z New Yorku. Je to až třetí příběh a i tento policista vyšetřuje hlavou a chytrostí, přestože to jeho nadřízení nechápou. Asi zkusím půjčit i předešlé díly.

TomHr
07.08.2024

Nemůžu si pomoct, ale africké eskapády inspektoru Prévitovi moc nesvědčí. Přibývá hrubé síly na úkor dedukce a inteligence, ubývá situačního humoru – celkově povážlivě klesá zábavnost a třetí díl bohužel potvrzuje sestupnou tendenci prevítovské trilogie.

Čmeláček
26.06.2024

Už jsem co nejrychleji chtěl dočíst tuhle poslední knihu s inspektorem Prévitem, protože ty první dvě fakt byly pecky! To se týkalo i tohoto případu, který se mi zase četl jedna báseň :))). Je fakt, že se Prévit změnil, ale já bych řekl, že to je normální a prostě nic zvláštního a klidně se to může stát také třeba nám v našem životě, že jo? :) Takže asi tak, líbily se mi všechny tři knihy a já docela lituju, že už jich víc nebude.

alabra
24.06.2024

Zakončení série mě pobavilo, jako ostatně všechny knihy autora. V ní hlavní hrdina vyrostl z ušpápnutého neoblíbeného chlápka v sebevědomého hrdinu schopného zvládnout jakýkoliv problém. Pobavila jsem se, jen mi ke škodě pomalu docházejí autorovy knihy, které jsem ještě neposlouchala.

IVANA0123
27.05.2024

Opět jsem spokojená a autorův humor pevně spjatý s postavou inspektora Prévita mi bude chybět. I v této knize dokázal vtipně rozlousknout několik případů a přivést do varu nejednoho svého nadřízeného. Timothy se od prvního dílu změnil, přesto podstata jeho postavy zůstala naštěstí stejná. Jen závěr knihy už tak vtipný nebyl a dost přitvrdil, což mi bylo líto, ale jako celek mě kniha bavila. 4.5*
(5/24)

uzivatel6305
08.05.2024

Poslech celé trilogie mě velmi bavil a budu i nadále věrná panu Niedlovi. Jeho styl vyprávění, smysl pro humor a spravedlnost, jeho originální nápady a popisy postav a situací jsou opravdu skvělé. (Připomíná mi mého velkého oblíbence, rošťáka Belmonda.) A co vypravěč pan Saic? No, ten se naštěstí nemění a zůstává i nadále dokonalý.

Tento třetí díl byl povedený, i když ne tak jako díl druhý. Ale i tak jsem si s chutí poslechla, jak se Prevít mění nejen fyzicky, k lepšímu, jak se mu začíná konečně dařit a je čím dál sebevědomější. Ostatní postavy stojí za to, ať jsou to sympaťáci, nebo naprostí idioti.

Velké doporučení celé série. :)

faba
03.04.2024

Završení celé trilogie jak se patří!
Škoda, jak se píše níže, že nejsou další díly. A navíc ty myšlenky, které v knize zazněly... pomoc Africe od OSN, rasismus a ,,rasismus“ a pod.
Rozhodně kniha stojí za přečtení nejen kvůli těm myšlenkám, i když to také, ale hlavně pro jemný i „hrubý“ humor.

Např.: „Hodil si provaz na hák od lustru, chvíli předtím, než jsem přišla domů. Ještě jsem ho stihla včas odříznout. Ale jak spadl na podlahu, přisedl si nohu a natrhl si kolenní vazy. Ještě ten den ho operovali.“
„No vidíte, konec dobrý, všechno dobré. Někteří lidé se pověsí oběšenci na nohy a křičí: Bobíku, pojď dolů, nebo se ti něco stane. A tak ho dorazí.“
„Myslíte si, že jsem kráva?“
„To rozhodně ne. Zvláště při tom vašem vybraném vyjadřování.“

Rozhodně s tímto autorem nekončím...

Johny_H.
29.02.2024

Tato série se opravdu povedla a je docela škoda že nejsou nějaké další díly. Moc pěkně psané a každá stránka je zajímavější a zajímavější a smysl pro humor autor opravdu má. Nenapadlo mě že se u detektivky kde se opravdu řeší vraždy dá smát nahlas.

playada
29.01.2024

Úplně nevím, jestli mi sedí ta nenucená ležérnost v podání pana Saice ( audio ). Asi bych se u detektivky chtěla trochu bát. Takhle je to spíš prča. Previt vše zvládá levou zadní, tak trochu James Bond

85098211
08.12.2023

(možný malý spoiler)
Tyhle knihy s inspektorem Prévitem jsou opravdu hodně dobré! ;-) I když konkrétně tento jeho poslední případ je o celou třídu drsnější, než byly ty předchozí. Jinak je ale Timothy Prévit kapitola sama pro sebe. V práci není oblíbený ani trochu a také jeho soukromý život (v současné době) není právě spořádaný. Namísto rodiny totiž žije s dobrmanem Britem a papouškem Esmeraldou ;-). A do toho všeho je pověřený vyšetřováním hned tří násilných činů najednou! Musí tedy objasnit dvě vraždy a k tomu únos, který se ovšem později zvrtne a všechno dopadne úplně jinak, než si všichni (včetně Prévita) představovali...
Kniha zase srší vtipem, i když zároveň chápu, že tento typ humoru nemusí sednout každému. Ale já jsem se opět bavila, a proto musím opakovaně hodnotit plným počtem. No a na závěr bych už jen ráda dodala, že tato série byla mým prvním setkáním s autorem, ale určitě ne posledním! ;-)

Bax9
06.12.2023

Tak ze série s inspektorem Prévitem je tento díl určitě nejslabší. Pořád je to napsáno čtivě, občas mi to na tváři úsměv vyvolalo (obzvláště rozhovory s příbuzenstvem), ale prostě to nebylo ono. Ve srovnání s předchozími dvěma díly trochu nuda. Asi mi tam chyběl nějaký ten mečoun nebo hasičák. :-)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi