Nenapravený omyl

Nenapravený omyl https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425343/bmid_nenapraveny-omyl-Ptv-425343.jpg 4 89 28

Inšpektor Ledecký série

< 3. díl >

Vrahov omyl rozbieha rutinné vyšetrovanie vraždy na jednom bratislavskom gymnáziu. Detektívi z oddelenia vrážd pod vedením vrchného inšpektora Ledeckého preverujú podľa zabehnutého vzorca všetky možnosti. Zrazu príde impulz zo strany, odkiaľ ho nik nečakal. Modus operandi a štatistika hovoria svoje: Takých prípadov je na Slovensku viac! Majú detektívi veriť človeku, ktorí ich už raz sklamal? Ide o samostatné prípady alebo o vyčíňanie monštra v ľudskej koži? Všetko ukazuje na to, že obeť nie je jediná. Postupujúce pátranie odhaľuje krutú pravdu, ale ako blízko je vrah svojim prenasledovateľom a ich blízkym, zatiaľ nik netuší. Vzťahy sú krehké a čaká ich zaťažkávacia skúška. Popri svojej hlavnej činnosti obhajuje mladý inšpektor Jakub Koreis so skúsenejším kolegom Machrákom vlastnú policajnú česť. Na vyžiadanie kolegov majú zaistiť recidivistu a odovzdať ho spravodlivosti. Nedarí sa im a ich snaha je prerušovaná dôležitejšími povinnosťami. Ledeckého skupina sa krok za krokom blíži k ľudskej beštii, ktorá má na svedomí už niekoľko ženských životov. Jediné, čo do poslednej chvíle nevedia, je, kto bude ďalšia obeť a ako chce vrah napraviť svoj omyl. Lenže práve v tom mu potrebujú zabrániť. Netušia, aká osobná záležitosť to bude. Tretia kniha Václava Neuera prichádza v čase, keď sám autor prežíva ťažké obdobie. Minulosť je nemilosrdná a po rokoch môže byť ťažké obhájiť si čistý štít. Hľadanie pravdy je preto dnes pre autora rovnako dôležité a osobné, ako pre jeho románových hrdinov. Detektívny román je voľným pokračovaním kníh Krkavčí súd a Vražda s pridanou hodnotou. Aj keď je autor v ťažkej životnej situácii, predkladá čitateľovi príbeh na hranici pravdy a fikcie, kde pútavým spôsobom približuje prácu kriminalistov, ktorí chránia životy iných.... celý text

Aivlis
Aivlis
28.11.2023 5 z 5

Táto kniha prišla na radu ako prvá a som nadšená. Dej pekne odsýpa, uveriteľný a dobre postavený príbeh boli pre mňa lahodou. V. Neuer určite rozšíri radu v mojej knižnici.

ivoiro
ivoiro
15.11.2023 5 z 5

Tak tady je to jasně za plný počet bodů. Je vidět, že autor má ke kriminalistice hoooodně blízko.


Marek82
Marek82
26.08.2023 5 z 5

V rámci série hodnotím vyššie ako ostatné. Zaujímavý námet a prostredie, zapamätateľný dej. Hoci odhalenie vraha na môj vkus trochu príliš náhodné. Teraz nemyslím čitateľa, lebo ten je limitovaný počtom postáv, ale z hľadiska polície. Inšpektor Ledecký sa prejde po lazoch a na všetko príde....Konanie Kláry nelogické, aby sa dosiahol dramatický záver. Musím priznať, že variant so zločinom, ktorý by bol dokonaný, by ma prekvapil a bol by menej tradičný. No ako aj názov naznačuje, omyl ostane nenapravený, čiže som čakal len happy end. Ale celkovo hodnotím kladne a na rozdiel od Dána mi vyhovujú menej rozťahané dialógy a opakujúci sa humor. Páčila sa mi aj akcia, aj to, že detektívi šli mimo Bratislavy, pretože u Dána mám pocit, že sa vždy vyšetruje len rozprávaním so svedkami, prípadne na pive s kolegami. Treba autorov striedať, aj dobrého veľa škodí.

PitoR
PitoR
25.07.2023 5 z 5

Erektilná dysfunkcia!
"Chcem vedieť technický problém. Prečo sa mu nepostaví vtedy, keď potrebuje..."

Tretia kniha v poradí od slovenského autora Václava Neuera. Niekde je jeho séria detektívnych príbehov označovaná pod názvom Pôvodný slovenský zločin, inde ako Inšpektor Ledecký...

"Nepochyboval o tom, že cesta politikov k moci je až príliš zreteľne vydláždená klamstvami, intrigami, korupciou a podrazmi všetkého druhu a každý, čo len trocha slušný človek neovládajúci podobné praktiky mal v tejto bitke asi takú šancu ako hokejista, ktorý by nevedel korčuľovať dozadu, v NHL."

Václav Neuer je pseudonym bývalého člena policajného zboru, ktorý pracoval na objasňovaní najzávažnejších trestných činov, takže námety čerpá priamo z praxe. Príbeh nás zavedie na jedno bratislavské gymnázium, kde je v jednom z učiteľských kabinetov brutálne zavraždená profesorka angličtiny a slovenského jazyka...

"Čo za hovädo dokázalo urobiť niečo také? Ten skurvený idiot ju nevedel ani len poriadne zabiť."

Detektívna skupina pod vedením inšpektora Petra Ledeckého sa púšťa do mravčej práce, aby vypátrala páchateľa. O prekvapenia nie je núdza a neskôr sa vyšetrovanie rozšíri aj na okresy Zvolen a Lučenec. Pokúšam sa vžiť do kože človeka s Pierre-Robinovým syndrómom. Ako by som taký život zvládal? To ponižovanie, výsmech, zhrozené pohľady okoloidúcich? Čo by to so mnou urobilo? Čo rodina, súrodenci?

"Už dávno nie je ten bezmocný chudáčik, ktorému mohol každý, kto len chcel, ublížiť. Našiel si svoju cestu. Teraz je to on, kto si berie to, čo chce. Je to on, kto naháňa hrôzu a strach."

Viac prezrádzať nebudem. Štýl autora mi sadol. Vo svojich knihách opisuje reálny život vyšetrovateľov; ich neľahkú robotu, radosti, strasti, sklamania. A k tomu humor bez servítky, ako to v živote chodí. Jednoducho, smrdí to človečinou a mne sa tento štýl páči. Za mňa maximálna spokojnosť a teším sa na štvrtú knihu - Tiene minulosti.

viweb
viweb
20.03.2023 5 z 5

Pěkné, napínavé, uvěřitelné. Postavy sympatické. Děj má spád. Přečteno ve slovenštině - zážitek. Těším se na další knihu.

The_Kim
The_Kim
10.09.2022 4 z 5

Moc pěkná detektivka! Prvně jsem si říkala, že mě bude slovnština rušit, ale opak byl pravdou. Je pravda, že styl psaní připomíná Dominika Dána, nicméně mně osobně Václav Neuer přijde 100x lepší. Určitě si přečtu i jeho další knihy.

Kortez
Kortez
09.09.2022 5 z 5

Audiokniha.
Nemůžu si pomoct, ale pro mně další Dominik Dán a tím pádem maximální spokojenost. Ubylo zbytečných vtípků, ty které zůstaly maji hlavu i patu.
Co se týče příběhu, krásně to uběhlo a byl konec. Doporučuji vyslechnout, přednes je perfektní.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
01.09.2022 5 z 5

81%
Zrazu akoby za sebou počula kroky. Pár sekúnd od strachu takmer nevedela dýchať. Nahovárá si to? Alebo za ňou naozaj niekto je?
Zastala. Podpadky prestali klopkať. Nenahovára. Okrem svojho dychu za sebou zreteľne počula kroky. Jeden, dva. Potom zastali....
____________________________________________________________________________

Mrtvá profesorka bratislavského gymnázia, brutálně zavražděná. Inspektor Ledecký přichází na to, že tato žena nemusí být vrahovou jedinou obětí. Detektivka má spád, napětí, výbornou zápletku a dramatické rozuzlení. Zatím se mně ze série líbila nejvíc a určitě ji doporučuji.
Milovníky Dominika Dána asi zklamu, autorovy detektivky se mi líbí víc.

marlowe
marlowe
31.08.2022 5 z 5

Výborná slovenská detektivka od autora, kterého jsem doposud neznal.
Tohle se vážně povedlo! Stejná krevní skupina s Dominikem Dánem, dokonce – mám-li už srovnávat – příběh ještě realističtější (je-li to vůbec možné) a držící se více při zemi, než tomu bývá u detektivek DD. Nicméně i Václav Neuer nakonec podlehl vábení Sirén a neubránil se lehce efektnímu finále, ale to uvádím jen pro zajímavost, nikoli jako výtku zdůrazněnou zdviženým prstem.
Vřele doporučuji všem, kteří už mají plné zuby potoků krve, zápletek vycucaných z palce u nohy a rozřezaných mrtvol, vypadávajících ze současných módních thrillerů, a kteří si rádi přečtou poctivý detektivní příběh o práci obyčejných slovenských kriminalistů.
Posloucháno jako audiokniha.

Kerberos
Kerberos
14.04.2022 4 z 5

Škoda, že jsem nesehnala první dva díly , ať mám sérii od začátku. Poslouchala jsem audio ve slovenštině. Našla jsem dalšího autora jehož knihy budu hltat. Napínavé, sympatičtí policisté, zajímavá zápletka.

ViolettaCh.
ViolettaCh.
15.01.2022 3 z 5

Slovenská detektivka, situovaná do Bratislavy a okolí, řeší celkem zajímavý kriminální případ, nicméně celkově chce kniha trochu větší hloubku a důkladnější propracování. Vrah je zřejmý prakticky vzápětí, což knihu připravuje o základní prvek - napětí až do konce v otázce, kdo je vrah! Určité asociace s dánovkami tu jsou, ale svérázný Dánův humor to určitě není. Možná se mrknu i na další autorovu detektivku.

Jenny055
Jenny055
21.10.2021 4 z 5

Áno, je tu dosť veľká podoba s Dominikom Dánom. Som z Bratislavy, tak ma vyšetrovanie celkom chytilo, známe ulice, známe miesta... Dokonca mi nechýbalo ani nie vždy vtipné vtipkovanie v Dánovkách. Bola to moja prvá kniha od Neuera, a možno skúsim ďalšiu.

J0hn
J0hn
22.08.2021 5 z 5

Protože se jedná o detektivní příběh, který vyšetřuje mordparta od Dvoch Levov, nelze se ubránit srovnání s Domikem Dánem. Autor tomu jde ještě naproti úvodním odstavcem, který je jen prodlouženou verzí úvodu každé knihy Dominika Dána. A musím říci, že se pan Neuer v tomto srovnání nemusí cítit zahanben. Vtipné špičkování mezi členy mordparty jako u Dána se tu tolik nedaří, ale to je jen jediná drobná výtka. Jinak je kniha opravdu velmi povedená a další knihy v sérii Inšpektor Ledecký si nenechám ujít.

TomHr
TomHr
17.08.2021 5 z 5

Lahůdka pro milovníky detektivek klasického střihu. Sympatická partička vyšetřovatelů, klasická detektivní práce, trocha té kriminalistické intuice a štěstí, pachatel vypátrán. Vše sepsáno čtivě, příběh má spád a logickou stavbu.
Jedná se o mé první setkání s Václavem Neuerem a člověk se nemůže ubránit srovnání se sérií z Nášho Mesta. Vždyť se příběh odehrává v identických kulisách, ostatně i jednotlivé postavy jako by vypadly z Dánových knížek a změnili si jména. I toho navlas stejného Jumba tady najdeme, jen pod jiným jménem!
Další autor, u kterého se budu těšit na vydání další knížky.

PetK
PetK
28.07.2021 4 z 5

Asi nejsem první, do to řekne (ostatní komentáře jsem zatím nečetla), ale kdybych neznala jméno autora, myslela bych si, že to píše Dominik Dán, akorát zrovna neměl vtipnou chvilku. Nemůžu tomu vlastně nic vytknout, dánovky miluju (především audio, i tohle jsem poslouchala), je to přesně to, co od oddechové knížky chci. Ale... jako vážně od slavnějšího kolegy obšlehl 80 %? Nebo má Slovensko dva takhle úplně stejně nastavené autory? Z toho jsem trochu rozpačitá, nevím, co si o tom myslet. Každopádně milovníci DD si to můžou dát jako zákusek.

Opatov
Opatov
12.05.2021 5 z 5

Audiokniha. Pro mě neznámý autor. Dobrá detektivka, napínavé až do konce. Určitě bych si od autora chtěla přečíst další. Možná lepší než Dominik Dán. Doporučuji.

janina66
janina66
12.04.2021 4 z 5

Dobře čtivá a vcelku napínavá detektivka. Vyšetřovatelé sympatický tým a pachatel opravdu děsivý. Konec velmi strhující.

edith79
edith79
25.02.2021 5 z 5

Velmi dobré to bylo. Vlastně vyborné. Přímočará krimi, kde se neplýtvá stránkami na zbytečné popisy a opisy a jde se rovnou na věc. Detektivové sympatičtí, pachatel dostatečně děsivý. Konec byl velmi napínavý, až jsem tajila dech. Rozhodně se musím pustit i do dalších knih tohoto autora. Slovenské krimi mě totiž moc baví.

Hrabovo
Hrabovo
15.02.2021 1 z 5

První kniha autora, se kterou jsem se setkala, a taky poslední, Děj, který má být děsivý, je vyprávěn tak naivně, že vše důležité uhodneme předem. Chybí také nějaká vedlejší odlehčující linie, humor, trochu psychologie (která autorovi tak leze na nervy). Zklamání.

mirka71
mirka71
12.02.2021 5 z 5

Moje první setkání s tímto autorem a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená, odposlechnuto jako audiokniha ve slovenštině, výborně načteno. Všimla jsem si častého srovnávání s Dominikem Dánem. Není to úplně od věci, styl psaní dost podobný, jen u Dominika Dána považuji za dost významný benefit přítomnost pro někoho možná drsného humoru policajtské party , který mi sedí . Pan Dán je pro mne nadále favoritem, ale pan Neuer mu těsně dýchá do zad. Určitě se poohlédnu po jeho dalších knihách.