Šachy pod sopkou

Šachy pod sopkou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498231/bmid_sachy-pod-sopkou-GdG-498231.jpeg 4 54 14

Po setkání se svými čtenáři beze stopy zmizí úspěšný spisovatel Franz J. Lunde. Zůstane po něm pouze vrak shořelého auta a nedokončená novela nazvaná Autorovy poslední dny a smrt. V ní Lunde popisuje pronásledování, jemuž byl vystaven. Znepokojivý text se při vyšetřování dostane do rukou komisaře Gunnara Barbarottiho, místo odpovědí však přinese jen mnoho dalších nejasností. Komisař je nakloněn verzi, že spisovatel Lunde zmizel o své vůli – ovšem jen dokud stejně záhadně nezmizí další z autorů. Barbarotti si tak musí zodpovědět důležitou otázku: Co se to tady zatraceně děje?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Schack under vulkanen , 2021


více info...

Přidat komentář

Tvurce001
11.02.2024 3 z 5

Dočteno dnes. Brácha děkuji za dárek, ale až na pár vtipných vět a dvě průmyslová moudra, která už se mi vypařila z hlavy, musím konstatovat, že jde o průměrnou detektivku s nejapným začátkem a koncem, který je více, než jen přitažený za vlasy... :( I když čte se to celkem dobře ;).

Boby17
02.09.2023 3 z 5

Byl jsem připraven na pomalé tempo, tak jako u předešlých dílů. Byl jsem připraven i na to, že půlka příběhu bude bez přítomnosti policie. Přesto však Šachy pod sopkou byly i tak na mě příliš. Vyšetřování se motalo v kruhu a bylo vyřešeno pouze dílem náhody a to se mi zdá slabé. Proto po velkém uvažování dávám trochu lepší trojku hvězdiček.


konicekbily
29.07.2023 4 z 5

Pěkná zápletka pro dobrou detektivku. Ale autor uhýbá od tématu hodně často a je to skoro biografie hlavního hrdiny a jeho nejbližšího okolí. A spousta hezkých myšlenek a hezkých dialogů. Aby je autor mohl předvést tak děj natahuje a detektivka jde bokem. Ale jako čtení na dovolenou je to velice dobré.

Clara_C
04.05.2023 3 z 5

Těšila jsem se na suchý humor a sarkasmus, ovšem zmizení v literární sféře asi není ten správný cíl. Kriminalisté vše zachraňují, hlavně pochopitelně Barbarotti, svými úvahami nejen nad případem, který jakoby ani neměl řešení. Nicméně přečteno a další knihy od pana spisovatele nezavrhuji.

" Barbarotti si povzdechl a konstatoval, že se před ním vyrojilo asi dvacet otázek a ani jedna odpověď. Ani její stín.
Co na to šestý smysl?
Tenhle výraz neměl rád. Stejně jako předsudky a stereotypní soudy. To, co člověk neví, prostě neví.
Barbarotti žije ovšem v době, kdy je v ohrožení samotný pojem fakta, jen co je pravda. Ve světě v němž pravdy příliš rychle kapitulují před názory. Každý má právo na svou pravdu. Takové bláboly!
Náhle si vzpomněl na jedno staré perské přísloví, které cynicky praví: Povedená lež dojde z Bagdádu do Konstantinopole, zatímco pravda hledá, kam si uložila sandály.
Tak to bychom měli. "

šipek
20.02.2023 3 z 5

Tak musím říct tato kniha nenaplnila mé očekávání. Dávám lepší tři hvězdičky. Celou dobu se nic moc neděje, vyšetřování se nepohne z místa. No a na závěr se vše rychle vyřeší. Za klad považuji, že vše bylo vyřešeno a objasněno.

SilvieSisinka
12.02.2023 3 z 5

Tentokrát jen tři hvězdičky.Nemohla jsem se pořádně začíst,dost zdlouhavé.

Leona333
19.01.2023 5 z 5

Pan autor se opravdu ve svých dílech, nechává rád inspirovat nekorunovanou královnou, ne šachu, ale detektivek... A . Christie. I zde to bylo víc jak patrné. ; )
Kniha je plná záhad, překvapení a tajemství... Nezačíná nijak drasticky, ani akčně... Přesto vás hlavní postavy, dokážou do příběhu vlákat opravdu bravurně, i s obyčejnou lidskostí, humorem... a důvtipem...
Ten, kdo si při čtení sám rád posuzuje - odvozuje, kdo je kdo...? A proč to tak může, mohlo být...? Tak tomu Šachy pod sopkou, mohu doporučit.

kolacky
04.11.2022 4 z 5

Opět, oběti byly potrestány zaslouženě. Barbarotti a Eva na jedničku.

ArwenAragorn
02.10.2022 4 z 5

75%
Když konečně nalezneme to, co hledáme v temnotě, často přitom zjistíme, že je to právě tohle: temnota.
_____________________________________________________________________________________________________________
Tak tentokrát dávám čtyři *. Vadily mi některé zdlouhavé pasáže a pak příliš rychlý konec.
Přesto si detektivka zachovává vysokou úroveň a k přečtení ji doporučuji.

kuruteku
24.08.2022 4 z 5

Spisovatel píše o spisovateli, který píše o spisovateli. A do toho ho někdo obviní z vraždy. Toho třetího i toho druhého. To ho prvního ne. Ten pak přidá zmizelého druhého a třetího spisovatele. A už má Barbarotti co vyšetřovat. Zvlášť když se k tomu přidá ještě spisovatelka/básnířka, která si píše deník. A také ji někdo obvinuje. Svěří se své kamarádce. Barbarottimu se vrátí Eva Backmannová z Austrálie, tak jsou na vyšetřování dva. A když už se zdá, že vyšetřování nikam nevede, zmizí ještě literární kritik. Dokonale spletené a zapletené. Dokonalé postavy literátů i s jejich chybami. Něco v jejich minulosti je spojuje, ale ani detektivové, ani my, i když nám autor naznačuje a my tušíme, nevíme co. A pak na pár stránkách všechno skončí. Nevadí mi ta beznaděj vyšetřování, ani hlavní zápletka, vadí mi jen ten rychlý a useknutý (nebo odseknutý?) konec. Na druhou stranu připomenutí van Veeterena potěšilo.

Valentin08
23.08.2022 5 z 5

Skvělé......... klasická detektivka, nikoliv thriller a to mě vyhovovalo. Originální zápletka a suchý až černý humor komisaře..... doporučuji!!!!!

tereza7090
04.08.2022 5 z 5

Hodně dobrá detektivka, která mi připomínala díla Agathy Christie.
Má spád, má hlavu a patu, příběh, kterému chceme přijít na kloub-co víc si přát.
Kniha začíná vyprávěním spisovatele France Lundeho, kdy při psaní knihy do ní promítá svůj vlastní příběh. Někdo ho začíná sledovat a ohrožovat-v knihách nebo i ve skutečnosti?
Pak za záhadných okolností zmizí...Jenže to není jeho první zmizení, v minulosti se schválně po smrti manželky na několik měsíců vypařil, i když jeho dcera Viktoria byla strachy šílená. Udělal by to i podruhé? Dcera si myslí, že ne a povolává policii.
Zaujal mě i případ Lundeho manželky, která se ztratila v divočině a není jisté, zda je mrtvá nebo schválně utekla.
Zde se setkáváme se sympatickým detektivem Barbarottim, který řeší zrovna svůj soukromý život s manželkou, rovněž policistkou Evou a vypadá to na odloučení. Držela jsem mu palce, aby vše dobře dopadlo.
Detektiv má břitký humor a jeho úvahy, dedukce a narážky mě bavily. Celkově to byl správný chlap, který chce přijít na záhadu ztracených spisovatelů, protože se ukazuje, že Lunde byl sice prvním zmizeným, ale bohužel ne posledním. Kam se poděla básnířka Marie Greenová a spisovatel Jack Walde?
Musím říci, že závěr knihy mě dostal a předpokládám, že asi nikdo ze čtenářů zápletku neodhalí.
V postavách jsem se neztrácela, kapitoly jsou přiměřeně dlouhé.
Kniha mě bavila, dávám plný počet hvězdiček a doporučuji.

Martiiiik
19.07.2022 5 z 5

Hakan výborný jako vždy :-) Moc se mi líbí, jak má postava komisaře Barbarottiho mnoho rozměrů, je lidský.. A tento příběh byl vlastně docela originální.. Autor umí bezpochyby skvěle přenést emoce na čtenáře.. Když vyšetřování nikam nevedlo a vypadalo neřešitelně, čtenář úplně cítil tu frustraci a beznaděj.. řešení sice nebylo zas tak neočekávané, nicméně všechny otázky byly zodpovězeny a tak to má být :-) doporučuji, i ostatní autorovy knihy :-)

Zara
15.07.2022 4 z 5

Jedna hvězda dolů za dlouhé pasáže přešlapující na místě a věnující se myšlenkovým analýzám hlavního aktéra.
I tak si ale autor drží stále svůj čtivý styl s inteligentním a neotřelým dějem.

Autorovy další knížky

Håkan Nesser
švédská, 1950
2015  77%Muž bez psa
2012  71%Síť
2016  74%Dívka, která nikomu nechyběla
2013  70%Hlavolam
2013  71%Čtvrtá oběť

Kniha Šachy pod sopkou je v

Právě čtených2x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce83x
Chystám se číst38x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x