Insomnia

Insomnia https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296751/bmid_insomnia-5ut-296751.jpg 3 47 11

Insomnia série

1. díl >

1. časť sci-fi trilógie pre mladých dospelých. Čo ak by ste nikdy nemuseli spať? Snažím sa žiť normálny život, verte mi. Cez deň mi to ide. Rozdávam úsmevy, podpisy a zmluvy na nové knihy. Keď ale večer všetci odídu do sveta, v ktorom pre mňa nie je miesto, musím si nájsť nejakú zábavu... 25 rokov bez spánku... Viete si to predstaviť? Čo by ste robili so všetkým tým časom vy? Len pred pár dňami som zistila, že nie som jediná. Stretla som ďalších nespiacich ľudí - insomnikov. Prijali ma do ich tajného klubu. Jedinou podmienkou je, že o insomnii musím mlčať. Niečo ale nie je v poriadku. Niekto ma sleduje. Je to kvôli insomnii? Alebo mi dochádza čas tak, ako mi to kedysi predpovedali? Pôjdete so mnou? Sara Nickson je mladá spisovateľka žijúca v Londýne, ktorá trpí totálnou insomniou - nikdy nespí. Zatiaľ čo je jej kariéra rozbehnutá, v osobnom živote sa jej nedarí. Všetko sa zmení, keď sa jej pokúsi niekto ublížiť a ona je nútená vyhľadať cudzinca, ktorého už mesiace sleduje. Ten jej povie pravdu, ktorá zmení jej život navždy.... celý text

Přidat komentář

petgona
11.06.2023 1 z 5

Ufff. Napad dobry, zaujimavy. ALE! Mnohe udalosti, ktore sa tam udeju su zbytocne, niektore postavy su zbytocne, je tam vela takych nezaujimavych vyplni, uvah hlavnej postavy. Tie hlupe otazky Sary smerom k publiku som preskakovala a snazila som sa ich vytesnit.
A preboha, ten kto robil korekturu by mal okamzite vratit diplom, ak vobec nejaky ma. Lebo "plujuca" rieka, to neustale "vlupavanie sa", "vacky", "pome", "skovavanie sa" a ani neviem ake dalsie perly su absolutne otrasne. Odpustila by som kadejake dejove nezrovnalosti, vatu a otravne postavy, ale tieto chyby su absolutne strasne. A je ich tam naozaj neuveritelne vela. Sama rozpravam pomerne nespisovne, ale ak by som pisala knihu, dala by som si na to sakra pozor. A rozhodne by som si zaplatila poriadnu korekturu.

Leena
29.11.2022 3 z 5

Knížku jsem si koupila náhodou v LK, ale nelituju.
Celkem zajímavá young-adult, sem tam děj pokulhával, ale nápad dobrý, bavilo mě to.
Trochu mi tam vadilo násilné zatažení čtenářů do děje, např. někdy vás tam vezmu, a nebo věřili byste tomu? To bylo zbytečné.
Chci si přečíst i další dva díly, pokud tedy budou vydané v češtině.


terezarath
21.06.2022 3 z 5

Zajímavý nápad, trochu slabší zpracování. Co mi asi nejvíc vadilo byl fakt, že se všechny důležité dějové linky děly vlastně jen tak. Žádné hlubší promyšlení, prostě tam autorka ty změny házela jak hrách na zeď. Působilo to trochu moc "uplácaně".

Vknihách
13.08.2021 3 z 5

Na túto knihu som bola veľmi zvedavá. Téma života bez spánku? Okrem samotnej insomnie ma zaujímalo, čo autorka týmto príbehom ponúkne čitateľovi. Nebolo to vôbec zlé čítanie,ale ani nič prevratné. Hlavnej hrdinky mi bolo ľúto, hlavne zo začiatku. Mala síce kariéru úspešnej spisovateľky detských kníh,no okrem brata (ktorý ju, mimochodom, dosť sebecky neraz "odpálkoval" a vyčítal jej, že nechce byť sama) bola celkom opustená a bez priateľov. Všetko sa zmenilo, keď náhodou stretla iných,sebe podobných ľudí… dialo sa dosť divných aj príjemných vecí, črtala sa romantická linka...bol tu však háčik. Škoda, že som sa akoby naladila na Vlaďku a všetky zvraty som odhadla skôr ako sa stali...to by mi ani tak neskazilo čítanie,no nič neočakávané sa nedostavilo. A to už mi trošku vadilo. Čo mi však klalo oči,boli nespisovné (počeštené?)slová...takto nespisovne už ani ja doma nehovorím a to je už čo povedať. Verím, že ďalšie časti série sú už na tom so slovenčinou lepšie a či budem niekedy v budúcnosti čítať Hypersomniu a Paralýzu je vo hviezdach.

Dar.K.
09.10.2019 1 z 5

OBSAHUJE SPOILER
V některých částech jde vidět, že se Sára snaží někam dostat jenom proto, že se to autorce prostě hodí do příběhu. Sára vedla (podle mě) až moc dlouhé vnitřní monology. Často přemýšlela o životě a já pak zapomněla, co se kolem ní děje. Většina postav i situací mi připadaly nereálné. Já vím, že je to fikce, ale tihle insomnici mají žít v našem světě, jenže takhle prostě lidi nemluví, takhle se věci nedějí. Někde jsem četla, že když píšete knihu, musíte vytvářet uvěřitelné postavy. A dost postav, které se v knize objevily, uvěřitelné nebyly, stejně tak i některé situace, hlavně ta, kdy je Sára zavřená v cele s prostitutkou, feťákem a ožralým týpkem. Za normálních okolností by spolu tihle lidé vůbec nemluvili a jen by se snažili to přečkat. Ale v téhle knize si začnou povídat, zajímat se jeden o druhého a skamarádí se natolik, že za Sárou pak zajdou na její autogramiádu (kde mimochodem zjistíme, že z prostitutky už je servírka, jelikož ten vochlasta v cele byl vlastně majitelem kaváren a tak jí rovnou zaměstnal). Scéna na autogramiádě mi připadala přeslazená. Naposledy se tam objeví všechny postavy a Sára má s nimi srdceryvné rozhovory, ale to hlavní… Sára je autorka dětských knížek. Dětských knížek! Jak to, že je slavná, jako rocková hvězda? Lidi ji na ulici poznávají, chtějí autogramy… no, ok, ale má i stalkery a někdo z fanoušků jí i občas zaplatí nájem? To už mi připadá trochu moc.

Příběh je děsná slátanina, postavy hrůza, gramatika hrůza (o těch pravopisných chybách jsem věděla už před začátkem čtení, ale myslela jsem, že je to jenom v české verzi, jenže ty chyby jsou i v originále). Hlavní postava mi byla nesympatická. Otázky, kterými se Sára ptala čtenáře, mě rušily při čtení a cítila jsem se u toho nepříjemně, ale co jsem tak zjišťovala, tak se většině lidem líbily. Vlastně celková kniha se většině líbila a já nejspíš nepochopím proč.

Hodně mě mrzí, že na Insomnii musím napsat špatnou recenzi, jelikož už Vladimíru Šebovou dlouho sleduju na sociálních sítích a čtu její články o psaní, které mi připadají dost užitečné, ale její kniha je pro mě opravdu velkým zklamáním. Dobrý nápad, ale špatně zpracovaný. Insomnii jsem četla na třetí pokus a hodně jsem se přemáhala. Pokračování si rozhodně nekoupím a doufám, že se autorka zlepší při psaní další knihy. Dávám jednu hvězdičku za nádhernou obálku a zajímavý knižní trailer.

https://www.youtube.com/watch?v=h0fauqmAgpQ

MimaSvk
27.01.2018 2 z 5

Dovolím si komentár ohľadom chýb v knihe, ktoré boli pre mňa rušivé až natoľko, že som si pozrela, či kniha prešla jazykovou korektúrou.
"Skovať" ma v slovenskom jazyku význam "skuť" napr. železo a predpokladám, že hrdinka sa v knihe "schovávala" a nechcela, aby sa z nej stala Železná lady..
Rovnako čudne vyznie, keď si prečítam, že "rieka pľuje".. rieka pokiaľ mi je známe nemá sliny, tak Vás nemôže opľuť, ale "plynie"..
Nie som pani Sibyla Mislovičová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra, ale tých chýb som si všimla viac.. :(

Laco13
11.01.2018 5 z 5

Za mňa skvelá kniha. Aj keď zo začiatku ma to až tak nebavilo, som rád, že som ju neodložil lebo je naozaj výborná. Spočiatku mi aj tak trochu vadili otázky od hlavnej postavy priamo k čitateľovi, ale neskôr ma príbeh aj vďaka tomu natoľko pohltil, že keď som od knihy odlepil zrak bol som prekvapený, že nie som so Sarou ale len čítam knihu. :)
Sú v nej skvelé myšlienky na zamyslenie čo má u mňa veľké plus.

mmmisulka.r
04.01.2018 4 z 5

Pro někoho blbost, ale podle mě má kniha slušný potenciál. Sice je spíše pro nenáročného čtenáře, ale i tak dokáže bavit. Já jsem si čtení užila a více se můžete dočíst v recenzi v záložkách - Knižní deníček!

nikdonekdy
17.02.2017 odpad!

Strašná blbost.

Shou
12.10.2016 1 z 5

Myšlienka zaujímavá, hlavne možnosť "pokecať" si s hlavnou hrdinou. Zaujímavé myšlienky, človek sa aj zasmial aj zamyslel. Postavy celkom zaujímavé a áno, Barton bral dych.
Prevedenie ale už jemne pokrivkávalo. Niektoré pasáže vyzneli ako prvoplánové, nedomyslené. K jazyku a k moru gramatických chýba sa nebudem radšej ani vyjadrovať. Nepochopím, ako mohli nechať vytlačiť túto knihu v takom stave. Pre ľudí, čo majú radi slovenský jazyk neodporúčam kúpu!

Leonteenka
18.07.2016 5 z 5

Výborná knížka. Asi jsem se zamilovala do Bartona.