Motýlí dům

Motýlí dům https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196320/motyli-dum-Vp9-196320.jpg 4 122 35

Nyströmová & Forssová série

1. díl >

Stina Forssová opustí přítele a přijme práci ve městě Växjö, v provincii Småland ve Švédsku. Jen co se seznámí se svojí novou nadřízenou, čerstvě povýšenou Ingrid Nyströmovou, je ve skleníku nalezen brutálně zmrzačený Angličan Balthasar Frost. Kdo zabil starého entomologa? A proč? Když zahájí rozvážná a zkušená Ingrid a její impulzivní mladá kolegyně vyšetřování, nemají tušení, kam až je případ zavede: hluboko do švédské historie, do nejvyšších stockholmských kruhů a Stinu Forssovou až do Jeruzaléma. Obě ženy si uvědomují, že v jejich vlasti není nic takové, jak se zdá – a že případ má s nimi více co do činění, než by si přály…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Spater Frost , 2012


více info...

Přidat komentář

PPardinio
31.07.2023 4 z 5

Rád jsem dnes dočetl MOTÝLÍ DŮM, který odstartoval příběhy mé oblíbené vyšetřovací skupiny z města Växjö. Mám rád lidské propojení celé party, i-když zde ještě nejsou nějaké vztahy úplně dotažené nebo vysvětlené, ale díky zkušenostem z pozdějších příběhů jsem v tom netápal a vím, co bude následovat. Na autorské dvojici oceňuji, že jejich příběhy netlačí úplně na pilu, soustředí se i na další členy týmu (např. Delgado, Knutsson...) a nevyžívají se v popisu brutálních a krvavých scén. Vše tak na mě při čtení působí více, jako bych mohl při vyšetřování opravdu být i já. Samotný příběh milovníka hmyzu Balthasara Melchiora Frosta mě bavil od prvních stránek a s přibývajícím časem jsem rád akceptoval i další zainteresované postavy. Lepší 4*

iveta3689
18.05.2023 3 z 5

Mnoho postav, mnoho detailů, je potřeba držet pozornost. Není to jednohubka, u které čtenář vypne, ale přesto se čte dobře a sama. 3,5/5*


Ava365
05.01.2023 1 z 5

Bohužel nedočteno. Vůbec se mi nedařilo pořádně se začíst. Možná se tam začalo něco dít až v druhé polovině, ale 120 stránek nestačilo k tomu, aby byl důvod v četbě pokračovat.

Jiho226
03.12.2022 3 z 5

Hodně náhod,hodně dějů,hodně postav, hodně nepravděpodobností - ale celkem zajímavé čtení.

lapagerie
07.03.2022 3 z 5

První díl série, ale moje druhá kniha s komisařkami Stinou a Ingrid. Trochu hloupé, časová linie samozřejmě předchází. Ale zas na druhou stranu osobní životy mě zas tolik nezajímají, tak mi to až tak úplně nevadilo.
Příběh mi přišel nějak zamotaný, nevím proč. Nedokázala jsem se úplně soustředit a ponořit, takže se mi občas stalo, že jsem nechápala souvislost. Ale nejspíš to nebude knihou. Poslední "dodatková" kapitola snad asi ani nebyla nutná.

000nugatovej
07.07.2021 3 z 5

Prázdninová thrillerová četba. Falešné stopy, náhody a omyly, motýlí motanice.

loskatos
08.09.2020 2 z 5

Celou dobu, co jsem četl knížku jsem si říkal - ne, ať to není náhoda, že se sešli dva... To se prostě nedělá. A co byste řekli. Byla to náhoda. No nic.

amanda99
30.07.2020 1 z 5

nemohla jsem se začíst,nuda,hodně jmen....

martin3554
18.06.2020 4 z 5

Mezinárodní mordparta poprvé v akci. Němkošvédská Stina Forssová se vrací z Berlína do švédského Vaxjö, kde vyšetřuje svůj první velký případ, záhadné úmrtí seniora. Vedle Švédů je v partě i Chilan Hugo Delgado.

ArwenAragorn
17.04.2020 3 z 5

Slušná detektivka. Ve svém skleníku je nalezený brutálně zavražděný muž, chovatel motýlů a bource morušového ( a má ještě spoustu dalších koníčků). Děj pěkně plyne, zápletka s nádechem minulosti je výborná, motivů se postupně nastřádá několik. Vyšetřovací tým mě baví, Nyströmová je mi sympatická a moc se mi líbí svéráz Forssová.
Pár posledních vět v závěru pak trošku přehodnotí pohled na "Motýlího muže".
Pustím se do dalších dílů.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.....Počítala do stovky, nebyla pověrčivá, spíš naopak. Když dopočítala, vydala se na cestu. Teď si byla jistá, že na pozemku už nikdo není. Jediní svědci, kteří by mohli přihlížet jejímu nezvyklému počínání, byli kapři Koi a motýli, jinak se tady povalovaly jen neživé, bezduché věci. Jako uříznutý prst, který měla zabalený v kapesníku na dně batohu.

Agatha84
16.10.2019 2 z 5

Byla jsem schopná a ochotna zároveň prokousat se dějem do poloviny,ale pak už to nešlo. Příliš nudné,nezáživné, se špatně zapamatovatelnými jmény. Mezi vyšetřovateli nepanují žádné vztahy,příběh postrádá hloubku, neustále se jen něco popisuje a vy za chvíli zcela ztratíte zájem zjistit,o co vlastně jde.
Je dobré,že nejsem uchvácena další sérií,protože kde bych na ni vzala čas,to už skutečně nevím:-) Věřte mi však,že existuje množství mnohem lépe zvládnutých příběhů podobného ražení!

Péťa1950
24.04.2019 4 z 5

Propojení osudů jednotlivých postav z období války do současnosti. Omyly, nevysvětlené okolnosti, život ve lži a z toho plynoucí děj knihy. Zajímavé, čtivé.

knihomolka525
13.04.2019 5 z 5

velice čtivě napsaná kniha.Děj má spád.Žádné přešlapování před dveřmi, které se jakoby náhle otevřou - aby v závěru byl čtenář posazen na zádel V poslední době nemám štěstí na takovéto knihy.Co nechápu proč je váha knih taková až vyvrací při čtení prsty.

ddkk
18.03.2019 5 z 5

Moc dobrý příběh, napínavý a komplikovaný a přesto pochopitelný. Napsaný tak, že jsem chápala jednání všech zúčastněných, že jsem s některými z nich mohla soucítit a jiné jen litovat. Do poslední stránky jsem četla s napětím a zvědavostí a to se mi u každé detektivky věru nestává...doporučuji a dávám plný počet.

Marbier
05.02.2019 2 z 5

Vic o osobnim zivote vysetrovatelu nez o napinave detektivni zapletce. Cetla jsem uz jednu knihu od techto autoru a teda mela vetsi spad a napeti.

stejcz
25.12.2018 3 z 5

Zajímavá zápletka i děj. Neškodilo by trochu zrychlit a zcela vynechat zbytečné hluché pasáže, které s dějem nesouvisely.

Evka27
04.11.2018 1 z 5

Pro mě to bylo hodně rozvleklé a nezáživné.

yandýs9
10.10.2018 4 z 5

Trochu mi ze začátku vadily přechody vyprávění, ale nakonec musím uznat že to bylo alespoň napínavé a nutilo to člověka číst dál a dál. Moc hezká detektivka.

NADEI
06.10.2018 4 z 5

Dobře napsaná detektivka, která opravdu nenudí. S vraždou starého muže se začnou rozplétat osudy mnoha lidí, které sahají do hluboké minulosti. Rozbíhá se poutavé vyšetřování, propojené osobním životem samotných vyšetřovatelů. A závěr? No ten mi vzal dech! Musím se podívat i po dalších knihách těchto autorů.

katie.k09
28.08.2018 4 z 5

Díky čtenářské výzvě jsem se konečně odhodlala přečíst si svou první severskou detektivku (Kniha žánru, který běžně nečtete). A musím říct, že jsem byla naprosto nadšená. Krásné vylíčení severské přírody i měst (člověk má chuť koupit si tam rovnou letenku), hlavní dějová linka (vražda) je decentně protkaná životními příběhy vyšetřovatelů. A tak ke konci, nejen, že chcete vědět, kdo je vrah, ale taky jak to vyšetřovatelky ,,skoulí,, ve svém osobním životě. Za mě super počtení, už sem si napůjčovala další knihy od autorů :)