Ingrid

Ingrid https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15865/ingrid-15865.jpg 5 10 7

Ingrid Bergmanová byla jednou z největších a nejslavnějších filmových hvězd zlaté éry Hollywoodu – dokud se nestala jednou nejkontroverznějších osobností a hrozilo, že její kariéru ukončí mezinárodní skandál. Hrála v několika snímcích, jež jsou dnes pokládány za filmovou klasiku: v Casablance, Rozdvojené duši, Pochybné ženě, Plynových lampách, Podzimní sonátě… Po jejím boku se objevili slavní herci formátu Humphreyho Bogarta, Caryho Granta či Gregoryho Pecka. Charlotte Chandlerová vycházela při psaní této zasvěcené biografie z dlouhých rozhovorů, jež s Ingrid Bergmanovou vedla v rozmezí řady let, a líčí události z jejího pohledu. Vykresluje tak obraz složité a fascinující ženy, která svůj život žila naplno.Ingrid Bergmanová, která byla hvězdou již v rodném Švédsku, se přičiněním producenta Davida Selznicka stala v Hollywoodu senzací a její jméno v titulcích zaručovalo, že se každý další film, v němž hraje, stane kasovním trhákem. Avšak největší drama jejího života se odehrálo mimo filmové plátno, když v Itálii natáčela film Stromboli a během natáčení navázala vášnivý milostný vztah s jeho režisérem Robertem Rossellinim. Skandál, který vzápětí propukl, ji donutil usadit se na dlouhých sedm let v Itálii. Amerika ji tehdy zavrhla, Hollywood ji odstavil, tisk zneuctil její jméno, představitelé všech církví ji odsoudil a tvrdé kritiky se jí dostalo i na půdě amerického senátu. Nesměla se dokonce ani stýkat se svou dcerou a filmy mohla točit pouze s Rossellinim.Slovy těch, kdo měli k Ingrid Bergmanové blízko, popisuje Chandlerová život slavné ženy před skandálem s Rossellinim, během něj i po jeho odeznění. Na Ingrid vzpomínají Alfred Hitchcock, George Cukor, Sidney Lumet, Cary Grant, Gregory Peck, Greta Garbo či Liv Ullmannová, hovoří o ní Roberto Rossellini, obě její dcery Isabella a Isotta Ingrid Rosselliniovy, Rosselliniho syn z prvního manželství Renzo, Ingridina dcera Pia Lindstromová a mnoho dalších lidí, kteří Ingrid dobře znali. Právě tento nezvykle autentický přístup činí z knihy nejpronikavější a nejpoutavější životopis, jaký kdy o této hollywoodské legendě vznikl.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

Ingrid Bergman a Personal Biography , 2007


více info...

Přidat komentář

Gerbasin
27.04.2020 5 z 5

Ingrid mi ležela v knihovně dlouhých 12 let. Ani nevím, proč jsem si zrovna tenhle životopis tenkrát koupil. Věděl jsem, že Ingrid Bergman byla hollywoodská legenda, ale jediný film, který jsem s ní viděl byla Vražda v Orient expresu a kousek Casablancy. Ale i tohle málo stačilo, aby tato velká herečka upoutala pozornost. A ty její oči... Životopis jsem doslova hltal a jsem vděčný, že mi ho osud přinesl do cesty. A teď mě cosi přinutilo si ho i přečíst. Je to čirá krása o krásné, úspěšné, milé, laskavé, zásadové a inspirativní ženě - takovou Ingrid všichni znali a tak na ni vzpomínají. A já se teď těším na její filmy.

lenny_prague
12.11.2019

Nádherný životopis o úžasné ženě, napsaný s úctou. Pro mě mnoho nových informací. Četla jsem jedním dechem.


Ufonka123
10.07.2019 5 z 5

Hodně pěkně napsaná kniha o této skvělé herečce.

andrii24
02.05.2019

Severský Orient-Express. Švédská zápalka, jež rozžehla svůj um - drama charismatu ve "svaté zemi." Neochvějný, přirozený půvab nordické "bella feminy," jenž nalezl životní zalíbení v objetí filmové kamery. Punc přirozené femme fatale dokonale se pohybující, zkrášlující, obývající apartmá iluzivní.

AduskaV
28.02.2019 5 z 5

Tak takhle by měl životopis vypadat. Psán s úctou a láskou, a ne honění se za senzací skandálů, jak to často bývá. Občas se někde vyskytne malá chybička (nevylučuji možnost, že jde o pochybení překladatele) a často dochází k opakování, ale to vše je zapomenuto krásným příběhem vyprávěným často z úst samotné Ingrid Bergmanové či jejími nejbližšími. Příběh začíná u otce Ingrid, který jako mladíček kreslil v parcích kde potkal Friedel, a končí vzpomínkami její dcery Isabelly na poslední den, který byl zároveň narozeninami této skvělé herečky a hlavně úžasného člověka.

monniques
15.03.2015 4 z 5

Skvěle napsaný životopis úžasné herečky.

WEIL
25.09.2011

Jako dítě, kdy jsem si osahával svět filmu, tak se mi líbila, později už moc ne.
Na čas byla manželkou I. Bergmanna, který ji obsadil do několika svých filmů.