Informatorium školy mateřské

Informatorium školy mateřské https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164273/bmid_informatorium-skoly--164273.jpg 4 56 8

pani_ari
pani_ari
30.07.2023 5 z 5

Asi jsem se nechala velmi pohltit svým oborem. K Informatoriu jsem se konečně dostala v rámci letního, prázdninového čtení. Je to klasika všech klasik co se týče výchovy dětí. Mrzí mě, že se nedochovala i další díly Informatoria.

Komenského myšlenky jsou až neuvěřitelně nadčasové a pravdivé. Hluboce obdivuji jeho osobnost. V rámci svého životního motta: Nemiluješ Komenského, nejsi pedagog jsem už navštívila spoustu míst s ním spjatých. V ČR doporučuji muzeum JAK ve Fulneku a v zahraničí město Naardem v Nizozemsku, kde je Komenský pohřben. Je to krásné pevnostní městečko.

Zajímavá myšlenka z díla:
Když nám je (děti) tedy Bůh dává a ustanovuje za učitelíčky, máme si jich s bázní vážit, podobně jako si obvykle vážíme dospělých učitelů.

MollyCornelia
MollyCornelia
11.04.2023 4 z 5

Povinná četba do školy.
Na začátku se mi to četlo dost špatně, ale jakmile jsem si zvykla na starý jazyk, bylo to najednou v pohodě. Stejně mi někdy dlouho trvalo, než jsem pochopila, co chtěl autor tou kterou větou říct, ale to je vedlejší.
Názory mi přijdou dodnes aktuální, myšlenky jsou zajímavé. Obohatilo mi to slovní zásobu a jsem z výsledku spokojená.
Doporučuji pedagogům a filozofům. Dospívajícím cca od 16 let, náročná četba.


Kabuky
Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní historický pramen.

Simikik
Simikik
13.07.2018 5 z 5

Někdo tvrdí, že je Komenský dávno přežitý. Jiní se přiklánějí k názoru, že jeho myšlenky jsou věčné. Nevím. Já sama jsem z knihy vyčerpala nemilosrdnou zprávu o výchově dětí v lásce. Komenský na několika místech zdůrazňuje poslušnost a rozumnost. Jsem z generace těch, kteří se pasivní poslušnosti vzpírají. Jestli je to dobré či nikoli se dozvíme časem.

niknikita
niknikita
01.06.2017 4 z 5

Povinná četba studentů učitelství. Povinná a nadčasová a nesmírně užitečná.

ZuzziŠ
ZuzziŠ
04.08.2016 5 z 5

Někde jsem zaslechla, že Komenský je skvělý, ale překonaný a zbývá mu pouze úloha zakladatele dětské pedagogiky.
Komenský není překonaný, četla jsem ty, co přišli po něm, a neměli jeho kvalit.

Jestli někdo praví, že Komenský je překonaný, pak jedině ateista.

Kiwisska
Kiwisska
07.12.2015 4 z 5

Četla jsem v rámci přípravy ke státnicím a myslím, že kdokoli, kdo studuje pedagogickou fakultu, by si měl toto dílko přečíst.

Jíťa
Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

Na to, že v době stvoření této knihy, neznali ani Freuda, ani psychologii osobnosti, je to vysoce aktuální dílko. Až na ten silný křesťanský podtón jde o velmi slušný návod, jak vychovávat dítě...sice v dnešní obrovské konkurenci všemožných návodů, rad a pokynů je Informatorium trochu znevýhodněné, je třeba vyzdvihnout úžasný Komenského potenciál, který je i dnes dost nevyčerpaný a nedoceněný.