Informační dálnice

Informační dálnice https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69180/informacni-dalnice-69180.jpg 4 6 4

Autorovo shrnutí své vize budoucnosti "informační dálnice" a nadcházejícího věku technologie.

Literatura světová Literatura naučná PC literatura
Vydáno: , Management Press
Originální název:

The Road Ahead , 1997


více info...

Přidat komentář

kyssling
24.04.2019 4 z 5

Výborná kniha, pokud si ji člověk přečte a srovná vize Gatese před více než dvaceti lety a dneškem uvidí, že je po právu jeden z nejznámějších a nejbohatších lidí. Jistě, dá se polemizovat s lecčíms, především asi z mého pohledu "Orwellově současnosti" v jeho vizích (kde já osobně jsem zastáncem tedy větší "nebezpečnosti" na úkor zachování zbylého soukromí), jeho studie obydlí, v tom bych tedy nechtěl bydlet ... Ale jsi Génius Bille, a výbornými poznámkami doplnil knihu překladatel Petr Koubský.

K032y
12.07.2018 4 z 5

Nejspíše se budu už jen víceméně opakovat, ale přišlo mi zajímavé a líbilo se mi, jak dokázal Bill Gates ve své knize předpovědět dnes již běžné věci týkající se internetu a technologií (např. webové stránky umožňující srovnání cen, VR, diskusní fóra, online videopůjčovny apod.), protože to na mě působilo, jako kdyby tyto vize napsal třeba před rokem a nikoliv před dvaceti lety. Jak je již níže zmiňováno, část knihy, ve které popisuje svoje začátky s počítačem a postupnou cestu až ke vzniku firmy Microsoft mě též hodně bavila, právě kvůli zmiňovanému nadšení autora do nových technologií.
Knihu bych nedoporučil těm, kteří se zajímají o autora jako takového, neboť je mu věnována, řekl bych, pouze nepatrná část knihy, ale pokud se někdo zajímá spíše o technologie jako takové, o jejich historii a vývoj, pak bych tuto knihu vřele doporučil.


jiri.janak
27.07.2014 3 z 5

Kniha vyšla v roce 1995 ale i dnes je zajímavé sledovat, jak moc se Bill Gates trefil s předpovědí jak počítače, a zvlášť internet, změní svět. Přemýšlím, jestli mladý Mark Zuckerberg někdy tuhle knihu četl, protože jeho Facebook v mnoha ohledech realizuje Gatesovu vizi.

valda
08.03.2011 4 z 5

Bill Gates popisuje svoji vizi Informační dálnice, což by mělo být vysokorychlostní propojení počítačů celého světa, jehož prostřednictvím by lidé komunikovali a sdíleli znalosti a zábavu. Nejprve popisuje sebe v průběhu vývoje počítačů od dětství po pozici šéfa Microsoftu. Tahle část mě bavila asi nejvíc, čiší z ní nadšení pro technologie, zároveň shrnuje historii počítačů a Microsoftu a popisuje svůj pohled na špatná rozhodnutí své konkurence. Potom se až do konce knihy věnuje popisu informační dálnice. Není sporu, že Bill je velký vizionář a i zde přichází v roce 1995 s mnoha vizemi, které jsou dnes již běžnou realitou (třeba univerzální smartphony s dotykovým displejem, Cloud computing apod.). Zároveň taky dokonale rozumí spojení technologie s businessem a celkově působí po těch 16 letech, že má prostě čuch na to, kam IT bude směřovat, jak z toho vydělat peníze, i když mu to samozřejmě nevychází na 100%. Jinak popisování mnoha vizí ale začne brzy nudit, podle mě to není téma na tolik stránek, ale na kratší esej.

Autorovy další knížky

Bill Gates
americká, 1955
2021  77%Jak zabránit klimatické katastrofě
1997  73%Informační dálnice
1999  70%Byznys rychlostí myšlenky
2023  67%Jak zabránit další pandemii

Kniha Informační dálnice je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x