Industriální Brněnsko

Industriální Brněnsko https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462699/bmid_industrialni-brnensko-22P-462699.jpg 4 6 1

Fascinující část našeho kulturního dědictví. Kořeny, na které zapomínáme. Brněnsko bylo od konce 18. století průmyslovým centrem regionu. Dnes již není většina továren v provozu a řada z nich se bourá. Autor knihy je jako památkář svědkem postupného zániku industriální architektury, což ho vedlo k sepsání této knihy. Ukazuje v ní, že Brno není jen městem ohňostrojů, motocyklových závodů a funkcionalismu. Byl to právě průmysl, který jej zformoval do dnešní podoby. Nechme se provést po známějších i zapomenutých stopách industriální slávy Brna a jeho okolí – dokud ještě můžeme.... celý text

Přidat komentář

milary
31.10.2023 5 z 5

Moc se mi tahle úžasně zajímavá knížka plná informací a krásných fotek líbila.
Žiju celý život v Brně poblíž vily Tugendhat; kolem mnoha budov jsem chodila v dětství a dodnes chodím, k mnoha místům mám hodně osobní vztah.
Člověk si ani neuvědomuje, jak rychle mizí mnoho jemu důvěrně známých míst, jak mizí názvy, objekty, jak se mění tvář měst, obcí i krajiny. Změny jsou určitě přirozené, jen je smutná ta lhostejná lehkost, která charakteristickou, ještě tak nedávnou minulost Brněnska jako průmyslového centra regionu odsuzuje k zapomenutí. I s mnoha industriálními památkami, hodnými pozornosti.
Přeju si, aby se pro záchranu aspoň části z nich našlo řešení, jak o to usilují ve světě a v posledních letech - naštěstí - občas také u nás.

Štítky knihy

Brno architektura industriální architektura Brněnsko

Autorovy knížky

Karel Sklenář
česká, 1980
2021  87%Industriální Brněnsko

Kniha Industriální Brněnsko je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x