Vládce pralesa

Vládce pralesa https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64257/bmid_vladce-pralesa-t8C-64257.jpg 4 22 3

Indiánská trilogie série

1. díl >

Romantický příběh odehrávající se začátkem 17. století v nitru divoké brazilské přírody, kdy okolí Rio de Janeira bylo ještě pustinou. Tam žije s rodinou a čeledí portugalský šlechtic ve své tvrzi, kterou dal zbudovat na těžko přístupné skále. Jádro děje spočívá v konfliktu vzniklém z neopatrnosti jeho syna, který při lovu zabil mladou indiánku, dceru náčelníka, což vyvolalo zášť celého kmene, jehož bojovníci napadnou šlechticovo sídlo. Hlavním hrdinou je statečný Indián Peri, který je ve službách šlechtice, obětavou a nezištnou láskou miluje šlechticovu dceru. Pro ni opouští svůj kmen, svoji matku i své bojovníky, s nimiž vybojoval mnoho bitev proti bílým dobyvatelům... Líčení přírody patří k nejskvělejším stránkám knihy.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

O Guarani , 1857


více info...

Přidat komentář

Turlogh
19.11.2018 5 z 5

Moje oblíbená dobrodružná kniha z dětství. První knížka, kterou jsem si půjčil coby nový čtenář městské knihovny v Havířově před více než čtyřiceti lety. Od té doby jsem si ji znovu několikrát přečetl a před lety si ji i pořídil, aby mi nechyběla v mé knihovničce. Indián Peri je prostě jedinečným prototypem hrdiny - ochránce, který je absolutně neohrožený, skromný, statečný, silný a obětavý. Navíc je krásným příkladem divokého dítěte matky přírody. Jeho láska se dlouho podobá zbožňování a je schopen nasadit a obětovat pro svojí paní absolutně vše. (Včetně svého života a své duše.) V závěru knihy ho při záchraně milované Cecílie nemůže zastavit už vůbec nic. Ani početný kmen divokých Aymarů, děsivých to nepřátel ani nebezpečí rozzuřených přírodních živlů... Vivat Peri ! A k tomu všemu ještě nádherné ilustrace Zdeňka Buriana! Pět hvězd a doporučuji ! Howgh.

Bear Reader
21.12.2013 5 z 5

Knižku jsem četl jako kluk hned po vydání a byl jsem uchvácen stylem vyprávění. Příběh jsem hltal, prožíval s hrdiny i "záporáky" jejich střety a toulal se s nimi úžasně popsanou krajinou. Navíc byla nádherně ilustrovaná. Dneska by asi moc dětí neoslovila, je taková naivní. I ta akce je z dnešního pohledu nuda. Ale.. když oni ti spisovatelé v devatenáctém století to vnímali jinak. Miloval jsem ji. Jak už to v životě chodí, naše společné chvilky netrvaly dlouho. Knížku jsem někomu půjčil a domů se nevrátila. Dodnes cítím lítost. Aby tě hrom po poli honil Plantážníku, který nevracíš vypůjčené knihy.


EmiTu
16.04.2013 3 z 5

Mohu doporučit milovníkům romantického dobrodružství, je zde vše, přísný a spravedlivý šlechtic, krásná něžná blondýnka, vášnivá nešťastně zamilovaná černovláska, galantní a čestný rytíř, nezodpovědný synáček, zlý a zákeřný Ital, statečný a oddaný Indián, je tu láska, zrada, boj, smrt a záchrana ústřední dvojice. Pro mně už to bylo chvílemi na hranici naivnosti, ale taková romantická dobrodružná literatura je, čtení to bylo příjemné. Popisy přírody jsou vynikající.