Indiánská knížka

Indiánská knížka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133788/indianska-knizka-133788.jpg 4 14 6

Český dědeček-světoběžník a jeho jihoamerický indiánský vnuk se poprvé po sto letech setkávají prostřednictvím této zvláštní knihy a vyprávějí si navzájem své příběhy. Soubor úvah a vzpomínek obou mužů, mytologických vyprávění a komentářů k nim skládá silný osobní příběh a současně dává představu o změnách, které do života jihoamerických indiánů přineslo 20. století. Alberto Vojtěch Frič, legendární cestovatel a kaktusář, který se narodil právě před 130 lety (1882–1944), patřil k největším světovým znalcům indiánských kultur v oblasti Gran Chaka a Mato Grosso. Mezi indiány Čamakoko také našel svou první lásku, z níž se po jeho odjezdu narodila dcera. Její nejstarší syn Rodolfo (1942) po sto letech nalezl v Čechách své dosud nepoznané příbuzné a sepsal „pro poučení lidu naší země“ svoje paměti. Komentářem opatřila a španělské pasáže přeložila Yvonna Fričová.... celý text

Přidat komentář

ink
03.02.2024 3 z 5

Škoda, že si autorka při sestavování publikace nevzala na pomoc nějakého odborníka na mytologii či náboženství. Takto kniha působí trochu jako zvláštní nesouvislá směska textů, které se sice autorka občas snaží prostřednictvím poznámek pod čarou dovysvětlit a uvést do širšího kontextu, avšak tento způsob nepovažuji za dostatečný. Myslím, že by knize bývalo prospělo radikální rozhodnutí, zda se jedná o populárně naučný nebo odborný text. Takto kniha zůstává tak nějak na pomezí a vlastně nesplňuje ani jedno. Působí to trochu jako kniha, kterou si rodina vydala sama pro sebe.
Nicméně sebraný materiál je fascinující a nepochybuji, že jeho příprava k publikaci musela stát jistě spoustu práce a úsilí. Jen mám pocit, že jeho potenciál nebyl využit na 100%.

Afilada
11.10.2023 5 z 5

Laskavá moudra dávných paraguayských indiánů jsou překvapivě aktuální.


Kiu
18.03.2022 4 z 5

Velmi příjemné čtení a doplnění ke zbytku cestopisných knih od A. V. Friče. Pohled nové generace indiánu na jejich kořeny, je zajímavý a donutí člověka přemýšlet.

soukroma
18.09.2019 3 z 5

Zajímavé informace o A.V.Fričovi z kraje, kde při delším studiu v terénu poznal cizokrajnou lásku a zanechal potomstvo, jeho geny žijí již ve čtyřech početných generacích. Jeho tamní vnuk považuje tuto knihu za svou, ale vedle jeho příspěvků je v ní řada statí ještě z pera slavného děda. Mýty mne moc nezajímají, ale jak se před sto lety žilo a jak moc se změnilo do našich dnů, to zajímavé pro mne bylo velmi.
Jinak je to trochu taková neuspořádaná změť dopisů a statí a vyprávěnek a legend a dovětků... Poznámky pod čarou jsou sice informačně hodnotné, naneštěstí povětšinou vyvedeny miniaturním písmem červenou barvou, takže nepříliš čitelně.

Katulik86
03.03.2019 3 z 5

Kdyz vam doma lezi uz od studii knizka, kterou jste si zakoupili po besede s jednim z autoru, mate ji i s jeho vlastnorucnim podpisem a porad se nemuzete dokopat k precteni, tak treba prave ctenarska vyzva muze byt ten spravny impuls.
Az na jednu pasaz, ktera na me byla az moc morbidni, byla kniha zajimava a celkem ctiva. Urcite je zajimave videt, jak nektere veci vnimal dedecek a jak je zaziva jeho vnuk.

Liscenka
21.12.2012 4 z 5

Tato kniha mě nezaujala ani tak z literárního hlediska, ale spíš z kulturního. Poskytuje nám cenné srovnání dvou různých kultur, vidění světa a způsobů života. Zajímavé jsou i zkušenosti A. V. Friče a R. Friče, rozdíly v jejich postojích a náhledech na různé události jejich života.