Indián – Zpráva o archetypu

Indián – Zpráva o archetypu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116697/indian-zprava-o-archetypu-YqQ-116697.jpg 4 29 6

Archetyp Indiána je souhrn schopností našeho bytostného vnitřního já, které jsou většinou umlčeny naší západní civilizací. Recenze: Uvnitř každého člověka se v hloubi ukrývá nespoutaná ryzí energie, která, přestože umlčována civilizačními návyky, v určitých obdobích proráží ven a způsobuje zmatky v našem spořádaném životě. Je to archetypální touha, realizující se u přírodních národů či v původních náboženstvích v rozličných obřadech či iniciacích. Právě tuto oblast lidské psychiky nazývá autor příhodně archetypem Indiána a snaží se poodhalit její prostou logikou těžko pochopitelnou úlohu v lidském životě. Uveďme tedy malý vzorek témat v knize diskutovaných: Neprojevená hlučnost je téma, jež není zjevné na první pohled, ale západního člověka značně omezuje. Jde o neschopnost plného vnitřního soustředění přebíjeného neustálým chodem myšlenek o budoucnosti a minulosti a neustálou horečnou činností a honbou za cíli. Přestože tedy navenek napohled tichý, v nitru se dokáže západní člověk ztišit jen málokdy. Indiánův vhled jako pronikavá síla, která dokáže pozorovat a poznávat přímo, bez prostřednictví našich smyslů, a tím pádem mnohem intenzivněji a hlavně opravdověji. K tomuto fenoménu máme přístup každý, v jeho využívání nám brání spíše časem vybudované zábrany. Kniha je vhodně završena příklady projevů archetypu Indiána z běžného života, a spočívajícím ve výzvě k pokusu o sjednocení a.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura

Vydáno: , Triton
více info...

Přidat komentář

ditul
24.07.2022 4 z 5

Čekala jsem od knihy trochu víc..
*Naše technická civilizace je naproti tomu personifikací ulpění. Měřítkem úspěchu je hmotný prospěch. Indián kupříkladu po svých rodičích nic nedědil, aby nemohlo dojít k situaci, v níž by si snad přál jejich smrt. Je nesmyslné, aby smrt rodičů přinášela jakýkoli prospěch. Indiáni si více cenili mezilidských vztahů. Měli úctu i ke svým nepřátelům a myšlenka mocenské říše jim tedy byla cizí. Mám přitom na mysli zejména severoamerické Indiány.

asakz
20.06.2021 4 z 5

Pjér la Šé'z patří mezi mé oblíbené osobnosti. Až dosud jsem ovšem pouze poslouchal jeho přednášky na různá témata. Toto je první kniha, kterou jsem od něj přečetl, a patrně ne úplně dobře zvolená, neboť archetyp Indiána mne v současné době nijak zvlášť neoslovuje. Počáteční psychologicko-filosofické úvahy mne zaujaly jen mírně a teprve závěr knihy mi přišel zajímavější. Není to určitě špatné dílko, jen v mém případě asi nepřišlo v příhodný okamžik.


roman9739
17.01.2020 4 z 5

Má rád knihy tohoto typu - zdánlivě složité, v určitém věku naprosto nečitelné a ve správném životním okamžiku trefné a velmi osvěžující.
Když jsem tuto knihu dostal ve dvaadvaceti do ruky, zápasil jsem s ní, a od té doby na mě cenila zuby z knihovny; nečekaný impuls od letošního Ježíška ji znovu otevřel a já ji nadšeně slupl.
Je to myšlenkově bohatá kniha, která jen potvrzuje můj "znovuobjevený" životní trend.

ElUboshski
19.05.2017 3 z 5

Čte se těžce a ještě hůř se chápe-je to přece jen v psychoogických termínech ale je to krásný popis naši přirozené indiánské bytosti a , že existuje nejen ta ale mnoho dalších a hlubších archetypů. Pro mě brána do psychologie podvědomí člověka.

Dorrinka
31.03.2017 4 z 5

První polovinu knihy jsem s textem válčila a říkala si, že na to s ubohými šesti semestry psychologické propedeutiky na pajdáku asi nemám, pak jsem ale tak nějak "prokoukla" autorův styl a popsané myšlenky na mě docela silně zapůsobily. Řekla bych, že kniha má dvě roviny - buď může čtenář zůstat na povrchu, u souhrnu faktů, a pak je kniha vážně jen "zprávou o archetypu". Nebo se dá číst více introspektivně, a pak je zprávou o nás.

Ravabi
25.08.2015 1 z 5

Název knihy mě zaujal, obsah zklamal. Asi jsem očekávala trochu převratnější obsah zprávy o archetypu indiána. :)