Impresionisté: Jejich životní příběhy

Impresionisté: Jejich životní příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111558/bmid_impresioniste-jejich-zivotni-pribeh-TN3-111558.jpg 4 31 10

Všichni víme, kdo byli Manet, Cézanne, Renoir nebo Degas, ale jen málokdo ví, jací to byli lidé, jak žili, koho milovali... Autorka téhle nanejvýš zajímavé knížky se toho úkolu ujala, a přestože jde o literaturu faktu, rovnýma nohama se ocitneme v Paříži 19. století. Na trůně dosud sedí císař Napoleon III. a první mladí malíři se ucházejí o přijetí do prestižních ateliérů. Barvitě a poutavě - právě jako na impresionistickém plátně - se před námi odvíjejí jejich spletité a často nelehké osudy. Tehdejší společnost nebyla na připravená na portréty pijáků, pradlen či dámiček polosvěta a své zklamání jim splácela opovržením. Nechme se tedy pozvat do Pařížské opery, kde Degas v šeru skicuje své baletky, do proslulé tančírny v Moulin de la Galette, kde v ryku hudby maluje mistr Renoir, k Édouardu Manetovi, který právě čelí zdrcující kritice za svou "nemravnou" Snídani v trávě...... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Private Lives of the Impressionists , 2006


více info...

Přidat komentář

tereza1198
11.05.2022 4 z 5

Obrazy se teď prodávají za miliony a malíři většinu života bojovali o živobytí, uznání a střechu nad hlavou. Škoda že to teď nevidí. Ale jak jeden z nich píše v dopise příteli „tahle spravedlnost přijde až po smrti“
Moc pěkná kniha

soukroma
08.05.2022 4 z 5

Zbeletrizovaná literatura faktu: o Paříži, Francii, umění, Salonech, modelkách a samozřejmě zejména impresionistech. Čtivé, ovšem není to román, takže čtu na pokračování, protože těch informací o době, změnách nejen v umění (např. architektonická smršť v Paříži) je opravdu hodně.


alibaba72
22.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha, po jejím přečtení mám ohromnou chuť jet do Paříže a navštívit všechny galerie.

Tulene
13.03.2021

Zaujala mě tato kniha, zajímalo by mě, zda obsahuje také fotografie děl o kterých pojednává.

krausmary
25.01.2021 5 z 5

Tahle knížka mě dokázala přenést do doby mých oblíbených malířů a do jejich životů v Paříži. Líbilo se mi, že autorka popisovala, kromě životních cest malířů, i dobu ve které žili, jak se společnost chovala, jak se oblékala, jaké bylo být obyvatel Paříže v 19. století. Cítila jsem se jako bych tam byla. Impresionisté neměli jednoduché životy, jejich pohled na umění nezapadal do tehdejšího světa a nikdo si necenil jejich práce, ale i když je společnost odvrhovala, stáli si za svými ideály a snažili se navzájem podporovat.

Ivanule
25.11.2018 4 z 5

Krásně napsaná knihy,pohled do doby,kdy to rozhodně neměli lidé a ještě k tomu začínající malíři s novým stylem vůbec lehké,někteří za svůj život byli nepochopení a uznání dostali až po své smrti.

aralka
02.09.2018 4 z 5

Každý průkopník v jakémkoli oboru to má těžké, stejně tak to bylo i u skupiny francouzských malířů impresionistů, kteří se pokoušeli o inovativní přístup k malbě, za svého života byli neuznávaní, opovrhovaní a vysmívaní a většinu života žili na pokraji bídy... moc zajímavá kniha, speciálně pro ty, koho zajímá malířství, okolnosti vzniku nejznámějších impresionistických obrazů a úžasné talentované osobnosti jako Manet, Monet, Degas, Sisley, Renoir, Morisot, Pissarro a další...

Sussane
16.01.2015 5 z 5

Ak vás zaujímajú osudy vašich najobľúbenejších impresionistov, tak toto je niečo pre vás. Dozviete sa rôzne zaujímavosti a pikošky, ktoré by ste možno inde nevyhrabali. Kniha bola pre mňa veľmi zaujímavá a pomohla mi spoznať osobnosti umelcov, nazrieť do ich kamarátstiev, ľúbostných vzťahov a hlavne na zrody umeleckých diel.

Nižšie sa spomína,že ich finančná stránka je veľmi často spomínaná, ale bez toho by to nešlo, aby sme sa vžili do ich trapenia a biedy. Museli prežiť, poniektorí aj uživiť rodinu, takže aj peniaze hrali veľkú rolu.

Kate84
28.10.2013 3 z 5

Kniha by byla zajímavá, kdyby byla napsaná vytříbenějším způsobem. Příběh samotný je zajímavý a finanční stránka věci k impresionistům patří, celý jejich život se točil bohužel i kolem peněz. Ale jeden odstavec na jednu stranu je trochu těžko stravitelné čtení. \je to psáno horkou jehlou.

Selket
30.10.2012 3 z 5

Kniha otevírá pohled na začátky, úspěchy a pády dnes velice slavných umělců. Zahrnuje spoustu odkazů, ze kterých si můžeme zjistit víc a i ve své formě literatury faktu, je velice čtivá. Jen je trochu škoda, že se autorka především zabývá finanční stránkou celé historie. Dokonce s takovou detailností, že mě občas napadlo, zda by neměl být pozměněn název: Impresionisté: Soukromé účty.

Štítky knihy

malířství francouzské malířství malíři

Autorovy knížky

Sue Roe
britská, 1956
2008  85%Impresionisté: Soukromé životy

Kniha Impresionisté: Jejich životní příběhy je v

Právě čtených6x
Přečtených44x
Doporučených4x
Knihotéce60x
Chystám se číst45x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x