V tieni stredovekých hradov

V tieni stredovekých hradov https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385068/bmid_v-tieni-stredovekych-hradov-ZHA-385068.JPG 4 7 2

Kapitoly: V čase hradov-Dobytie pevnosti, Dvojitý charakter feudálnej moci, Pomalý pokrok, Vojna, Turnaje, Z poľovačky k stolu, Život na hrade, Európa hradov. Pútnici a križiaci-Sv. Jakub z Compostelly, Trojnásobné posvätné mesto Jeruzalem, Prvá križiacka výprava, Obrana Svätej zeme, Latinské štáty Východu, Akka, Križiacke výpravy Ľudovíta IX. Ľudové križiacke výpravy, Reconquista, Uctievanie relikvií. Vek katedrál-Opátstva a kláštory, Každodenný život v kláštore, Explózia románskeho umenia, Fantastické umenie sochárov, Gotická revolúcia, Katedrála, pýcha mesta, Obrázková kniha kresťanstva, Vývoj gotického štýlu. Klasický stredovek-Svätá ríša, Pápežstvo, Feudálne Francúzsko, Nadvláda Normanov, Feudálne mestá, Politické ideály, Mocní mešťania, Krehká rovnováha. Stredoveké mestá-Život v meste, Zablatené ulice, Bohatstvo miest, Námorný obchod, Sviatky a karneval, Univerzita, Metla moru. Mesto zrodené z vĺn-Zrod veľmoci, Republika v čase kráľov, Svetový trh, Arzenál, Vrchol slávy Benátok, Humanizmus, Včela a medvede, Súmrak benátskych bohov. Prvé vydanie.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Gemini (SK)
Originální název:

A l’ombre des châteaux forts , 1992


více info...

Přidat komentář

Lessana
14.07.2018 4 z 5

Kniha plná zaujímavých informácií, podaných pútavou formou (taká škola hrou), a krásnych obrázkov z nápaditej série, ktorú som ako dieťa mala rada.

braunerova
30.10.2016 5 z 5

Opět krásné ilustrace doprovázené inteligentním textem.

"Po celé Evropě se setkáváme s feudálními hrady, svědky dob, v nichž bylo slovo národ neznámým pojmem a lidé se bili o mýtné, mlýn, město nebo hrabství. ... Pro nás jsou však hrady dokladem o minulosti a přicházejí tam tisíce návštěvníků, hledajících na temných schodištích a vysokých síních kořeny svých dějin."

"Rokem 1000, jenž měl podle proroctví znamenat konec světa, se otevřela nová éra. Poslední soud se nekonal a znovu se zrodila naděje. Středověký člověk, plný naivní vroucnosti, vzdává díky Tvůrci a buduje k jeho slávě větší a nádhernější monumenty. Katedrály jsou dílem kolektivní víry, ale také živým obrazem tohoto středověkého světa, bohatého na legendy a pověry."


Štítky knihy

středověk dějiny lidstva

Kniha V tieni stredovekých hradov je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst5x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x