Ilustrovaná žena

Ilustrovaná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12624/ilustrovana-zena-12624.jpg 4 92 11

Tato Bradburyho kniha zahrnuje povídky z období let 1960 až 1964 a přestavuje nejširší námětovou škálu jeho tvorby: vynikající povídky science fiction z prostředí Měsíce a Marsu, hrůzostrašné povídky nejlepší poeovské linie, povídky s námětem fantastického převtělování, povídky z irského prostředí silného humanistického ladění a povídky výstižně charakterizující život dnešní newyorské společnosti z literárního a filmového prostředí. Bradbury znamenitě domýšlí situace, do nichž technická civilizace může zavést v blízké budoucnosti, a paradoxně je konfrontuje s prostými touhami lidského srdce. Je autorem úžasné fantazie a rozletu smělých představ, které ztvárňuje formou často poetického ladění. Fantastická básnivost vtiskla Bradburyho dílu charakteristickou pečeť, takže jeho knihy jsou pro čtenáře opravdovým požitkem. 22-100-68... celý text

Žánr:
Povídky , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

The Machineries of Joy , 1964


více info...

Přidat komentář

špulo
12.03.2023 5 z 5

Krásne starodávna zbierka poviedok, ktoré nestrácajú na svojej sile ani po toľkých rokoch. Jednoducho povedané, ak vám Bradbury raz sadne, už z vás nevysadne ;))

ArwenAragorn
18.03.2021 5 z 5

81%

Výběr výborných povídek pana Bradburyho. Četla jsem vícekrát a zapomněla hodnotit. Asi nejvíc se mi líbila povídka Hymnoví sprinteři.


kap66
17.03.2021 5 z 5

Všechny tyto povídky jsou obsaženy i v Kaleidoskopu, který jsem si koupila před 30 lety v domnění, že přidám do knihovny další sbírku sci-fi povídek. Za ty roky jsem se pročetla mnoha povídkami různého typu. Při nynějším čtení Ilustrované ženy jsem Bradburyho nejen znovu a pořádně ocenila, ale hlavně si uvědomila, jak moderně jeho povídky působí: nadčasová témata - někdy s filozofickým nádechem - a nádherný, poetický způsob vyprávění.
Říkala jsem si původně, že je sbírka tematicky bohatá, ale možná to tak není; ve většině povídek mizí svět – někde jen nějaký aspekt jeho dosavadní podoby (např. Hejno havranů, Chicagská propast, Téměř konec světa), někde zcela, pokud to tak chceme chápat (např. Prázdniny, Možná, že odcházíme), někdy to vypadá, že bude nahrazen jiným (Hoši, pěstujte obří houby, Čekám), někdy zmizí pro toho, kdo ho opouští (El día de muerte, Smrt a dívka, Jak Lazar žijí někteří, Námořník).
Povídky (nejen, ale hodně) o konci a smrti, ale vyprávěné s porozuměním, láskou a soucitem. A na závěr nejoptimističtější a nejdojemnější Hymnoví sprinteři. Ray Bradbury je skvělý.

Greenfingers
24.06.2020 5 z 5

Velmi pestrý výběr Bradburyho povídek, který rozhodně nenechává nikoho na pochybách, že autor je v tomto žánru opravdovým mistrem.
Příběhy se vyznačují kromě své rozmanitosti také originalitou, zvláštní atmosférou a jak jsme u Bradburyho již zvyklí, poetickým jazykem. Mé uznání patří i paní Jarmile Emmerové za kvalitní překlad.

rutto45
02.05.2020 4 z 5

Veľmi pútavá zbierka poviedok, kde každá z nich zanechá v čitateľovi hlboký dojem. Osobne sa mi najviac páčili Ilustrovaná žena, Žebrák na O´Connellově mostě, Hejno havranů, Nejlepší z možných světů a Hymnoví sprinteři .

MOu598
28.06.2019 5 z 5

Četla jsem před lety a pamatuji si mrazení nad některými příběhy. Nyní při čtení jsem si vše připomněla.
Různé příběhy z různého prostředí, dávají otázky, které přes 70 let nezestárly.
Některé povídky ve mně budou znít dlouho, dlouho.
Citát:
"Ne všechno, co je pravdivé, je správné."
"Je to zvláštní. Polovinu svého věku jsem se bála života, druhou polovinu smrti."

3nitka
25.04.2019 5 z 5

Ach. Krása. Naozaj pekné a netradičné poviedky.
K. ďakujem Ti za tip na skvelého autora.

"Představ si, jak by to bylo krásné, kdybychom se zítra probudili, všichni by byli ze světa pryč a začalo by se znova." .. " A kdybys teď mohl někde zmáčknout nějaký koflík a dosáhnout toho, udělat bys to? "

Hun
21.11.2015

Nejvíc mě uchvátily povídky z Irska. Mají nádhernou, deštivou, severskou atmosféru.

Čtec
11.06.2014 5 z 5

Byl jsem naprosto nadšen z povídky "Hymnoví sprinteři". To je přesně můj šálek čaje a druh humoru jaký mám rád.

steppen-wolf
23.03.2013 4 z 5

Skvělý, velmi citlivý český výběr toho nejlepšího z dosavadního Mistrova díla. Knihu však o dvě desetiletí později zastínil ještě lepší Kaleidoskop.

Lenka Žofka
01.11.2012 5 z 5

Prostě typické Bradberyho povídky. Na malém prostoru poutavý příběh - kolikrát i celý svět.