Il Boemo: Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka

Il Boemo: Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480373/bmid_il-boemo-pruvodce-po-zivote-a-dile--wqy-480373.jpg 4 10 6

Josef Mysliveček (1737–1781), syn pražského mlynáře, se díky svému nadání stal jedním z nejpopulárnějších skladatelů vážné opery v druhé polovině osmnáctého století. Dosáhl oslnivých úspěchů v Itálii a ovlivnil mladého W. A. Mozarta, s nímž se několik let přátelil. U nás je však dnes Mysliveček znám hlavně díky pozdějším legendám inspirovaným jeho dobrodružným životem a předčasnou smrtí. Tato kniha, která vychází u příležitosti premiéry filmu Petra Václava Il Boemo, seznamuje čtenáře s ověřenými fakty o skladatelově životě a kariéře a nastiňuje vývoj Myslivečkova obrazu a vnímání jeho hudby od osmnáctého století po současnost. Součástí knihy jsou fotografie z natáčení filmu a výběrový seznam nahrávek Myslivečkových děl.... celý text

Přidat komentář

tereza0319
10.03.2024 5 z 5

Jeden z nejzajímavějších životních příběhů, jaký jsem kdy četla. Film Petra Václava bohužel vůbec nevyužil jeho potenciál, možná kvůli nedostatku financí. Jak se v knize píše, film o něm by býval rád natočil už Miloš Forman, jenže si spočítal, že by se mu to nevyplatilo. To by bylo tak zajímavé, plné děje, a ta pestrobarevná Myslivečkova osobnost! Měla jsem to štěstí, že jsem se o něm dozvěděla už na gymplu, utkvěl mi, protože paní profesorka nám o něm nadiktovala celou áčtyřku, místo dvou řádků u ostatních. Takže díky ní jsem okamžitě zavětřila, když jsem se doslechla o připravovaném filmu, a tak se dostala i ke knížce. Chystám se na Arbesovo romaneto.

jaroslav0572
11.12.2022 5 z 5

Působivé ozřejmění o Il Divino detto Il Boemo, jehož hudbu z duše miluji. Vidíme snahy o znovuzrození hudby tohoto neprávem opomíjeného mistra vážné hudby, zdaleka nejen filmem pana Václava s Vojtou Dykem. „Muž ze Sovových mlýnů", jemuž otčím za nechal dluhy, s bratrem Jáchymem se vůbec nevídal, měl život roztodivný, ale zcela ne jednoduchý. Jak sám pan Freeman uvádí, životopis Pepíčka Myslivečka vychází největším dílem dík korespondenci s otcem/synem Mozartovými, kdežto prvně jmenovaný zcela nechutně Myslivečka nakonec života hanil. Se ženami si mistr Mysliveček užil, ale nemáme doklady o nějakém tom nemanželském potomku.

Tvůrcům, kteří si dávají práci a nachází nové anály o J. M., fandím. Mají vizi a vědí, čeho chtějí dosáhnout. A kdo ví, třeba nebude Mysliveček tím posledním, koho z epochy barokní aktualizujeme. Dávám jednoznačných 100%.


Márinka
06.11.2022 4 z 5

Naštěstí v tomto případě nemusím srovnávat film a knihu. Freemanův průvodce mi totiž dovolil pomalu "vstřebat, zažít, strávit" silný operní zážitek, byť se odehrával v kinosále. Nejsem odbornice na vážnou hudbu, a snad i proto mi kniha, cituji Ditu Hradeckou: "...určená široké veřejnosti a nepředpokládá odborné vzdělání čtenáře..." sedla.

SBH
24.02.2022 4 z 5

Jsem velkou fanynkou hudby osmnáctého století a také Josefa Myslivečka, přičemž bych ocenila, kdyby se jeho díla hrála víc.
Když jsem si hledala na wikipedii podrobnosti o jeho životě, ke svému překvapení jsem zjistila, že o tomto významném českém skladateli tam je pár nicneříkajících vět. Naštěstí jsem padla na tuto knihu a okamžitě si ji zakoupila.
Ačkoli se jedná o literaturu faktu, četla se jako detektivka. Poskytuje skvělý vhled nejen do autorova života, a to historické prameny jsou neúplné, ale i rozbor jeho díla a na konci je krátký medailonek souvisejících skladatelů. Mě osobně nejvíc zaujaly příhody, jak po smrti Myslivečkova otce, velmi zámožného muže, zůstala celá rodina v nouzi, protože matka (žena) nesměla dědit. A potom ta, jak si Mysliveček došlápl na lichváře a porazil ho.
Věcné, zábavné, korektní. Vřele doporučuji.

Luna282
06.12.2021 5 z 5

Konečně kniha, která tak dlouho na našem trhu a v našem hudebním světě chyběla! Josef Mysliveček si zaslouží, aby po letech zapomenutí vstoupil opět do povědomí posluchačů. Jsem ráda, že jsem se mohla zorientovat v tom, co říkají ověřitelná fakta (byť jich není mnoho) a co si např. Arbes či Špálová přidali. Oceňuji přehledné členění knihy, úctyhodný kompletní přehled díla a výborný překlad.
Velmi se těším na velkou monografii i film.
Josef Mysliveček, autor tak nádherné a kvalitní hudby, si své znovuobjevení zcela jistě zaslouží - a tato kniha v tom čtenářům a posluchačům může pomoci a ukázat cestu.

soukroma
24.11.2021 3 z 5

Nu, je to takový manuál asi pro diváky našeho filmu, který jsem neviděla a ani se naň nechystám. Zde jsem naivně čekala srozumitelný vhled do Myslivečkova života, ale dvě předmluvy mi skoro řekly víc (byť stejně nepřehledně až zmatečně) než celý nedlouhý zbytek samotného textu.
O tom, že jde o slibované zaručené informace, lze zapochybovat hned, jakmile v jedné větě po sobě následují asi, snad a pravděpodobně... a autor se odkazuje na Pelcla, který je jen zmíněn v textu jako autor (vrstevník Myslivečka) jakési životopisné stati - asi dost podstatné, když se o ni autor opírá téměř na každé straně, ale zřejmě pro něj ne tak podstatné, aby ji uvedl mezi zdroji...
Neudělala jsem si z toho všeho pražádný obraz velkého hudebního Čecha (možná záměr autora i autorů filmu?), škoda papíru (zejména když barevná fotopříloha předkládá především filmové záběry!). Zklamání. 50%

Štítky knihy

Praha česká hudba Neapol Wolfgang Amadeus Mozart, 1756-1791 italská opera klasicismus (hudba) Josef Mysliveček, 1737-1781 hudební skladatelé

Autorovy další knížky

Daniel E. Freeman
americká, 1959
2021  84%Il Boemo: Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka
2022  100%Josef Mysliveček

Kniha Il Boemo: Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka je v

Přečtených9x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x