Ikabog

Ikabog https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458923/bmid_ikabog-lwx-458923.jpeg 4 610 149

Napínavý pohádkový příběh plný naděje, s ilustracemi českých dětí. Království jménem Přehršlánie bývalo nejšťastnější na světě. Oplývalo spoustami zlata, zdejší král měl nejkrásnější knír ze všech a po místních dobrotách lidé tančili blahem. Jen v mlžném Mokřadu na severu žil podle legendy strašlivý Ikabog. Všichni věděli, že jsou to povídačky, ale ty někdy začnou žít vlastním životem. Co když se taková legenda rozhodne srazit království na kolena a unést dvě děti ve víru dobrodružství, o které ani za mák nestály?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: ekniha , Albatros (ČR)
Originální název:

The Ickabog , 2020


více info...

Přidat komentář

ZůzaSomolka
22.04.2024 4 z 5

No prý pohádka pro děti ... celou dobu, co jsem to četla, jsem přemýšlela, jak starým dětem bych to četla. Stylem psaní je to opravdu pohádka - pojmenování postav podle charakteru, všechny záměry jsou hned naplno řečeny. Ale není to žádné veselé čtení. Teda mě to bavilo, bylo to napínavé (člověk si pořád říkal, vždyť je to pohádka, tak kdy se to obrátí k dobrému), ale nedovedu si představit, že bych to četla svým dětem. Samotné mi z toho příběhu bylo úzko. Vím, že jsou názory, že dětem by neměla být zamlčovaná smrt a měly by jí být vystavovány, a příběh ukazuje, co může způsobit vysoké zdanění, jak komplikované jsou někdy vztahy a další věci ze života. Ale prostě si nedovedu představit, že dětem čtu něco tak neveselého a depresivního. Ještě si pamatuju, jak jsem jako malá reagovala na smrt v příbězích (a oni toho vlka zabili?) a jak se mi takové příběhy nelíbily. Je teda pravda, že jako čerstvě náctiletá jsem hltala Řadu nešťastných příhod a to také není veselé čtení.

Simi
24.03.2024 5 z 5

Jsem čarodějka ze světa Harryho Pottera každým coulem, což mi nijak nebránilo si tento příběh vychutnat. Nechápu, proč stále níže tolik srovnání s HP. To je úplně nesmyslné.
Ikabog je pohádka spíš pro dospělé a moc se mi líbila. Obdivuji nápad s dětskými ilustracemi, jsou skutečně podařené a kniha je díky tomu mimořadná. JKR je obdivuhodná dáma.


Briv
17.02.2024 4 z 5

Myslím si, že hodně z nás, co jsme četli Harryho Pottera, tak velké očekávání máme a samozřejmě dost z nás bude z toho zklamaných.
Nevím, jestli je Ikabog pohádka, možná pro děti je, ale rozhodně pro ty starší. Děje se tam toho docela dost - souboj dobra a zla, naděje, víra, vraždy, smrt, síla kamarádství, ale i zrada a zastrašování. Ne, že by ve starších pohádka bylo násilí méně.
Určitě jsou lepší knihy, ale zas nějak strašné to taky nebylo.

marianna7090
09.01.2024 5 z 5

Toto bolo ako Hra o tróny pre deti. Napätie, vraždy, úplatky, pokrytectvo, sebeckosť. Paráda. Vedela som, že príbeh bude mať šťastný koniec, keďže je to rozprávka, ale kým sme sa k nemu dostali sa stalo veľa, VEĽA vrážd a zlého voči tým dobrým postavám. Veľmi sa mi to páčilo.

jiri4861
21.12.2023 3 z 5

Harry Potter to není, ale jelikož se jednalo o literaturu pro děti, kniha se četla sama.

Janamed
11.10.2023 3 z 5

Pozn. Četba v angličtině: O pohadce J. K. Rowlingove jsem nemela ani tuseni! Jaka ostuda! Protoze patrim mezi fanousky kouzelnickeho chlapce, ktery prezil utok toho, jehoz jmeno se nesmi vyslovit, jsem pohadku o takzvane krveziznive prisere nemohla nechat ladem. A hned v puvodnim jazyce. Slavna autorka neprisla s nijak vyjimecnym pribehem. Dej je relativne predvidatelny, nijak komplikovany. Autorka tak dala vzniku poutaveho, moderniho, pohadkoveho pribehu, ktery zaujme i dospeleho ctenare. Avsak hodny drsnym pohadkam ceskych autoru ala K. J. Erbena a B. Nemcove urcite neni. Ickabog je vsak skvelou prilezitosti procvicit si svou anglictinu. Autorka voli kratke kapitoly s velmi rozvinutymi vetami, ktere nabizeji nespocet synonymických slovicek. Kvituji, ze je obohacena o autenticke detske ilustrace. Legendu o prisere, ktera ma predevsim postrasit deti a kde se krveziznivost, chamtivost a lstivost projevi jako ryze lidske neresti mne nabidla prijemny ctenarsky zazitek obohaceny o “englishrefreshing. A rozhodne se nejedna o posledni. Dalsi english readingtime is coming...

Suma sumarum, Ickabog neurazi, ani primo nenadchne, ale zprijemni uz tak komplikovany svet dospelych.

m2056
30.08.2023 4 z 5

No je to dobrý ale vrchol už spisovatelka už má za sebou.

Zemlja
22.08.2023 5 z 5

Promyšlený, místy mrazivý příběh o manipulaci a překrucování faktů. Úplná učebnice. Hodí se ho dětem předčítat.

Inugoya
23.07.2023 3 z 5

Začátek knihy mě moc nechytil, v průběhu děje tam bylo na můj vkus až moc zbytečných mrtvol, ale konec byl celkem nečekaný.

Tahle kniha je tak trochu směska mezi pohádkou a čtením pro dospělé, tajemnem a temnem.

Kdo by měl být cílovka je ale trochu otázka, v některých momentech mi přijde až příliš dospělácká, navzdory tomu, že ilustrace k ní kreslily děti (výborný nápad, mimochodem. A zaujalo mě, že autorka jednoho obrázku se jmenuje Arwen Gaia Hubálková).

Pokud překonáte začátek a nečekáte mnoho, může vás to mile překvapit.
Pokud čekáte derivát HP, budete nejspíš velmi zklamáni.

Malým dětem ji ale do ruky nedávejte.

Pert
12.07.2023 1 z 5

Strašně nudné, postavy karikatury a ty ilustrace fakt nehezké. Hezký nápad svěřit to dětem, ale výsledek nic moc.

Křovák
01.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Hustě se rozjíždějící příběh intrik dvou zmrdečkovských rádců pana krále - narcistního naivky, který ke konci knihy ale náhle graduje do pozitivna tak růžového, až je k neuvěřění. Jako by pí Rowlingové došla trpělivost a chtěla to mít rychle za sebou - nejdřív všechno špatně, potom všechno výborně. Nicméně celkově povedené a ne pro malé děti.

monulam
06.05.2023 4 z 5

pro děti mi kniha přijde moc přeplněná smrtí, ale příběh je jinak moc pěkný a poučný i pro nás dospělé

Jarmila97
19.03.2023 5 z 5

knihu jsem si koupila protože jí napsala Spisovatelka která napsala Harryho Pottera. a musím říct že kniha byla velkým ponaučení a hodně k zamyšlení o tom jaké lidstvo vlastně je plnej lží a nenávisti.takže za mě opravdu krásná pohádka

picris
10.03.2023 3 z 5

Zhruba do poloviny knihy se člověk relativně nudí, text postrádá barvitost. Poté se příběh začíná rozvíjet a děj začíná konečně plynout. To, že je v knize popsáno mnoho krutosti nevidím jako důvod, proč příběh nedat přečíst dětem, ty toho stráví mnohem více, než dospělí, ale myslím si, že by je spíše nemusel bavit. Já osobně právě především z první poloviny knihy cítím silný politický podtext, a jak už bylo napsáno v příspěvku níže, řekla bych, ač to možná autorka nezamýšlela konkrétně, že mluvíme o komunismu. Možná jen chtěla upozornit na obecné dění ve světě, mnoho násilí a absenci laskavosti, každopádně poslední část byla celkem emotivní a mohla by současníkům přinést nějaké to ponaučení.

Ketrin.TR
18.01.2023 4 z 5

Vůbec jsem neměla tušení o čem vlastně tenhle příbeh je, ani kdo nebo co je nositelem názvu knížky, takže mi zezačátku trošku trvalo, než jsem se do děje zabrala. Rowlingová vypráví o jednom bohatém a spokojeném království, ale jak už to tak bývá, nic netrvá věčně. Když do příběhu vstoupí chamtivý, vychytralý a lstivý zrádce, všechno jde pěkně do kopru. Úplně nevím jestli bych tohle četla malým dětem, knížka je místy dost násilná, plná utrpení a smrti. Celý příběh však nese úžasná poselství a stejně jako u Vánočního prasátka, tak i tady si dospělí najdou spoustu metafor se současným životem. Knížka je krásně čtivá a neskutečně mě bavilo, že čtenář absolutně netuší kterým směrem se příběh bude ubírat, protože co kapitola, to nečekaný zvrat. Jen ten spisovatelstký potenciál tady Rowlingová trošku potlačila, umí psát mnohem barvitěji, věty byly poměrně dost jednoduché.
Co musím vyzdvihnout, je opět perfektní překlad, bez něj by podle mě knížky od Rowlingové neměly zdaleka takový půvab a kouzlo. Názvy a jména jako Vurstpork, Tvarošice, Fluma, Paspula, Švindlmachr...to čtenáře baví! A ilustrace českých dětí bylo taky krásné a potěšující plus.
Rozhodně fajn čtení na dva večery, když člověk neví co ze svého "must read" seznamu otevřít jako další.

Naias
14.12.2022 3 z 5

Pripadalo mi to ako pochmúrny mix rozprávky a reality so zábleskami humoru. Ale hlavne sa mi to zdalo akési nedopečené, daktoré situácie a reakcie boli príliš zjednodušené, hoci iné zas vyznievali realisticky. Jednotlivé ingrediencie sa príliš dobre nespojili, takže celok je nevyvážený. Mimochodom, krajina oplývajúca blahobytom a navyše mrňavá môže existovať naozaj len v rozprávke. V reále by ju už dávno dakto anektoval.

envoi
20.11.2022

Musím říct, že já jsem nadšená! Mám rozečtených milion knížek a tuhle jsem teď koupila v akci za půlku (půlku ze zdražené ceny ) v pátek jsem začala číst a dnes je neděle a já mám přečteno… já vlastně nevím jak moc je to dětská knížka a jak moc je pro dospělé. Smrt patří k životu a hysterické vyhýbání se tomuto tématu je asi trošku pokrytecké s ohledem na to, co vše rodiče dovolí dětem sledovat v telce.. on se nám tu zažil takový nešvar, že pohádka má být dobrácká, trochu přihlouplá a hlavně ať v ní všichni žijou šťastně až do konce života.. ale Erben ani bratři Grimmové taky nebyli žádný ořezávátka… trošku mi chybí v knížkách pro děti nějaké ponaučení, dneska jsou knížky pro děti hlavně pěkně namalované a pokud z jich plyne nějaké ponaučení, tak maximálně o globálním oteplování a o tom jak se k sobě mají lidi chovat a jaký číhá nebezpečí na každým rohu se dneska nedočtete. Knížka je o tom, že pravda a naděje můžou nakonec porazit spletité lži.. za mě dobrý, nevěděla jsem, co budu číst a příběh mě pohltil.

NymphMaeve
15.11.2022 4 z 5

Těšila jsem se na pohádku z pera autorky Harryho Pottera a už na začátku jsem byla příjemně překvapená a to kresbami od dětí z našich škol, které doplňují příběh krásnými ilustracemi. Příběh jako takový byl zajímavý, jednoduchý (samozřejmě pro děti), ale ani mne jako dospělou osobu určitě nenudil. Užila jsem si příběh boje dobra se zlem a dost mne zaujala představa živého Ikaboga a jeho nahrobení. Musela jsem se mnohokrát zamyslet nad poučením. Určitě pohádku považuji za povedenou a občasná podobnost s celosvětovou situací, která panovala v době zpracovávání příběhu Ikaboga není jistě náhodná. Z pohledu pohádek obecně to však není nic převratného nebo světoborného a musím říct, že třeba iPohádka od Kovyho mne bavila trochhu více.

Meg1
11.11.2022 1 z 5

Na začátek musím uvést, že knihu jsme asi v polovině s dcerkou vzdaly. Ještě teď se z toho nemůžu vzpamatovat. J.K. Rowling a takový brak...uff. Hvězdičku dávám za krásný nápad použít v knize obrázky dětí.

terezka199
14.10.2022 4 z 5

zajimave poselstvi novodobe pohadky :)