Vzpomínky Ijona Tichého

Vzpomínky Ijona Tichého https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13793/mid_ijon-tichij-vzpominky-ijona-ticheho-lGS-13793.jpg 4 78 8

Ijon Tichý série

1. díl >

Vzpomínky Ijona Tichého, hvězdného poutníka, kapitána galaktických plaveb, lovce meteoritů a komet, nejsou jen rozkošnými příběhy meziplanetárního barona Prášila, ale zároveň humoreskami s hlubokým filosofickým zaměřením. Podtextem neuvěřitelných příhod na planetách obydlených cizími civilizacemi je satira – ostrá společenská kritika, která činí z těchto groteskních povídek dílo, přesahující obvyklý rámec science-fiction. Přeložil František Jungwirth.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ksiega robotów , 1961


více info...

Přidat komentář

TERRORDROME
27.09.2023 3 z 5

Dal som si teda niečo z toho podvratnejšieho Lema, čo mali byť nejaké absurdné sci-fi grotesky. Spočiatku mi to tak rozhodne moc neprišlo, niekoľko prvých poviedok, či skôr zamyslení bolo vždy o tom ako k ústrednej postave prišiel nejaký podivný vedátor ( prípadne on k nim ) a predstavil mu svoj vynález, ktorý by chcel väčšinou speňažiť. Taký stroj času by bol asi fajn vec, keby pri ceste do budúcnosti nemusel zároveň bleskovo zostarnúť aj cestovateľ a nesmrteľná duša lapená v nekonečnej prázdnote sa tiež nezdá ako terno. Úvaha o Matrixovských simuláciách reality kde programy netušia že sú programy, je takým bonusom pre dnešnú dobu. Zaujímavé jednohubky, ale vrchol zbierky je rozhodne vojna pračiek, kde výrobcovia zdokonaľujú svoje modely do absurdna, až miesto prania slúžia ako prostitúti a pchajú sa do politiky. Čo nevyhnutne prináša reálne existenciálne zamyslenie, pretože naši politici naozaj pôsobia že boli pôvodne navrhnutý ako domáce spotrebiče a erotické pomôcky ktoré zošaleli. Súdny proces o tom či planéta zostavená z robotických klonov nejakého maníka je človek alebo lietadlo a či má nejaké práva taktiež dosť nekompromisne rýpe do našej doby. To bola tá lepšia časť knihy, ale potom nasleduje údesne dlhá pasáž ktorá bola tak obludne nudná a o ničom, že si z nej nepamätám vôbec nič okrem toho že sa odohráva v afrike a o niečom sa politikárči. No a ten Futurologický kongres bol už naozaj ( spojler - naozaj ) horúčkovitý sen o chlapovi s dvojhlavňovkou na pápeža, bombardovaní bombami lásky, transplantáciách mozgov, zmrazovaní, prebudení v budúcnosti a slovníku futuristických slangových pojmov. Lem má plnú zadnicu nápadov aj hlášok, ale tým jeho suchým prevedením sa väčšinou nechytám, preto sa mi najviac páčili práve tie úvodné kratšie veci kde zostáva sústredený na konkrétnu vec a nezvracia technikálie na technopárty ako rotačný slovomet s kadenciou 9000 rán za sekundu. Tam ma stráca.

Lele61
27.06.2023 5 z 5

Humorné příběhy hvězdného cestovatele Ijona Tichého. Mnohdy silně kritické vůči společnosti, satirické a často přímo groteskní, nápadité a napsané se silným filozofickým přesahem. Dle mého názoru určitě stojí za přečtení.


Phoenix16.cz
30.01.2022 3 z 5

Tohle opravdu není klasické sfi-fi. Je to něco hodně jiného a chce to mít aspoň trochu přehled o společenské situaci tehdejší doby pro pochopení všech satirických narážek.

mi-380
28.09.2020 4 z 5

V téhle bláznivé době jsou Poláci jedinými sousedy, kteří se nás zatím nebojí, tak jsem na prodloužený sváteční víkend v Polsku. S sebou mám místní klasiku, užívám si po letech podruhé svérázný Lemův humor plný absurdních situací a skrytých narážek na tehdejší režim. Některé povídky skvělé, některé zamotané až moc. Zůstávám na kdysi přidělených čtyřech hvězdách:
85 % (aktuálně 61 hodnotících s průměrem 88 %).

… zvedl jsem hlavu a mé oči narazily na zrcadlo na protější zdi. V křesle na kolečkách tam seděla mladá krásná černoška v pyžamu, celá zafačovaná, s užaslým výrazem ve tváři. Dotkl jsem se nosu. Odraz v zrcadle udělal totéž. Začal jsem si ohmatávat obličej, krk, a když jsem narazil na poprsí, vyrazil jsem úzkostný výkřik. Měl jsem hlásek jako konipásek.
"Proboha!"
Ošetřovatelka někomu vynadala, že nezakryl zrcadlo. Potom se ke mně obrátila:
"Pan Ijon Tichý, že?"
"Ano. Totiž... ano, ano!! Ale co to má znamenat? Ta černá slečna..."
"Transplantace. Nedalo se nic jiného dělat…

P.S.
Krkonoše jsou v zemi Ijona Tichého skoro stejně tak pěkné jako u nás, městečka ovšem mnohem příjemnější a upravenější než v tom našem věčně nedořešeném pohraničí.

ufak
23.11.2017

Jako u všech Tichoniád mám pocit, že byl autor spíš zhulený než opilý. Ale vše je vtipné, napnuté, spousta nápadů. Zase se k nim vrátím. Satira jak svina.

encyklopedie
02.06.2017 5 z 5

Ijon již více jak 45 roků pořád stojí u vrcholu satirické scifi .... geniální groteska
Musím si to přečíst znovu!!!

Daxie L. Jesus
14.05.2013 5 z 5

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!! WHAT A LEM! GENIALITA! Pondělí Začíná v Sobotu a Vzpomínky Ioana Tichého, dvě nejlepší absurdity na světě!

HTO
26.02.2012 5 z 5

Lem byl unikátní i jako humorista. Tyhle povídky jsou nejen neuvěřitelně zábavné, ale tak krutě satirické a kritické, že se divím, že tady vůbec mohly vyjít. Možná to bylo tím, že pod pláštíkem SF, stejně jako v dětské literatuře, prošlo leccos, co by v „normální“ beletrii nemělo šanci. – K zážitku z knihy přispívá úžasný, kongeniální překlad Františka Jungwirtha, který vyniká hlavně v povídce o Kalkulátorovi.

Štítky knihy

humor Ijon Tichý absurdno

Část díla

všech 9 částí díla

Autorovy další knížky

Stanisław Lem
polská, 1921 - 2006
1994  80%Solaris
1977  84%Futurologický kongres
1962  80%Návrat z hvězd
1981  78%Pánův hlas
1956  74%K mrakům Magellanovým

Kniha Vzpomínky Ijona Tichého je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce52x
Chystám se číst32x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x