III. seminář o historickém podzemí : Stříbro 1987

III. seminář o historickém podzemí : Stříbro 1987 https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318099/mid_iii-seminar-o-historickem-podzemi-s-hrg-318099.jpg 4 1 1

Seminář pořádala Česká speleologická společnost, Stříbro 18.-20. 9. 1987. Úvod napsal Václav Kuttan. Editor: Jaromír Demek.

David81
David81
29.07.2023 4 z 5

Líbí se mi, že sešitové publikace z edice Knihovna ČSS se nezabývají jen krasovými oblastmi a jejich jeskyněmi. V tomto svazku se vydáme do historického podzemí. Konkrétně do plzeňského podzemí a jeho středověkých studní, jámového lomu na vápenec Loreta u Klatov, kaolinového dolu u Nevřeně, do jednotlivých rudních revírů v okolí Stříbra, či do Rudolfovy štoly v Praze a jejich šachtic. Dozvíme se tu o jejich historii, rozsahu podzemí a aktuálním stavu (v době sepsání). Nejvíc se mi ale líbil příspěvek Františka Barocha, který tu popisuje sisyfovský výzkum známé (dnes zpřístupněné) štoly Jeroným. Je tu krásně vidět arogance tehdejších úřadů. Vchody byly dokonce několikrát záměrně zasypány.
Zajímavá je třeba i zmínka o krasových jevech ve středověkých štolách na Stříbrsku. Součástí jsou i černobílé fotografie a několik map podzemních prostor.