Ich veličenstvá pyramídy

Ich veličenstvá pyramídy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143012/bmid_ich-velicenstva-pyramidy-ahX-143012.jpg 5 121 17

Kniha ponúka čitateľovi dobrodružnú prehliadku skutočných ″kamenných zázrakov na Níle″ a zároveň najstarších monumentálnych stavieb na svete, pred ktorými stojí v úžase aj dnešný človek. Už starovek pokladal pyramídy za prvý zo siedmich divov sveta a tento prívlastok im právom zostal dodnes. Svojou fantastickou veľkosťou a geometricky triezvou architektúrou vzbudzujú zvedavosť a vyvolávajú množstvo otázok. Vieme, že Egypťania nepoznali v čase ich stavby kompas. Nepoznali ani kladkostroje a žeriavy, nepoznali dokonca železné nástroje... To všetko človeka fascinuje: človeka z čias, keď musel veriť, že Mesiac je boh, i človeka dnešného, ktorý mohol sledovať priamy prenos z pristátia na Mesiaci. Ale nielen to: fascinujúca je aj evokácia tieňov dávnych ľudí, čo pyramídy stavali, čo ich projektovali, čo dali na ich postavenie rozkaz. A čo potom sledovanie ciest a osudov tých, čo pyramídy pre nás objavili, čo ich preskúmali prostriedkami modernej vedy, čo odkryli ich tajomstvá.... celý text

Přidat komentář

JohnMiller
30.12.2023 4 z 5

Literatúra faktu je v podaní Zamarovského prístupná takmer každému čitateľovi. Odľahčený - jednoduchý štýl, ktorý v rámci nenáročných súvetí informuje čitateľa vyčerpávajúco, je presne to, čo dokázalo zaujať mňa natoľko, že som si neskôr zohnal väčšinu jeho diel. Informácie sú ponúkané takou formou, ktorá ma motivuje bádať a vyhľadávať viacej informácií o konkrétnej téme. V tejto knihe sa autor zameral na Pyramídy. Zameral sa na tieto tisícky rokov staré stavby opradené záhadami, legendami a konšpiračnými teóriami.

Ako to už u Zamarovského býva, Históriu podáva veľmi pútavo, využíva mnohé literárne zdroje, ale nezaťažuje tým čitateľa v texte a aj preto je táto kniha prístupná takmer každému. Mnohé kapitoly fungujú ako príbehy, ktoré svojim obsahom zaujmu. Niekedy síce autor dokáže zamotať hlavu (ako tuto s menami archeológov a egyptológov) že sa jeden z toho nevie vysomáriť. Avšak v konečnom dôsledku, tým, že sú určité časti zoradené podľa časového horizontu, je čitateľovi umožnené minimálne vždy sa aspoň chronologicky zorientovať.

Kniha nám prezrádza: kto si dal pyramídy postaviť, a aký to malo pre nich účel. Aj to, prečo sa časom prestali stavať. Zistíme aj kto ich objavil - keďže na nich aj samotní potomkovia obyvateľov starovekého Egypta zabudli - a komu vďačíme za vedomosti o nich.

Ide o príjemnú literatúru faktu, ktorá ničím nevyruší a striktne sa drží vedy - až na záverečnú časť, ktorá ma nesmierne prekvapila. A to v dodatku, kedy sa autor púšťa do boja s dezinformáciami a hoaxmi. Veľmi trefne, s trošičkou cynizmu, poráža hlúposti hlúpych s ich vlastnými zbraňami. Vymenováva chronologicky kde tieto výmysli prešľachtené na “fakty" približne začali a tie najväčšie hviezdy zráža na kolená tak, že komentuje ich texty a jasne ukazuje fakt, že Páni nielenže sú odborne neznalí ale často si vymýšľajú alebo svoju intuíciu pasujú, za niečo, čo sa má tváriť ako výskum. Favorit najkreatívnejších hlúposti je tu zaručene Erich von Däniken.

Pyramidiotizmus týchto diletantov a amatérov prekvapuje aj samotného autora a smutne konštatuje, že o tento typ “literatúry" je väčší záujem ako o nudné vedecké a odborné texty.

kannibal28
28.11.2022 4 z 5

zaujimava kniha ale nesuhlasim s jej koncom o danikenovi tak mu dám za 4 hviezdy


Kontryhelka
23.01.2022 5 z 5

Všechny knihy od pana Zamarovského jsou skvost. Krásná procházka starým Egyptem. Nádhera. Nezapomenutelná kniha.

Igor1311
19.02.2021 4 z 5

Výborná, ako každá Zamarovského kniha. Dejiny Egypta sú pre mňa pomerne veľkou neznámou aj napriek tomu, že krajina faraónov vytvorila jednu z najväčších civilizácii v dejinách ľudstva. Spôsob, akým stavali pyramídy je bezprecedentný. Štýl ich pochovávania je neskutočný. Materiálne vybavenie hrobiek svojich panovníkov je neuveriteľné. Toto všetko a omnoho viac je obsiahnuté v tejto jedinečnej knihe, ktoré je dobré čítať spolu Bohmi a kráľmi starého Egypta.

4444913
20.12.2020 5 z 5

Vánoční dárek.O původní knížku jsem přišla při stěhování a tento týden jsem tento skvost objevila v antikvariátu za 10korun!!!!!Podle mě asi nejpodrobnější a nejlepší kniha o pyramidách.Samozřejmě to není lehké a populární čtivo ve smyslu "pyramidy jsou v Egyptě,jsou véélké a postavili je možná otroci".Knížka která je naprosto vyčerpávající.

Claudius
13.11.2020 5 z 5

Nádherná, lehkým jazykem a s laskavým humorem napsaná publikace mistra starověku, pana Zamarovského. Přináší jistou fascinaci, radost z objevování, kterou zejména v závěrečných kapitolách Zamarovský vykresluje tak dokonale, že čtenář má pocit, že je sám v Egyptě, prochází se ve stínu pyramidy v Sakkáře a pod nohami mu křupe písek.
Hvězdičku ubírám jen za úvodní kapitolu, kterou se musí čtenář nějak prokousat (edit: po dvou letech láskyplného vzpomínání na tuto knihu hvězdičku doplňuji). Výčet toho, kdo všechno u pyramid byl a co o nich napsal je jistě zajímavý a přínosný, ale někdy, bohužel, zbytečně zdlouhavý. Myslím, že čtenář knihy tohoto typu nepotřebuje znát všechna měření pyramid, která kdy kdo provedl, přičemž povětšinou nepřesná.
Dodatečnou kapitolu o pyramidologii a pyramidiocii by měli u pyramid vytesat do žulové stély. Bohužel můžete najít fantasmagorické knihy pyramidiotů i zde na databázi a u nich jak velkorysá hodnocení, tak oslavné komentáře plné "otvírání očí".
Jinak naprostá spokojenost, krása, a velké navnadění k dalším publikacím pana Zamarovského.

Finskej
08.10.2019 5 z 5

A) naučná publikace a přitom B) skvělé čtivo. Zamarovský byl génius. Sice se opakuji, ano, ale ono se to dá prohlásit prakticky o každé autorově knize. A když jich člověk pár zvládne, vzdělání si rozšíří podstatně a ani si nějaké námahy nevšimne :-)

Michal1992
19.09.2019 5 z 5

Skvělá kniha, trochu jsem se bál data vydání, přece jenom od té doby vznikly nové teorie, nové objevy, zpřesnila se datace atd. ale vůbec nejsem zklamán, skvělá kniha

Elea
10.04.2019 5 z 5

Výborná kniha o egyptských dějinách, bozích a samozřejmě pyramidách.

venora
11.11.2018 5 z 5

výborně napsané, velmi čtivé, doporučuji každému, kdo se, byť okrajově, zajímá o starověký Egypt a pyramidy.

los
29.05.2018 5 z 5

velmi poutavě napsané

Pavelpi
05.04.2018 5 z 5

Výborně napsaná kniha nejen o pyramidách a jejich stavitelích,ale také dějiny Egypta jsou zajímavé a se spoustou věcí jsem se setkal vůbec poprvé.Zaujal mne také rozbor knihy Dänikena Vzpomínky na budoucnost,její části,která prohlašuje pyramidy za stavby mimozemské civilizace,která navštívila naší planetu.Autor zde uvádí,že Däniken nezkoumá kriticky žádnou teorii egyptologů,ale podává tu bez hlavy a paty všelijak poslepované útržky různých názorů,které doplňuje vlastními nápady.

PeterSch
26.12.2015 5 z 5

Kniha je dobře čitelná a představuje pyramidy opravdu ve všech směrech. Autor se věnuje historii egypta, řeší způsob vzniku pyramid, ale i třeba mytologii, nebo současný stav. Opravdu skvělá kniha ze které jsem si odnesl spoustu informací.

keselylenka
31.10.2012 5 z 5

První knížka, kterou jsem četla o starověkém Egyptě a o pyramidách. Knížka je krásně napsaná a co oceňuji nezaměřuje se jen na ty nejznámější pyramidy v Gíze, ale i na ty ostatní, kterých je v Egyptě mnoho. Rozhodně můžu všem, kteří mají rádi historii doporučit.

HTO
25.10.2012 5 z 5

Dodám ještě k této skvělé, skvělé knize – opravdu, málo máme stylistů, kteří se vyrovnají Zamarovskému! – co mne teď napadlo, když jsem si četl komentář ke knize Nostradamus a jiní a uvědomil si, že už vídám nad sousedním domem Orion: zaprvé, konečně, s teorií o tom, že tři nejznámější pyramidy u Gízy tvoří Orionův pás, přestala být Cheopsova pyramida tou jedinou, na kterou se zaměřují „pyramidologové“. A zadruhé, ta poslední kapitola je opravdu nesmírně zábavná – vypíchnu dvě perličky: zarputilého Charlese Piazzi Smytha, který častoval věci a lidi okolo epitety, za něž by se nemusel stydět ani hunský náčelník – tak Sfinga je pro něj „nestvůrnou modlou“ ke které vzhlížejí „s největším a člověka nejvíc pobuřujícím obdivem zpravidla Francouzi a římští katolíci“ (ještěže mám i francouzské příbuzné! Mrzelo by mě, kdybych ho pobuřoval jen svým vyznáním); a proroctví vyčtené z Velké pyramidy D. Davidsonem, že „11. července 1927 bude islám vyhlášen státním náboženstvím Andorry.“

Valborga
10.05.2012

Jedna z mých prvních knih, které jsem o pyramidách četla. Krásně napsaná.

HTO
22.03.2012 5 z 5

Každý se bojí času, ale čas se bojí pyramid. Koho zajímají pyramidy, tohle je jedna z nejlepších knih, po nichž lze sáhnout. Komplexní pohled nejen na pyramidy, ale i na dějiny egyptologie a Egypt vůbec, jak už to Zamarovský umí – ostatně stylisticky je Zamarovský snad ještě lepší než Ludvík Souček. K exkurzi po všech pyramidách se přidává (ve světové literatuře nekompletní) seznam Čechů v moderním výzkumu Egypta, a navíc je tady mimořádně zábavná poslední kapitola, na téma nesmyslů, které se nahromadily okolo Velké pyramidy.

Pár lákadel:

Na zcela nečekané potíže narazil v Egyptě Gaston Maspero, když mu přístavní celník odmítl propustit náklad mumií: protože nevěděl, podle které položky sazebníku jej proclít. Jednalo se o mrtvé krále z proslulého nálezu z Dér el-Bahrí, k němuž egyptology dovedl jistý Abd ar-Rasul, povoláním šéf kurenské rodiny vykradačů hrobů; těchto čtyřicet těl je nyní v Egyptském museu v Káhiře. Loď, která tam plula, "doprovázely stovky feláhů. Ženy s rozpuštěnými vlasy si pomazávaly tvář hlínou a jejich žalostný zpěv doléhal k nám z dálky, muži stříleli na počest mrtvých králů svých předků." Nakonec, po příslušném úplatku, se úředník uvolil proclít je podle položky, která se mu zdála nejpřiměřenější: jako sušené ryby. – – V ČSSR zase, když stavební podnik počítal náklady na vybudování pyramidy dnes, museli to udělat podle ceníku na přehrady, protože speciální ceníky na pyramidy u nás nemáme (což mne osobně mrzí, bylo by to hezké, ne?).

Sfinga zobrazuje faraona Chafrea věrně, "včetně širokých lícních kostí a odstávajících uší"; v pyramidě faraóna Pjopeje II., který vládl rekordních 94 či dokonce 99 let, je zase reliéf "jednoho chlapíka, jak leze o závod na stožár, kde je pověšena nějaká cena, snad rohlík nebo koláč".