Iba jeden rok

Iba jeden rok https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194092/bmid_iba-jeden-rok-194092.jpg 4 294 55

Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života? Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody či „nehody“, ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Just One Year , 2013


více info...

Barakoudel
Barakoudel
10.09.2022

Čteno před pár lety, děj si již nevybavuji. Pocitově ale vím, že na čtenáře z celé knížky dýchá naděje a odhodlání téměř na každé stránce. Idealistické.

kikikrat
kikikrat
15.04.2022 5 z 5

Já tuhle duologii miluju! Byla jsem díky knize v Indii, Mexiku, znovu v Paříži a Amstrdamu a nevím jak to autorka udělala ale já tam s Willemem opravdu byla a užívala jsem si každý moment. Dlouho mě nic tak nevtáhlo do děje. Na knihy pořád myslím a ani se nechci pouštět do dalších příběhů. Jediné co tak jsem asi nepotřebovala tu novelku Jen jedna noc, tak nějak si člověk vše domyslel a porozumněl.


Zlá-Ňufie
Zlá-Ňufie
09.08.2021 4 z 5

Tohle bylo mnohem lepsi nez prvni diil! Co ctu komentare, jako jedne z mala mi vice vyhovoval Will, nez vydeptana a nevyrazna Allison.
Ale vleklo se to, ne ze ne… Ale hlavne ze to dopadlo ️.
Jen mi teda extremne nevyhovovalo, jak zavrecna novela byla psana z vypravecova pohledu…

Lučina7
Lučina7
15.11.2020 2 z 5

Tento díl mě velmi zklamal, myslela jsem, že Allyson bude pokračovat ve svém vyprávění a né, že to převezme Willieme.
První půlka knihy mě tím pádem moc nebavila, ale konec to všechno spravil.

Ann98
Ann98
30.04.2020 4 z 5

Kniha se skvěle četla. Není to klasická romanťárna, příběh je dost silný, místy i dost překvapivý. Willem je postavou, která mi byla od začátku sympatická. Líbila se mi jeho životní volnost a nespoutanost. Samotný příběh mi přišel poměrně reálný, skoro bych si přála něco podobného zažít. Dozvěděla jsem se, jak to vlastně bylo z pohledu Willema. Bála jsem se, že to bude převyprávění prvního dílu z jeho pohledu, ale mýlila jsem se. Za to musím dát jednu hvězdičku navíc. Skvělé odreagování, zvlášť v této nelehké době.

Eponka
Eponka
21.03.2020 3 z 5

Půlka knihy vlažná za mě dost nudná. Po půlce se to změnilo napralo to na zajímavosti a je fajn to vidět z druhého pohledu.

oblakaknih
oblakaknih
24.02.2020 3 z 5

Od druhého dílu této série jsem neměla nijak velká očekávání, ale přesto mě dokázal trochu zklamat.
Sice naprosto chápu, co tím autorka zamýšlela, ale víc než polovina této knihy mi připadala zbytečná.
Vracíme se totiž zpět, do doby, která je i v prvním dílu. Jen se dovídáme, co dělá druhá z hlavních postav.
A to byl největší problém, který jsem s touto knihou měla.
Připadalo mi, že se v knize nic neděje, připadala mi nudná, a jak už jsem zmínila, i zbytečná.
Navíc se zde objevují i další postavy, kterých bylo na můj vkus příliš a začínala jsem se v nich ztrácet.
Dle mého názoru by mohla být kniha Jen jeden den o nějakých sto stran delší, mohly by se v ní střídat pohledy hlavních postav a druhý díl by nemusel existovat.
Nechci ale zkritizovat příběh jako celek. Ten se mi líbil stejně jako v dílu prvním.
Konec byl přesně takový, jaký jsem očekávala. Opět je to skvělé odpočinkové čtení, které můžu doporučit. Jen neočekávejte víc, než u knihy Jen jeden den.

KnihomolkD
KnihomolkD
06.02.2020 2 z 5

Já už nevím s tou Formanovou, tenhle díl mi přišel nekonečně zdlouhavej, těch zhruba celkových 340 stránek bych proškrtla tak zhruba polovinu, vyprávění bylo dost nudné, z pohledu Williama.
Uvidíme, co její další knížky,ale za mě hodně slabej průměr.

knihomolka_eli
knihomolka_eli
12.09.2019 4 z 5

Táto kniha ma bavila ešte o niečo viac ako 1. diel...až tu začalo všetko zapadať na svoje miesto...

peta2173
peta2173
17.08.2019 1 z 5

Vyprávění bylo dosti zdlouhavé a prakticky od začátku jsem se nudila. Kniha jen jeden den se mi moc líbila, možná kdyby se Jen jeden rok zkrátil nebo se obě knihy spojily dohromady bylo by to pro čtenáře lepší.

Ivka14
Ivka14
08.04.2019 3 z 5

V téhle knize zase Will pátral po Lulu(neboli Allyson). Je to oddechová kniha, u které nemusíte přemýšlet

Lofda
Lofda
30.12.2018 5 z 5

První díl jsem přečetla vlastně na jeden zátah a hned jsem přešla na pokračování.. A to mě rozhodně nezklamalo, dokonce bych řekla, že tahle část příběhu byla ještě lepší a zajímavější než první díl! Lecos se vysvětlilo a lecos začalo dávat smysl.. A díky bonusu Jen jedna noc se všechno spojilo.. Až mi bylo líto, že není nějaká další část ;-) Každopádně k této autorce se ještě vrátím.

Petra38
Petra38
25.09.2018 3 z 5

Schvalne jsem cekala az prectu oba dily, nez knihy zhodnotim. Myslim si,ze kdyby se obe knihy scůcly do jedne, byla by to velmi poutava kniha. Prijde mi jako kdyby spisovatelka honila splneni poctu slov a tim tam vznikala dost nuda. Chvilema to byl nezazivny cestopis bez deje a u cteni me drzela pouze zvedavost, kdy a jak se potkaji, coz byl zamer ale cesta to byla strastiplná. Rada bych ji zhodnotila lip, vazne ze jo ale na ty vazne dobre co me oslovily vic uz by nezbylo kam pridavat....

blonďatá.luc
blonďatá.luc
28.08.2018 4 z 5

Tento díl byl o něco málo slabší než díl předchozí, přesto jsem si čtení skutečně užila. Willem je kluk, do kterého by se pobláznila nejedna holka (což je v příběhu skutečně vidět) a to je možná právě to, co mě na něm tak vytáčelo - jak je bral, i když myslel na jinou (moc to vztahuju na skutečný život, jak bych takového kluka nesnášela). Konec knihy si mě ale získal, čekala jsem kde co, jen ne to, co jsem vlastně dostala. Pokud váháte, vřele tuto sérii doporučuji - obzvlášť jako čtení na dovolenou nebo před dovolenou, protože chuť cestovat při čtení zaručeně dostanete.

Vikos
Vikos
11.08.2018 5 z 5

Přečteno podruhé :)

cukrovka
cukrovka
27.07.2018 5 z 5

V této knize najdeme pohled z druhé strany. Příběh o ztrátách a hledání. Musím říct, že Willemovo hledání sebe sama mě zaujalo víc než Allysino v předešlém díle.

Vikos
Vikos
13.12.2017 5 z 5

Knížka hezká, krásný konec :)

Evaho73
Evaho73
06.12.2017 2 z 5

Typická YA literatúra, síce mimo mojej vekovej kategórie, ale prvý diel som čítala vrámci čitateľskej výzvy, kde koniec ostal otvorený, tak som sa rozhodla prečítať aj ten druhý. Musím však konštatovať, že bol pre mňa ešte väčším sklamaním ako prvý diel. Námet sa mi páčil, ale podľa mňa mala autorka radšej z dvoch priemerných kníh napísať jednú dobrú, bez hluchých a nudných pasáži. Potom by to mohol byť trhák, lebo v obidvoch dieloch sú aj veľmi silné a dobre spracované pasáže, ktoré dokážu zaujať.
Je to však iba môj názor a iný čitateľ to mohol precítiť opačne.

Framboise
Framboise
30.08.2017 2 z 5

Willemův rok mě vůbec nebavil, ale chtěla jsem vědět, jak to dopadne s Lulu. Zajímavých bylo cca posledních 30 stran. S Allyson jsem její cestu prožívala, tu Willemovu jsem si vytrpěla. Znovu bych nečetla.

PetraBery
PetraBery
29.07.2017 4 z 5

Pokračování o hledání Lulu, se kterou Willem prožil jeden den bylo stejně pěkné jako první díl. Celé jeho roční putování a hledání sebe sama se mi líbilo a opravdu jsem se těšila, až (a jestli) se znovu potkají. Ideální odpočinkové čtení.