Iba desať dní

Iba desať dní https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493024/bmid_iba-desat-dni-7TT-493024.png 4 42 9

Ona Sedela na posteli v spálni, ktorú s ním zdieľala už dva roky, a slzy máčali jej krásne pehy. Bola plná sklamania a smútku pre niečo, čo nikdy nemala. Cítila to hlboko vo svojom srdci. Jej túžba demolovala jej sny, jej nádeje, aj ju samotnú, lebo na bielej paličke svietil aj tento mesiac iba jeden prúžok. Vedela, čo bude nasledovať, a rozplakala sa ešte viac. Koľko toho ešte zvládne? Koľko je schopná uniesť? Cítila ťažobu jeho rúk, ktoré jej pripomínali, že zasa zlyhala. Až kým... On Vchádzajúc do dverí ich spoločného bytu, s odhodlaním a nádejou, zakričal jej meno. Neozývala sa, ale zurčanie vody mu jasne naznačovalo, kam má zamieriť. Otvoril dvere do kúpeľne a úsmev, ktorý mu zdobil tvár, razom pohasol. Zamrzol... stŕpol. Nedokázal sa pohnúť. Nevedel dýchať. Prišiel neskoro, okamžite to vedel. Bolesť, ktorá ho zachvátila, bola ohromujúca, neprekonateľná, ostrá a bodavá. Vedel, že tento moment rozhodol o jeho osude. Až kým...... celý text

Přidat komentář

Mon.CouCou
06.06.2023 5 z 5

Michaela Brnková a jenich Iba desať dní sice nepatří k vrcholnému dílu a já ho četla už poměrně dávno, ale přesto jej chci vyzdvihnout-tuto knihu moc často nevídám recenze na IG a podle mého názoru je to opravdu škoda. Protože Míša mě dokázala s každou knihou nějak upoutat pozornost.
Oslňující příběh zasazený do slovenského venkova. Alenu jsem si oblíbila, za to Danielu-jak obrovský kontrast v jednom prostředí a přitom mi tak blízký.
Pak je tu Richard-ten byl prostě okouzlující od prvního setkání (ostatně, předlohu měla autorka dokonalou, jak jsme se z knihy dozvěděli). I jeho rodiče mi do příběhu parádně sedli a já jen čekala, co dalšího nám autorka naservíruje.
Všechny postavy i děj působil, jako bych byla jejich součástí, nemám jedinou výtku :-)
Smutné tajemství mezi hlavními hrdiny se odhaluje až v závěru knihy a to čtenáře nutí prostě knihu neodložit, dokud nedočte. Smekám pomyslný klobouk. Vůně jara, zpívajících ptáků a květin... mě doslova nabila.
Citlivý a emočně nabitý příběh. DOPORUČUJI!

narisa
19.01.2023 5 z 5

Tak přečtena poslední kniha od autorky. A opět skvělý zážitek. Příběh byl velice čtivý a moc se mi líbilo prostředí slovenského venkova.
Je neuvěřitelné, jak v jedné rodině můžou vyrůst dva tak odlišní lidé, myslím tím Alenu a Danielu. Alena, Richardova matka, byla skvělá, ale Danielu bych asi zabila.
Richard se mi od začátku moc líbil a to jeho tajemství se dalo podle náznaků dobře odhadnout, takže jeho chování dávalo smysl. Bohužel chování Veroniky bylo dost zvláštní. Někdy byla v pohodě, ale jindy se chovala jako dítě. Jejich vztah během těch deseti dnů byl jak na houpačce. Ale byl to pěkný romantický příběh a já jsem spokojená.
Autorce za její tvorbu tleskám a moc se těším na její další knihy.
Doporučuji.


Dydy7
15.01.2023

Veronika nebola šťastná v prítomnosti a Richard bol zase nešťastný z minulosti.
A aj keď to neplánovali, v podstate sa ani nepoznali, osud ich spojil a dali si 10 dní, bez akýchkoľvek záväzkov a sľubov!

Majú len 10 DNÍ , kým Veronika
odíde a začne si plniť svoj veľký sen.
Zamilujú sa?
Alebo odíde navždy a na všetko zabudnú?
Páčilo sa mi aj to, že v knižke je veľa zvratov a situácií, ktoré som nečakala, len som dúfala, že sa skončia dobre.
Musím priznať, že od autorky je to prvá knižka, ktorú som čítala a bola som nadmieru spokojná.
Úplne som sa vžila do deja.
Príbeh bol veľmi pútavý, dojemný, romantický, vášnivý, vtipný...
Je to knižka, ktorú človek doslova zhltne za deň - ak má čas.
A musím povedať, že tie SMS, ktoré si písala Veronika s Richardom, ma bavili.

eliska2126
11.12.2022 5 z 5

Na začátku tohoto roku jsem četla prvotinu této autorky Konflikt a naprosto jsem tomu propadla. Proto, když vyšla druhá kniha, tak jsem si ji okamžitě přidala na svůj TBR.

Iba desať dní se prezentuje jako hezká romantika ze slovenského prostředí. Je to docela rozdíl oproti Konfliktu, který obsahuje mafiánské prostředí, nebezpečné situace apod. A s tím jsem do toho taky šla. Že to bude něžnější než Konflikt. Proto jsem pak byla tak překvapená! ️

V knize sledujeme Veroniku, kterou na začátku příběhu poznáváme jako neposednou divokou zrzku, která dřív mluví než myslí. A druhou hlavní postavou je Richard a tady přišlo mé překvapení. Představovala jsem si ho spíš jako takového toho něžného nesmělého ňuňana. Ale Riško teda překvapil.

Prostředí slovenské přírody je příjemná změna, protože většina knih, které čtu, jsou z Ameriky apod. Autorka má opravdu dar psát, protože stačilo pár vět a já už stála vedle Veroniky na všech těch krásných místech. Je to čtivé jak blázen a příběh je plný tak krásných myšlenek o přírodě a životě.

kristyna1301
04.11.2022 5 z 5

Od knihy jsem očekávala krásnou slovenskou romantiku, kterou jsem taky dostala, i když některé její části nebyly ani trochu něžné. V žádném případě nechci a nemůžu srovnávat s autorčinou prvotinou – Konfliktem ze série Nekompromisní. Tyto dvě knihy si zaslouží ohodnotit každá zvlášť, protože jsou naprosto JEDINEČNÉ.
Jsem fascinovaná tím, jak Miška vládne jazykem a myšlenkami, kterých je kniha plná. Už teď vím, že se k nim musím jednou vrátit a všechny si poznačit. Netajím se tím, že nemám v knihách ráda zdlouhavé popisy přírody, čehož jsem se po přečtení několika recenzí maličko zalekla, nicméně úplně zbytečně. Zjistila jsem totiž, že není popis přírody jako popis přírody. Tady je vše perfektně zasazené do děje, atmosféra prostředí, ve kterém se příběh odehrává na mě dýchala z každého řádku, slova i písmena. A vlastně mě přivedla na jedno velké uvědomění, které nemusím nijak složitě vymýšlet, protože už to za mě udělala Miška prostřednictvím Richarda, kterého si teď dovolím citovat: "Ľudia sa začnú vracať k prírode. Nemôžeme donekonečna len brať." Dvě zdánlivě jednoduché věty, které v sobě skrývají spoustu pravdy.
Nejspíš je jasné, že Veronika a Richard mi učarovali a v mnohých věcem mi jsou inspirací. Tuto recenzi si dovolím zakončit ještě jedním pravdivým citátem, se kterým se naprosto ztotožňuju a vlastně se v něm sama vidím…
"Keď sa žena rozhoduje medzi dvomi mužmi, vždy vyhrá ten druhý, lebo keby bola šťastná s tým prvým, nikdy by nedovolila tomu druhému, aby sa k nej priblížil"

Hatshepsut
02.11.2022 4 z 5

Příjemná romantická záležitost. Na druhé straně zase úplně něco jiného, než série Nekompromisní, která mi sedla o něco více. Tady mezi hlavními hrdiny stále panovalo nějaké smutné tajemství, které se postupně odhaluje až na konci knihy. I když je čtenáři dopředu zřejmé, čeho se hlavní drama bude týkat. Je to mezi nimi méně akční jak v knihách Konflikt a Dôvera, ale i tak je jejich příběh poutavý a čtivý.

Tabata123
29.10.2022

Mně se tak líbí autorčina různorodost nebo jak to nazvat… stále dostávám něco nového. Tomě baví a bude bavit pořád a tenhle příběh byl vystavěn nádherně. Miluji epilog a celou knihu.

0197
04.07.2022 5 z 5

Na druhou knihu od autorky jsem se moc těšila. Po dočtení Konfliktu, který mě úplně pohltil a stále na něj myslím (a musím si to přečíst znovu :-)), mi bylo jasné, že si od autorky žádnou další knihu nenechám ujít. Anotace je v tomto případě docela záhadná a o to více jsem se na příběh těšila.

Veronika byla typ hrdinky, která je od přírody divoká, nespoutaná, tvrdohlavá a má v sobě plamen. To vše je ale utlumeno díky jejímu momentálnímu vztahu. Nelíbilo se mi, jak se změnila, když chodila s Matúšem. Na druhou stranu rozhodně není první ani poslední žena na planetě, která se přizpůsobovala chlapovým představám. Hlavní je, že si to uvědomila. Přála jsem ji, aby našla někoho, před kterým bude moc být sama sebou. Měla báječnou sestru, která ji tak trochu nahlodala. Vsadím se, že se její příběh dotkne každé ženy a každá se nad tím aspoň trochu zamyslí. Matúš nebyl vysloveně špatný, ale nelíbilo se mi, jak nebral vážně Veroničino psaní a nechal se komandovat od matky. Ta jejich tradice ohledně svatby byla fakt debilní.

Druhého hlavního hrdinu Richarda jsem si oblíbila hned od prvního setkání. Byl to inteligentní, pracovitý, šikovný a vášnivý muž, který má svoje tajemství. Každou další stránkou jsem čekala, kdy se nám chlapec otevře a nechá nás nahlédnout do své minulosti. Celkově se mi líbil jeho způsob života, pohled na svět a hlavně souznění s přírodou. Měl skvělou mámu a tátu. Hlavně jeho máma, která se v příběhu dost vyskytovala mi přirostla k srdci.

Je tu vidět, jak stačí jedno osudové setkání, pár minut v blízkosti toho správného člověka a člověk pak rázem začne všechno přehodnocovat. Mezi Veronikou a Richardem byla neskutečná vášeň. Musela jsem se smát při pasážích, kdy Richard Veronice pomáhal s psaním sexuálních scén. Živě jsem si dokázala představit jeho dům, který nebyl typickým 4+kk bungalovem :-).

Když to shrnu jedná se o nádherný příběh plný opravdové lásky, s postavami, které na vás působí až neuvěřitelně reálně. Dopouštějí se chyb, dělají občas rozhodnutí, která nejsou správná, ale o tom je život. Chválím plno inspirativních myšlenek. Vše je navíc zasazené do krásného slovenského prostředí malé vesnice. Třešničkou na dortu je fakt, že autorka poděkovala skutečnému Richardovi, že jí byl předlohou pro příběh. Sakra chtěla bych potkat skutečného Richarda :-). Epilog je v tomto případě dokonalým završením a lepší už ani být nemohl.

Anna195
30.05.2022 5 z 5

Ak ste už niekde počuli názov krásna romantika, tak toto je presne tento typ príbehu. Veľmi krásne a citlivo napísaný príbeh s veľkou škálou emócií, ktoré som cítila z každej prečítanej strany. Mňa tento príbeh chytil za srdce hneď z niekoľkých dôvodov. A jeden z dôvodov je aj prostredie, kde sa dej príbehu odohráva. Autorka nesiahla po prostredí zahraničia, ale po prostredí našej nádhernej slovenskej dediny s ešte krajšou prírodou.

No nielen to, hlavný hrdina Richard, predstavuje človeka, ktorý je dokonale spätý s touto prírodou. Teda aspoň ja som ho tak vnímala počas celého čítania. Richard si ma získal svojou pracovitosťou, dobrotou, no celý čas čosi skrýval a ja som postupne odhaľovala jeho kúsky skladačky. Jeho minulosť bola veľmi ťažká, a keď som ju odhalila pochopila som presne, prečo bolo jeho správanie, také aké bolo. Aj keď Richrad bol ten, ktorý sám so sebou zvádzal veľký boj, tak jeho činy hovorili za všetko. Mužské postavy, za ktoré hovoria činy milujem, pretože, čo už môže byť viac. Vo Veronike sa môže nájsť mnoho žien, a áno aj ja som v nej našla, pretože zisťuje, čo je pre jej život to najdôležitejšie. A myslím si, že mnoho žien zvádza tento boj.

Keď boli títo dvaja spolu, nielen, že som cítila z nich iskry a vášeň, ale medzi nimi bola skutočná láska, ale fakt, že skutočná láska, ktorú len tak kdesi nenájdete. Neviem, ako sa to autorke podarilo, ale vytvorila dve postavy, ktoré zobrazujú čistú lásku, bez obmedzení, bez pravidiel. Jednoducho dokonalosť.

Príbeh Iba desať dní si rozhodne zaslúži, aby sa dostal do povedomia ďalších čitateľov.

Odporúčam všetkými desiatimi. Toto chcete čítať.

Štítky knihy

láska vztahy milostné vztahy

Autorovy další knížky

2021  88%Konflikt
2022  81%Dôvera
2023  85%Odveta
2022  85%Tenebris
2022  86%Iba desať dní

Kniha Iba desať dní je v

Právě čtených1x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce90x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x