Brána času

Brána času https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373990/bmid_hyperversum-next-brana-casu-usr-373990.jpg 4 59 21

Hyperversum Next série

1. díl

Na tenhle večer měla Alex úplně jiné plány. Místo vytouženého rande s Bradem trčí v knihovně svého otce a musí šprtat fyziku. Pak ale její pozornost upoutá starobylá, miniaturami zdobená kniha, uvnitř které najde papírek s heslem. Poháněná zvědavostí zapne otcův starý počítač, na kterém ho nikdy neviděla pracovat, a objeví na něm starou verzi kultovní počítačové hry Hyperversum. Neodolá, vytvoří si postavu a začne hrát. Ocitne se v dokonalých kulisách středověké vesnice a brzy zjišťuje, že v této alternativní realitě uvízla a nedokáže se vrátit zpět. Když se stane svědkyní zločinu a začne jít o život i jí samotné, uvědomí si, že pouštět se do hry byla velká chyba. Jenž už je pozdě. Dokáže proplout světem intrik a soubojů? Sblíží se s neklidným a okouzlujícím Markem, synem Králova sokola? Nejde cestu zpět do reality?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Hyperversum Next , 2016


více info...

Přidat komentář

klarka009
15.08.2023 3 z 5

Tato kniha mě velmi zaujala obálkou, jinak jsem vůbec nevěděla do čeho jdu. A musím říct, že to vůbec nebylo špatné :) Hlavní hrdinka Alex mě tedy na začátku neskutečně štvala, naštěstí během knihy prošla nějakým vývojem, takže už pak nebyla tolik na ránu. Oproti tomu Mark mě bavil od začátku. Středověký sexy zachránce, komu by se nelíbil :D příběh se odehrává ve středověku, kam se Alex dostane skrz počítačovou hru a já jsem si toto prostředí moc užila. Středověké turnaje, rytíři, král... Tohle vše mě moc baví navíc zde bylo dost akce a i příjemná romantická linka. S koncem jsem byla velmi spokojená a myslím si, že by z toho byl super film této knize předchází série Hyperversum, která u nás ale nebyla přeložena a snad i tato kniha by měla mít pokračování, jestli ale bude i u nás, to netuším.. Číst se dá ale i samostatně, bez čtení předchozí série Pro mě to bylo příjemné čtení, ale na zadek jsem si z toho zase úplně nesedla za mě lepší průměr

JarníBouře
30.01.2023 5 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka, ať to zkusim a musim říct, že mě pohltila. To nejsem ani cílová skupina a ani to není uplně můj typ knih.... Musela jsem stále přemýšlet, jaké by to bylo, kdyby bylo možné se takto přesunout do minulosti. A jak se člověk musí cítit velmi ztracený... Na druhou stranu, měla Alex obrovské štěstí na svou postavu a všechny okolnosti... Kniha se skvěle čte, je dobrodružná, romantická, napínavá, s velmi hezkými popisy scén, přírody... V půlce jsem si říkala, že už se stalo toho tolik, co se ještě může stát, ale kniha je napínavá až do konce a i velmi blizko k posledním stránkam si kladete otázku, jak to vše vlastně skončí....


kokrokr
20.12.2022 3 z 5

Kniha se tváří jako historický román či fantasy, ale je to spíše dobrodružná pohádka pro náctileté. Odpovídá tomu i autorčin romanticko-naivní styl, který míří na mladé dívky i jejich mužné ochránce. Pobavila mě i jistá podobnost s dalšími dobrodružnými příběhy ze středověku. Již mladá „Angelika” od Anne Golon byla pronásledována, protože narazila na spiknutí proti králi a lahvičku s jedem. Také v knize „Černý šíp” od R.L. Stevensona je urozená dívka převlečena za chlapce, umí plavat a je pod ochranou mladého rytíře. Předpokládám, že autorka tyto romány četla a možná se trochu inspirovala.

Charlie119
02.09.2022 1 z 5

Když má člověk vystudovanou historii a autorka se snaží popsat středověkou Francii provní třetiny 12. stol., kde je možná ženská emancipace z 21. století, příjde mi to jako nonsence. A to nebyl jediný prohřešek. Když chci reálný středověk, trošku si o tom něco přečtu. Oproti Knize posledního soudu to hraničilo až s trapností. Proto jsem to nedokázal dočíst, a to se mi takřka nestává.

emilieselden
06.04.2022 4 z 5

Kniha je určitě spíše pro mladší čtenáře. Kdybych ji četla tak před 5 - 7 lety, tak bych z ní byla unešená. Ale i tak mě bavila, zvláště první polovina, potom to bylo trochu pomalejší. Ale nevylučuji, že se k ní třeba ještě někdy vrátit. Příběh je to pěkný. Některé scény velmi silné a napínavé.

Moxxi
31.03.2022 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila. Koupila jsem ji jen pro chvíle "kdy nemám co číst", ale nakonec se dostáva mezi nejchytlavější knihy co jsem kdy četla. Děj je jednoduchý, ale ne prostý. Člověk se začte a ani si neuvědomí, že je už v půlce knihy a na konci vás popadne ten známy melancholický pocit, že je už konec. Za mě kniha super pro všechny generace, ač hrdinové jsou náctiletí.

Áža707
12.01.2022 4 z 5

První věci, kterou bych chtěla zdůraznit, je škoda přeloženého jen prvního dílů ze série u nás, ale rozhodně vás od knihy nechci odradit, protože samostatně mi přijde ukončena dost dobře. Upřímně podle recenze druhého dílu se spokojím s koncem prvního.

Příběh se čte velmi dobře a rychle vás vtáhne do děje. Naše hlavní hrdinka prokrastinuje místo učení na fyziku, upřímně kdo by to neznal že? Zapne tátův starý počítač a spustí hru a začne pomocí virtuální reality hrát. Hra působí naprosto úžasně a realisticky do doby než si uvědomí, že se doopravdy přenesla do roku 1233 a najednou si musí poradit, jelikož hra nelze ukončit.

Potkává se s Markem, který není úplný svatoušek a svého otce dost škádlí. Příběh se nám velmi rychle začne zamotávat a najdeme zde spiknutí proti samotnému králi. Alex zjišťuje, že část historie a života její rodiny před ní byl utajen a dostáváme se doopravdy do napínavého kolotoče akce.

Oblíbila jsem si všechny postavy a s Alex jsem doopravdy soucitila v nějakých situacích Děj mě bavil a obsahoval skvělé zvraty. Upřímně řečeno, konec mě doopravdy překvapil. A pokud vás zajímá, jak si moderní dívka poradi ve 13. století přečtěte si tuhle knihu.

Mě osobně velmi zaujala a to jako milovníka her a historie, ale celkově doporučuji všem milovníkům fantasy, které se odehrává v minulosti.

⭐ 4.5/5

nela3812
19.10.2021 5 z 5

Popravdě jsem neměla příliš velká očekávání, ale nakonec mě příběh úplně pohltil. Okamžitě jsem si zamilovala hlavní postavy Alex a Marca, i jejich přátelé. Ve kterých jsem tedy měla zpočátku lehké zpátky, ale později si to sedlo a byla to velká paráda!

Autorka krásně popisuje prostředí středověku, takže jsem se cítila jako bych tam byla také. Zároveň však není nouze a o zvraty a průšvihy, do kterých se naše hlavní postavy dostávají. Pokud se čtenář zrovna nekochá detailně vykresleným prostředím, nabídne mu autorka skvělý a propracovaný příběh.

Knihu jsem dočetla, zjistila, že další díl v ČR nebyl vydán. Zklamání je obrovské a já si jen říkám…můžete mi tu hru prosím také pořídit? Myslím, že nutně potřebuji svého rytíře ze středověku a ta krásná romantická gesta, která tehdy měla ještě skutečnou váhu. I když se romantická linka odvíjí velmi pomalu, tak vás chytne.

A ten konec? Autorka měl rozhodně na výběr mnoho cest, jak příběh ukončit, nicméně si naštěstí vybral cestu mě nejsympatičtější a moje romantická dušička zaplesala.

Tahle kniha je za mě velký doporučením (5/5). Skloubení středověku, současnosti a počítačové hry je tu naprosto geniální!

nycol
11.09.2021 5 z 5

Vůbec mi nevadilo, že byl nějaký děj předtím. Ač nejsem už dávno ani dítě, ani mladistvá, knihu jsem přečetla s chutí. Nekomplikovaný příjemný děj, k bazénu úplně top. Pokud někdy vyjde další díl, ráda po něm sáhnu.

Danka555
21.07.2021 4 z 5

Nejsem cílová skupina, ale zaujala mně obálka a půjčila jsem si ji od neteří při pobytu na chalupě. Je to trošku červená knihovna, ale jako nenáročné čtení s troškou přeskakování na letní odpoledne fajn, a věřím, že v době, kdy mi bylo "náct", tak bych byla určitě nadšená. Proto dávám 4 hvězdičky a ne 3.

lenka7679
24.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha začíná nemastně a neslaně. V prvních chvílích jsem si říkala, že je to takové Jumaji po Italsku a měla jsem chuť knihu odložit. Ale pak to vzalo obrat a já se zamilovala. Jenže jsem teď pořádně naštvaná, protože jsem zjistila, že této knize předcházela první trilogie a zároveň má tato i další dvé pokračování.
Alex je typická puberťačka, která se naštve na přísné rodiče a rozhodne se pro, alespoň malou, revoltu, která se změní v největší dobrodružství jejího života.
Mark je oproti ní středověký puberťák, kterému dívky neříkají vlastně nic a jeho největším snem je získat rytířský titul. Ten se mu vzdaluje, protože neuznává autority a na vše má svůj vlastní názor.
Další díly jsem si koupila v Italském knihkupectví. Upřímně mě štve, když se rozjede nějaká série a nevydá se.
Zbylé díly byly super.
A jen poznámka, kniha je fikce, historické události v ní popsané beru jako fantazii autorky a ne výlet do dějepisu. Na to bych si pořídila jinou literaturu.

Daniel09
22.12.2020 5 z 5

Tak tohle byla prostě PECKA!! Obdivuji autorku za tak skvělý nápad. Přečteno za dva dny, nemohl jsem se vůbec od knížky odtrhnout. Určitě doporučuji:)).

PéťaH.
23.02.2020 5 z 5

Tato kniha mě uchvátila příběhem i způsobem a stylem vyprávění. Po delším úvodu mě tak vtáhla do děje, že jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Líbilo se mi čtení příběhu a děje přesunutého do středověku. Poutavě napsané. Prostě úžasná kniha, ke které se po čase jistě ráda vrátím.

pipa36
27.10.2019 5 z 5

Tak tohle se mi moc líbilo. Je to přesně ten typ knihy u kterého litujete, že u nás nevydali předchozí díly a jste ochotní si je přečíst i v originálu. V kategorii LitRPG toho i přes nepříliš četné pokusy moc načteno nemám, stejně tak mě míjí i historické romány, ale tohle se mi fakt líbilo.

Svica
24.07.2019 4 z 5

Ze začátku je to strašně zdlouhavé čtení a člověk neví zda to dál číst nebo ne. Ztrácí se v souvislostech, v místech i v postavách (pravděpodobně absence u nás nevydaných předchozích knih). Přibližně od třetiny to začíná dávat smysl, spoustu věcí si i domyslíte a díky tomu vás příběh naprosto vtáhne do děje. Je velká škoda že další knihy u nás nevyšly.

elzary
17.02.2019 5 z 5

Samostatně supr, ale ráda bych si přečetla i to předtím, škoda, že nejsou vydané.

Kasandra109
03.11.2018 5 z 5

Tak tohle bylo úžasný.....Děj mě pohltil, postavy jsem si zamilovala a celkově jsem se vždy těšila až zase vezmu knihu do ruky. Na další díly se moc těším:)

alfons9315
22.07.2018

Ačkoli po přečtená prvních několika desítkách stránek má človek z knihy špatný pocit, má smysl ve čtení pokračovat, protože poté začne to pravé drama, u kterého se vám zrychlí tep i dech u napjatých scén a roztaje srdce u scén plných romatiky. Knížka se podle mého soudu velice povedla, neuvěřitelně vtáhne čtenáře do děje, podobně jako v ní zmíněná hra, a pustí vás až s posledními stránkami. Neuvěřitelná škoda ale je, že nejsou přeloženy do češtiny původní 3 díly Hyperversa, našel jsem je pouze v angličtině. Stálo by zato si je přečíst předtím něž se pustíte do této knihy, který je myšlena jako návrat k tématu po 18 letech, proto next.

betys6914
14.06.2018 3 z 5

Kdybych to měla hodnotit jako Lit RPG jak se kniha žánrově prezentuje, byla by to slabá hvězdička, tahle knížka rozhodně Lit RPG není i když se tak snaží cca 30 stran tvářit.

Pokud si ale odmyslím žánr, dostanete vlastně hezkou knihu, kde je trochu cestování časem, řádná akce a trochu té středověké romantiky a jedno děvče, které netuší, co si počít. Některé zvraty jsou hodně předvídatelné (obzvláště ten první), na druhou stranu mě autorka potěšila, že nakonec nedala otřesné romantické klišé, naopak ho nechala otevřený pro další díly.

Knížka sice pro fanoušky RPG není, ale rozhodně neurazí a některé části jsou opravdu čtivé. Když se smíříte s romantickou linkou hned na začátku, nakonec si čtení i užijete.

Eillen
09.06.2018 4 z 5

Kniha mě zaujala již svojí obálkou "Zvol datum" "Začni hrát" - tomu se nedalo odolat. A tak jsem se začetla do příběhu, u kterého jsem až postupem čtení zjišťovala, že je volným pokračováním jiného příběhu.

Příběh Alex a Marca mě zaujal natolik, že jsem hltala stranu za stranou. Jejich pocity autorka dokázala napsat tak věrohodně, že jsem v danou chvíli cítila totéž co oni. Nádherně pak vykreslila zbrklost mládí v kontrastu s chladným rozumem dospělých.

Jediné, co mě mrzí, je to, že trilogie Hyperversum byla vydána pouze italsky a španělsky. Zbývá mi tedy jediné. Doufat, že Brána času bude úspěšná a nakladatelství přeloží a vydá i původní trilogii.