Hvozd

Hvozd https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12448/bmid_hvozd-LJq-12448.jpg 5 35 12

Široce koncipovaný historický román je věnovaný dějinám krajiny u jižního pobřeží Anglie, mezi řekou Avon a Solentským průlivem. Krajina pokrytá lesy a vřesovišti byla odjakživa tajemným a málo obydleným územím, které si až do současnosti zachovalo svůj zvláštní charakter. Košatý děj knihy začíná v roce 1099 za vlády krále Viléma Rufuse, který byl právě na tomto území zákeřně zavražděn. Na těchto událostech se podílela řada příslušníků místních šlechtických rodin i prostí, divocí a chudí obyvatelé Hvozdu, jejichž osudy do budoucnosti královražda ovlivnila. Život dalších generací těchto rodů sleduje autor v dobových podmínkách let 1294, 1480, 1587, 1635, 1794 a 1868, jejich osudy zasazuje do historických událostí a vytváří tak pestrou mozaiku lidských osudů v průběhu věků a podmanivou kroniku území, které mělo v historii Anglie významné místo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The forest , 2000


více info...

Přidat komentář

petr_
29.01.2024 4 z 5

Dovolil bych si oponovat tomu, že jsem četl román. Spíše bych řekl, že se jedná o soubor povídek z prostředí hvozdu, které reflektují vybrané historické události. Až teprve poslední kapitoly děj jednotlivých kapitol scelují, ale stejně bych řekl, že se o román nejedná.
Jednotlivé kapitoly jsou zajímavé, vystupují tam zajímavé postavy, mezi kterými vynikají hlavně ženy. Velmi pěknou rekvizitou více příběhů je také křížek z cedrového dřeva.

a.k
24.06.2021 5 z 5

Monumentálně pojatý historický román zachycuje období od konce 11. století, od dob krále Rufuse až po současnost. Výjimečný je tím, že ústřední roli tady nehrají historické figury, ale území živoucího, hlubokého, rozsáhlého Hvozdu na jihu Anglie. Právě tady sledujeme životy několika generací obyvatel z různých společenských vrstev, které jdou vstříc reálným historickým událostem tohoto místa.
Velmi dobře napsaný, netradičně pojatý román se čte moc dobře. Možná jen doporučím trochu se soustředit na jednotlivé postavy. Generace usedlíků se v rámci věků často smísí a v x-té generaci není tak jednoduché si hned uvědomit začátky rodokmenů před staletími. Autor je velmi zdatný vypravěč a Hvozd je působivé a výjimečné dílo. Za mě maximální spokojenost a určitě si přečtu i další autorovy romány. Doporučuji.


braunerova
24.05.2021 5 z 5

Devět století a devět příběhů. New Forest, který leží v hrabství Hampshire v jižní Anglii, byl svědkem mnoha historických událostí a mnoha mýtů. Krásné čtení, ale občas hodně smutné. Přečetl jsem za víkend.

ariel platto
30.09.2019 4 z 5

První časový příběh má ode mě plný počet * Moc se mi líbilo, jak nám pan spisovatel popsal dění pohledem daňka. To bylo krásné. Jinak souhlasím s prvním komentářem.

zdenaR
02.07.2019 5 z 5

Moje první kniha od autora (přečtená před lety), která mě nastartovala na jeho další romány. Z mého pohledu mají vše, co mám u knih ráda: jsou rozsáhlé (nesnáším povídky pro jejich krátkost začtení), historické obsáhlé, dějově široké, spousta postav, osudů - člověk se do nich vnoří a žije je...
Jen se nedají nosit do dopravních prostředků na cestu do práce a nesmí vám spadnout na hlavu při usínání :-(

Lolila
29.04.2019 5 z 5

Opäť skvelý Rutherfurd, ktorý nepíše len obyčajné historické romány, ale rozsiahle historické ságy. Netušila som, že história lesa môže byť tiež zaujímavá.
V južnej časti Anglicka sa odohrávajú osudy niekoľkých rodín na pozadí historických udalostí. Popri vymyslených rodoch opisuje aj skutočné postavy, ktoré ovplyvnili život v tejto časti krajiny.
Určite odporúčam tým, ktorí majú radi ságy.

Zlata979
28.01.2019 5 z 5

Z jeho románů se mi líbí asi nejvíc.

Finn69
18.06.2018 4 z 5

Historie města nebo státu ve formě románu, to je vlastně Ruthefurdovo poznávací znamení, ale historie lesa? Na to jsem byl docela zvědavý.
Vyšlo z toho velmi příjemné čtení, které si nezadá třeba se Sarumem. Jak jsme zvyklí, sledujeme proplétající se osudy několika rodin přes mnoho staletí. Tentokrát se ale pohybujeme v uzavřenějším prostoru obrovského jihoanglického lesa a jeho nejbližšího okolí. Čili svět se mění, lidé válčí, rodí se a umírají, ale Hvozd je tu pořád a pozoruje je.

tygřík2
14.04.2017 5 z 5

Protože jsem blázen do historie a mám ráda tlustopisy, je pro mne dílo tohoto autora jako stvořené. Spousta postav, osudů, historických událostí, detailů z běžného života a kupodivu se mi nepletou a v paměti drží lépe než nabiflované vědomosti ze školy.
Musím si nakázat, kolik stránek ten který večer přečtu, protože jinak bych sůvila do rozbřesku :-)

Vesmich
08.04.2017 4 z 5

Nejbližší mi byla nejstarší doba, kdy byla šarvátka u Hastingsu ještě v dobré paměti a Sasové se pokoušeli zachránit, co se dalo. Rozsah knihy je, jako obvykle, úctyhodný a písmenka malá.....nejhorší je usnout s takovou cihlou v posteli....

Lenka.Vílka
12.09.2014 5 z 5

Kniha dopadla podle mych predstav...jsem naprosto nadsena...ted neni cas (tocim panenky pri pohledu na seznam knih, ktery chci precist), ale uz se nemohu dockat, az si prectu dalsi z mistrovych knih... ;)

Marika Vanova
13.08.2012 4 z 5

Moc jsem se těšila až se začtu, dostala jsem tuto knihu doporučenou. Přečetla jsem 3 časová období a mám toho dost, takže nachvíli knihu odložím a snad se k ní vrátím. Na mě dost obsáhlá kniha, užila bych si to víc, kdyby byla rozdělena do více knih (ks), takhle mě to množství přemohlo. Jinak příběhy z Hvozdu-části Anglie jsou výborné, ale musím zase změnit žánr.