Hviezda nad arabským peklom

Hviezda nad arabským peklom https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473760/bmid_hviezda-nad-arabskym-peklom-shb-473760.jpg 5 122 47

Hlavná hrdinka Fatima sa narodila vo Francúzsku. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nepochádzala z radikálnej afganskej rodiny, ktorá ju i v modernej Európe chce vydať proti jej vôli a poslať ju s manželom naspäť do Afganistanu. Fatima snúbenca odmieta. Pre ujmu na cti rodiny sa ju pokúsia zabiť jej vlastní bratia. Mladá žena ako zázrakom prežije, dostáva sa do ochranného štátneho programu. Odchádza do Paríža, kde si nezmenila iba meno z Fatimy na Fabiene, ale zmenila aj vieru, pretože sa s islamom svojej rodiny nedokázala stotožniť. Život odvážnej ženy sa dlhé roky zdal byť v najlepšom poriadku. Mala nielen skvelé zamestnanie, ale aj starostlivého manžela, s ktorým občas pracovne vycestovala do zahraničia. Jedného dňa odchádzajú do Saudskej Arábie, krajiny, ktorá je neslávne známa svojimi antifeministickými zákonmi a prísnymi trestami. Tu sa vrtkavé šťastie nečakane proti Fabiene obráti, dostáva sa do ženského väzenia, ďaleko od civilizácie. Úbohá žena musí znášať príšerné neľudské podmienky, nedostatok jedla i spaľujúcu horúčavu. Väznica okrem odsúdených žien ukrýva vo svojich útrobách nechutné tajomstvo. Tajomstvo, o ktorom síce vie každá väzenkyňa, ale žiadna o ňom nehovorí. Tu sa desivý príbeh plavovlásky s oceľovomodrými očami ešte len začína. Pripravte sa na hrôzu, ktorá vám od hnevu nechá zovrieť krv v žilách. Taký silný príbeh si žiada čitateľa s odvahou spoznať odvrátenú stranu postavenia ženy v krajine, ktorá žene právo prakticky ani nedáva. Pri čítaní tejto knihy odhalíte tabuizované témy nesprávne pochopeného náboženstva, ktoré vás nielen šokujú a pobúria, ale vám doslova vyrazia dych. Ak sa vám už teraz pri pomyslení na osud hrdinky ježia chĺpky, tak vedzte, že to, čo ešte príde, ďaleko prekoná vaše očakávania a hranicu chápania. Trúfate si?... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
24.07.2023 5 z 5

Velmi silný příběh, plný zla, krutosti, mučení, týrání a znásilňování nevinných žen ve světě radikálního islámu. Autorka zde popsala příběh ženy, která se narodila jako muslimka, žila však od narození ve Francii a měla sklony spíše k evropské civilizaci a svobodnému postavení ženy, než ke své rodině, kde vládli muži, a ženy se musely přizpůsobit.
Rodina jí určila za manžela bratrance Ahmeda, se kterým se měla vrátit do rodného Afganistánu. Proti sňatku se postavila a zařídila si svůj vlastní život s novou identifikací, práci v redakci a našla si manžela, kterého milovala.
Zlom v jejím šťastném životě nastal, když ji manžel přemluvil, aby s ním odcestovala do Saúdské Arábie, kde měl nějaký pracovní úkol. Tímto pro ni začala doba boje o přežití.
Autorka na začátku knihy přiznává, že všechno peklo, které zažila v knize jedna jediná žena, Fabiene, manželka Vincenta, bylo nasbíráno z osudů více žen, ale všechny příběhy a děsivé situace, do kterých se hrdinka dostala, jsou pravdivé.
Kniha mne velmi zasáhla, nedovedu si představit, co všechno musely ženy v prostředí arabského světa a v Islámského státu, zažít. Spisovatelka to popsala do nejintimnějších detailů.
V knize je sice hodně překlepů a gramatických chyb, což zřejmě pramení ze špatného překladu ze slovenštiny do češtiny. Celkově ale knihu hodnotím pro samotný příběh a svědectví na pět hvězdiček.

barbara2455
15.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha...lahko citatelna uzasne napisana ale tazka na srdce....zvieralo mi zaludok ked som si predstavovala situácie hl.hrdinky.
Neskutočne napisane...skladam obrovsku poklonu spisovateľke a velke dakujem...som neskutočne stastna ze zijem v Europe


irena8302
28.10.2022 5 z 5

Ani nevím jak tuto knihu popsat. Šokující, krutá, dechberoucí... Nejde se od čtení odtrhnout a zároveň děkovat, že žiju v zemi, kde žena znamená víc než jen maso s dírou...

Nairobi
29.06.2022 5 z 5

Tak to byla jízda. Nemohla jsem přestat číst. Jedna z mých nejoblíbenějších knih.

ave55
20.02.2022 4 z 5

Jednu hvězdu ubírám za přehnanou, byť fiktivní část. Autorka upozorňuje, že ne vše se stalo jedné osobě, ale mnohdy to už bylo za hranou. Jako neohrožená Xena a to mi trochu dojem zkazilo. Uznávám, že život v těch zemích je hlavně pro ženy neúnosná.

werick
14.02.2022 5 z 5

Velice smutný a silný příběh, i když je kniha poskládaná z více příběhu, i tak je strašné s čím se ženy v těchto zemích musí stále potýkat, a jak brutálně se tamní muži chovají. Konec knihy mě i přes ztrátu vlastního dítěte dojal, po tom všem čím si Fabiene prošla, to dopadlo dobře.

alena3551
28.01.2022

Silný napínavý příběh ženy v muslimském světě. Přečetla jsem téměř jak se říká jedním dechem. Je to veliká hrůza, že se tohle opravdu i v dnešním světě ženám děje a nedaří se to zastavit. Určitě doporučuji přečíst všem, ale pro velmi senzitivní slabé povahy spíše nedoporučuji.

Ivanule
18.01.2022 5 z 5

Tak chtěla jsem se o knize rozepsat,ale popravdě nemám slov ke psaní....Není to proto,že by se mi kniha nelíbila, to vůbec ne, ale to co si hlavní hrdinka všechno zažila nejde jen tak zpracovat ...

lalela
14.01.2022 5 z 5

Vůbec nevím, jak vyjádřit pocity z právě přečtené knihy. Jedině snad jedno velké UF...

Simirekdudkovic
30.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha byla suprová. Kniha se četla velmi lehce a rychle. Myslím si že určitě jedna z nejlepších knih s touto tématikou. V urcite fázi - když se řešila i černá magie- jsem si říkala, že je toho už moc dokupy zamícháno. Ale jako celek moc doporučuji.

Karin94
10.09.2021 5 z 5

Kniha je jedna totálna brutalita, ktorú určite ale určite neodporúčam slabším povahám.
Celá kniha bola krutá, krutá a ešte raz krutá. Nie raz som sa modlila, aby to už zašlo do niečoho lepšieho, a aby hlavnej hrdinke bolo aspoň o čosi lepšie. Cítila som s ňou od začiatku až do konca a po tejto knihe už nikdy nebudem súdiť ľudí, keď nebudem poznať ich osud.
Monika Wurm to napísala excelentne! Už dlho som nečítala niečo tak úžasne a ľahko napísané. Po tejto stránke si kniha zaslúži nie 5 hviezdičiek, ale rovno 10! Ak by som mala hodnotiť skutočnosť a zverstvá čo robili na ženách, čo pre nich znamenajú, a ako sa k ním správali, tak by to bolo za 0 bodov. Ale ako hovorím, kniha je naozaj skvelá, páčil sa mi aj autorkin štýl písania ako bola o tomto celom stopercentne informovaná a keď čitateľ knihu číta, vôbec sa v nej nestráca. Aj keď sa mi kniha naozaj veľmi páčila, musím Monikine knihy čítať veľmi zriedkavo, pretože ona ma skoro všetky knihy takýto typ žánru a úprimné, asi by som to nepredýchala.
Musím sa priznať, že knihu som čítala naozaj veľmi dlho z toho dôvodu, pretože bola veľmi krutá, ťažká a hlavne smutná.
Z posledných 15 strán som myslela, že sa rozrevem ako také malé decko.
Takže celkový dojem na knihu by som opísala troma slovami - som smutná, šťastná, ale aj poriadne nahnevaná.
Všetkým silným povahám odporúčam túto úžasnú knihu od Moniky Wurm.

P.S: Čo mi je najviac ľúto je to, že sa to deje aj v realite a o to je tá kniha ešte smutnejšia, keď si to ten človek uvedomí. A ďalšia vec je tá, že NIKDY, ale NIKDY nechcem ísť na dovolenku do Saudskej Arábie.

Danka555
21.07.2021 1 z 5

Céčková červená knihovna plná násilí, vykonstruovaný příběh naroubovaný na mediálně známé události, těžko uvěřitelné charaktery hlavních postav. Aniž bych rozporovala, že v této oblasti světa se dějí pro nás stěží představitelné hrůzy a společnost zde funguje na pro nás nepřijatelných principech, knihu považuji za "slátaninu". Půjčila jsem si ji v knihovničce na autobusové zastávce a vrátila ji tamtéž.

Monuli36
28.06.2021 5 z 5

Uf...Tak toto,byl největší masakr,který jsem kdy četla.Normální smrtelník,by toto dle mého nemohl ani přežít.Od knížky se mi nešlo odtrhnout a závěr mě moc dojal.

pavlina0821
05.06.2021 5 z 5

Uf. Co na to říct. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Určitě nedoporučuji pro slabší povahy, zvěrstva v ní popsaná, opravdu nepobere každý. Občas mi přišlo, že to snad ani hrdinka nemohla přežít. Příběh je smyšlený, což je u arabských příběhů spíš handicap, mnohem lépe se čtou ty podle pravdivých událostí, ale tenhle byl fakt top. Kniha si vysoké hodnocení opravdu zaslouží. Ač je to vymyšlené, ani v nejmenším to není taková slátanina, jaké píše například Manáková. Jediné, co mi přišlo přitažené za vlasy je ta pasáž s německou dívkou a černou magií a konec pak jak z červené knihovny, nicméně po tom všem, co si hrdinka prožila mi i na tom konci ukápla slza. Takže za mě opravdu top knížka s plným hodnocením.

vladka321
14.04.2021 2 z 5

Ano, kniha je čtivá, ale...
už v anotaci je uvedeno, že jde o několik historek a zkušeností vtěsnáno do jednoho příběhu. A tady si myslím, že nastává ten největší problém. Příběh se pohybuje na sice čtivé, nicméně brakové úrovni. Myslím si, že pokud by zde byl vylíčen a do hloubky popsán jeden motiv s propracovanou zápletkou, jistě by byla kniha více vypovídající. Takhle to na mě působí příliš cílené na chytlavé události a postava (mimochodem s mnoha jmény) zde působí jako nevěrohodná hrdinka, která nesmírně trpí. Nakonec však přichází vysvobození, očištění jména, skutků, a dokonce se i usmálo životní štěstí.
Méně je někdy více!!!

janca1705
04.04.2021 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem četla...

Jurajovamaka
23.02.2021 5 z 5

Strhujúci príbeh chytajúci za ❤ vrážajúci sa po kožu.
M I L U J E M knihy od Moniky Wurm každá jedna stojí za prečítanie.
ODPORÚČAM pre každého správneho knihomoľa ✌

Marekh
23.02.2021 5 z 5

Román pojednává o ženě Fabiene, která se svým mužem odcestuje do Saúdské Arábie a dostává se do ženského vězení. Následně pokračují další osudy naší hrdinky. Román je docela obsáhlý, napsala jej slovenská autorka. Kniha byla čtivá, měla svižný děj, akční průběh, závěr byl překvapivý. Příběh mne oslovil a je vidět, že autorka si dala velkou práci a nastudovala si různé prameny, které potom začlenila do knihy. Některé informace jsem věděl z minulosti, o některých nových jsem se dočetl v této knize. V knize by se daly najít nějaké nedostatky z mého úhlu pohledu, ale celkově hodnotím knihu pozitivně. Knihu hodnotím na 90 %.

Někdy se mi zdálo, že Fabiene je žena, která vydrží naprosto všechno, poněvadž když budeme číst její příběh, tak mnoho čtenářů určitě napadne, že není možné, aby prošla veškerým utrpením, které autorka popisuje. Z druhé strany autorka v Prologu píše: „Žena, která je hlavní hrdinkou románu, je tichým archetypem všech týraných, znásilněných, zabitých, zotročených, zohavených, nerespektovaných, odvržených a osamělých žen na světě, které se provinily už jen tím, že se vůbec opovážily narodit. Narodit se na nesprávném místě a v nesprávný čas. Během studia materiálů a také při psaní jsem nejednou uronila slzu. Hlavní hrdince, která reprezentuje všechny zmíněné ženy, tímto způsobem vyjadřuji svůj soucit, hlubokou úctu v tiché vzpomínce na její utrpení.“ Některé okamžiky, které autorka popisuje, mi přišly „přitažené za vlasy“, poněvadž si myslím, že pokud by ženu nesčetněkrát zmlátili holí a nesčetněkrát znásilnili, tak jak je to popsáno u naši hlavní hrdinky Fabiene, tak by žena nebyla vůbec schopna se postavit na nohy, natož klást nějaký odpor. Tím nechci v žádném případě zlehčovat popsané situace, ale na jednu ženu se mi zdálo, že toho bylo navaleno přespříliš. Zkrátka mi to přišlo někdy přes čáru.

V arabských zemích (Saudská Arábie, Pákistán, Sýrie aj.) se muži chovají k ženám velmi špatně. Jednají s nimi jako by to byly hadry na podlahu! Žena nemá žádnou svobodu, musí poslechnout svého manžela na slovo, nesmí odmlouvat, pokud se něčím prohřeší, může ji její manžel uložit trest. Za maličkost může žena skončit ve vězení nebo ji může čekat smrt! Pokud se něco špatného stane, vždy je viníkem žena! Musím říci, že se s tímto způsobem zacházení žen neztotožňuji a absolutně nechápu myšlení mužů v těchto zemích a je mi líto žen, které musí žít život v těchto zemích! Každá země má svou kulturu a tradice, ale nemůžu souhlasit s tím, jakými příkořími si v těchto zemích musí procházet ženy. Vždyť už nežijeme v dobách středověku! Ženy by měly mít stejná práva jako muži, ale bohužel v těchto zemích je většina mužů odlišného názoru a jejich myšlení má spojitost s KORÁNEM, který je jejich modlou a na něj se odkazují. Tvrdí, že všechno je v naprostém pořádku a je v souladu s Alláhovou vůlí.

Rovněž nechápu, že je povoleno, když se muž může oženit s několika manželkami, malé děti jsou zasvěcovány do střílení ze samopalů a páchají sabotáže ve jménu Alláha, pořádají se teroristické útoky a umírají zbytečně nevinní lidé, kteří za nic nemohou, anebo starší muži mají sex s dětmi!! Je to naprosto něco otřesného, zvrhlého a nepochopitelného pro člověka žijící v naší kultuře v současné době. Jak autorka v knize uvedla, někteří si ohýbají výklad z Koránu svým způsobem, jak se jim hodí, ale s vírou to nemá nic společného!

Z některých popisů mi nebylo vůbec dobře, dělalo se mi špatně od žaludku, trpěl jsem s hlavní hrdinkou. Jsem přesvědčen o tom, že žádný BŮH, ať ho nazveme jakýmkoliv výrazem, nechce, aby děti, které mají celý život před sebou, byly znásilňovány a jakýmkoliv způsobem zneužívány. Děti by si měly užívat dětství plnými doušky a nikoliv, aby prožívaly každodenní zvěrstva. To samé platí o ženách, aby s nimi bylo zacházeno rovnocenně, aby měly stejná práva jako muži, a aby se k nim muži chovali patřičně, jak si zaslouží, poněvadž budou vychovávat jejich děti. Je to zcela odlišný svět od toho našeho, pro mě osobně v mnoha ohledech nepochopitelný a obzvláště v oblasti zacházení žen. Kéž by se pohled můžu na ženy v těchto zemích jednoho dne změnil.

Myslím si, že kniha je určená především pro ženy, ale knihu si pochopitelně může přečíst také muž. Nevzpomínám si, že bych četl knihu s podobným námětem jako knihu HVĚZDA NAD ARABSKÝM PEKLEM. Bylo to první seznámení s touto autorkou a myslím si, že ne poslední. V románu jsem našel několik překlepů, ale z tak velkého množství textu se to dá odpustit.

Kniha má pěkný přebal.

daza.dt
12.02.2021 5 z 5

Autorku miluji - její knihy to krásná oddychovka občas dost hodně nereálná. Tato kniha se pro mě nese v duchu hesla - co všechno může hlavní postavu potkat a co všechno představitelného i nepředstavitelného ji necháme zakusit. Hlavní hrdinka nejdřív Fatima, pak Fabiene a pak pár dalších alias /není podstatné/ je pro mě kříženec Angeliky, Rockyho, MacGayvera a Indiana Jonese. Resumé - kniha je opravdu psaná čtivě, ale autorka to v tom utrpení a trýznění i s těmi překážkami chvílemi už dost přeháněla. Naštěstí happy end je vždy zaručen.

Petty001
02.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha je napínavá od začátku až na konec. Jedná se o naprosto neuvěřitelně uvěřitelný příběh ženy, která nenechala ničím zlomit. Fatima prožije hrozná zvěrstva, ale také potká lásku, na kterou ale musí ještě příjít... Nahlížíme v ní do zvráceností Islámského státu. Ten konec si ta kniha zaslouží. Dojalo mě, jak se o poslední drobné nakonec rozdělí se žebrákem a pak uvidí jeho! Doporučuji!