Hvězdy v trávě

Hvězdy v trávě https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68774/hvezdy-v-trave-vybor-z-ceske-fantastiky-68774.jpg 4 19 2

Hvězdy v trávě je výbor z české fantastiky - soubor pětadvaceti příběhů od českých autorů, jak těch renomovaných, tak i začínajících. Výbor sestavil Zdeněk Volný.

Žánr:
Povídky , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Práce
více info...

Přidat komentář

Lele61
16.04.2023 3 z 5

Antologie celkem 25 kratších povídek českých autorů je sice tematicky docela pestrá, ale také kvalitativně dost nevyrovnaná (jak už to u antologií bývá zvykem). Řekl bych, že tak půlka povídek je celkem povedených, ale druhá půlka bohužel podprůměrných až slabých. Je to dáno také skladbou zastoupených autorů, kdy kromě už známých jmen jsou tam i v podstatě úplní začátečníci. Celkově bych knížku hodnotil jako průměrnou. Příliš nenadchne, ale zase ani nijak zvlášť neurazí.

ludek.n
12.05.2021 2 z 5

Povídkový výběr Hvězdy v trávě přináší pětadvacet povídek českých autorů, a to jak renomovaných, tak i několika debutantů. Nejedná se o žádné rozsáhlé prózy, ale o krátké skeče do deseti stran textu, a například v případě Karla Sýse se dá mluvit dokonce o jednohubkách na jednu, dvě stránky. Témata jsou různorodá, a jak už sám název sbírky napovídá, nevzdalují se příliš daleko od Země (snad kromě Neffova Kontaktu nebo Sýsova K domovu se dívej, anděli!). Časté jsou futuristické a postapokalyptické vize (Na zdraví, Epidemie, Homo Fisci, Generální ředitel, Pes), které mají povětšinou výrazně melancholickou náladu, nutící k zamyšlení. Bohužel málokterá ze zde uvedených povídek přesahuje průměrnou úroveň, a většina z nich je spíše hluboko pod ní, jakoby je autoři vyškrábli ze dna šuplíku. Za všechny odpadní jmenujme Szalaiovu Pomstu snědeného, Sýsova Havrana či Černíkův Rodinný slet. Naopak dost se mi líbil Pes Karla Blažka nebo Kulíšek Ludmily Freiové. Aritmetický průměr hodnocení kolekce mi vyšel na dvě hvězdy, pocitově a při dobrém rozpoložení bych možná i jednu hvězdu přidal.