Hvězdy, planety, magnety

Hvězdy, planety, magnety https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480606/bmid_hvezdy-planety-magnety-DXh-480606.png 5 17 3

V knize naleznete ve třinácti příbězích poutavá svědectví o magnetických polích ve vesmíru. Neviditelná pavučina jejich siločar často rozhoduje o osudech nebeských objektů. Kniha je určena všem zvídavým čtenářům. Druhé, zcela přepracované a doplněné vydání.

Přidat komentář

DuncanIdaho
26.07.2023 5 z 5

První kapitola je docela odborná, nevím, jak ji pochopí neodborník. Ostatní kapitoly jsou již psané pro veřejnost. Kdo se zajímá o fyziku nebo astronomii, by měl vše chápat. Rozhodně doporučuji ji přečíst těm, kdo maj o tyto dva obory zájem.

Tomas@S
30.07.2022 5 z 5

Kvalitně napsaný popis vesmíru "magnetickýma" očima :-) Takový vesmír vypadá zcela jinak, než jak ho vidíme lidskýma očima. Najednou je Jupiter neuvěřitelná obluda, která téměř zastíní i samotné Slunce.
Knihu zároveň oceňuji i jako zopakování látky, kterou autoři přednášejí v rámci astronomického kurzu.
Dále chci poznamenat, že osobní zkušenost s tímto nakladatelstvím vedla autory k založení vlastního, kde vydávali a vydávají ty následující knihy.


Eldar80
01.05.2015 4 z 5

Ze začátku kniha vypadá jako učebnice fyziky plazmatu. Upřímně se přiznám, že jsem první kapitolu četl dvakrát a i tak to nebylo moc slavné, protože mi zkrátka chybí potřebné fyzikální znalosti. Aspoň z mého pohledu se zdálo, že to vyžaduje znalosti přesahující středoškolskou látku. A ani znalosti z vysoké mi nepomohly. Nenechte se však tím odradit, protože na kapitolu již nenavazuje další "učivo", ale začneme vidět jak velký vliv má plazma na astronomii a vesmír. Znalosti první kapitoly bohatě využijeme v dalším čtení a první kapitola nám tak poskytne potřebnou teorii. Profesor Kulhánek vlastně v knize probírá všechno, co by měl člověk o sluneční soustavě znát, ale uvádí navíc souvislosti s fyzikou plazmatu a ke konci knihy i elektromagnetismu. Kniha je nabitá informacemi od začátku do konce a není v ní žádné hluché místo, ať už čteme o cestování za polární září nebo výpravy za zatměním Slunce až po popis všech planet našeho solárního systému nebo teorií o jejich vzniku. Z knihy tak pochopíme jak mnohem náročnější fyzika než na střední škole umožňuje porozumět vesmíru kolem nás. Jediné nevýhody knihy jsou tak vyšší obtížnost pochopení, docela velká stručnost a občas mi přišlo, že se dovídáme hlavně základní věci bez podrobností. Z mého pohledu je tohle už na hraně populárně naučné literatury, ale naštěstí autorovi po první kapitole došlo, že nepíše vysokoškolská skripta, ale něco pro normální lidi :) 85%

(Pozor, aby nedošlo k nepochopení kvůli anotaci nebo štítkům, ale kniha se prakticky vůbec nevěnuje temné hmotě a energii, ale popisuje klasickou atomární hmotu ve vesmíru, která je z 99% ve formě plazmatu.)