Hvězdy nad Zanzibarem

Hvězdy nad Zanzibarem https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67467/bmid_hvezdy-nad-zanzibarem-hzL-67467.jpg 4 30 6

Sayyida Salima bint Sa´id, sultánova dcera, prožívá své bezstarostné dětství a mládí na kouzelném "hřebíčkovém" ostrově Zanzibar. Její nevlastní bratr Majid ji učí jízdě na koni a střelbě, kromě toho se také vědychtivá dívka učí tajně číst a psát. Po nějaké době se Salima setkává se zámožným německým obchodníkem Heinrichem, do něhož se vášnivě zamiluje, a brzy s ním čeká dítě. Aby však měla muslimská princezna nemanželské dítě, to je pro tradiční společnost nepřijatelné, stejně nepřijatelné je ale také manželství s mužem, který není muslim. Jediným východiskem je tedy útěk, který znamená jediné: vzdát se svého jména, dosavadního života i majetku. V Hamburku, Heinrichově rodném městě, oba doufají, že konečně najdou štěstí. Salima však brzy v tomto chladném a cizím městě pociťuje stesk po své vzdálené zemi...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Sterne über Sansibar , 2009


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
24.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Hodně smutný příběh. Škoda, že Sayyidě šťastné manželství nevydrželo déle, když už se kvůli němu vzdala krásného Zanzibaru. Přála bych jí víc radosti a míň strádání. Osud prostě není spravedlivý, ach jo.
Ještě edit na doplnění: kdo se ocitne na Zanzibaru ve Stonetownu, může navštívit dům, kde Sayida (prý) opravdu žila. Dneska je z něj (samozřejmě) hotel. A v místním muzeu (jeden z bývalých sultánských paláců, kde žila v dětství) se dají koupit její paměti.

Arenga
11.11.2017 4 z 5

Kniha je výborně napsaná, ale osud hlavní hrdinky poněkud depresivní, tím spíš , že mapuje skutečný osud Emily Ruete, jak znělo německé jméno princezny Salmé. Opět skvěle zvládnuté reálie, atmosféra.


tatafa
07.01.2017 4 z 5

krásný, romantický příběh, jen trochu smutnější, než by mohl být ...

Babo
19.11.2015 5 z 5

KNIHA UKAZUJE NESLUČITELNOST DVOU NAPROSTO ODLIŠNÝCH KULTUR .
TAK TO PROSTĚ JE , KAŽDÝ BYL NĚJAK VYCHOVANÝ , JE ZVYKLÝ NA URČITÝ ZPŮSOB CHOVÁNÍ A MYŠLENÍ . KDO MÁ PRAVDU ? KAŽDÝ , SAMOZŘEJMĚ TU SVOJI .
A TAK KRÁSNÉ VZPOMÍNKY NA PROSLUNĚNÝ ZANZIBAR,MOUDRÉHO A LASKAVÉHO OTCE SULTÁNA V CHLADNÉM A NECHÁPAJÍCÍM NĚMECKU , PŘIVEDE PO MNOHA LETECH PRINCEZNU SALMÉ ZPĚT,ABY ZJISTILA,ŽE NIC NENÍ JAK BYLO A ŽE ČLOVĚK , KTERÝ SVOJI VLAST OPUSTÍ NA MNOHO LET , UŽ NIKDY NEBUDE DOMA ANI TAM KDE SE NARODIL ,ALE ANI TAM KDE STRÁVIL ROKY SE VZPOMÍNKAMI NA DĚTSTVÍ.
MYSLÍM,ŽE JE TO TRAGICKÝ PŘÍBĚH A ŽE JÁ BYCH NECHTĚLA BÝT "SVĚTOBĚŽNÍK"

Kabi
27.03.2014 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila, poutavý příběh.

Barolenka
10.03.2013 5 z 5

Velmi zajímavá a poutavá kniha.

Štítky knihy

Afrika 19. století Německo

Autorovy další knížky

Nicole C. Vosseler
německá, 1972
2008  84%Nebe nad Darjeelingem
2011  79%Hvězdy nad Zanzibarem
2010  75%Jižní vítr
2010  85%Šafránový měsíc

Kniha Hvězdy nad Zanzibarem je v

Právě čtených1x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce30x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x