Hvězdy kvelbu

Hvězdy kvelbu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10200/bmid_hvezdy-kvelbu-Fks-10200.jpeg 3 20 5

Hvězdy kvelbu série

1. díl >

Druhé vydání románu, který se na začátku devadesátých let dočkal úspěchu u čtenářů i rozhlasové a divadelní dramatizace s mnoha reprízami. „Pavel Řezníček s námi dělí o vzpomínky na své mládí. (Toto dílo je realistickým zpodobněním mého života v Brně, kde jsem bydlel v bývalém krejčovském či niťařském krámku, vzpomíná autor.) Vyprávění je souhrnem autentických anekdot; osoby, které navštěvují hlavního hrdinu Pekárka v jeho krámku, nejsou filmové hvězdy ani literární hvězdy, nicméně pro něho vydávají záři záři poezie. Seznamujeme se tu se známými i neznámými básníky, s některými, kteří sní o slávě, a zase s některými, kteří dávají přednost tomu, aby zůstali ve stínu, než aby ztratili svou čistotu. Cítíme u něj větší něhu pro některé z jeho přátel zlomených životem, jako je třeba clochard Dolfa, snad bývalý advokát, nebo básník Štětka, věčný sebevrah. Řezníček, který se sice hlásí k surrealismu, se přibližuje v tomto románu spíše k narativnímu stylu, aby se lépe zmocnil nezidealizované reality postav a situací. Kapitoly jsou hutné anekdotami a plné kousavého humoru...“ Těmito slovy přivítala první vydání knihy Florence Kudrnová-Cavadore. Druhé vydání doplňuje rozhovor s autorem, fotografická příloha a texty Miloše Štědroňě a Arnošta Goldflama.... celý text

Přidat komentář

panouk
04.02.2023

Kniha není intelektuálním výplodem, ale rozhodně neurazí. Přečetl jsem se zájmem i opakovaně.

honajz
01.11.2018 3 z 5

V Brně zhruba té doby jsem vyrůstal, tyto lidi jako dítě a dospívající potkával a cítil tu určitou spjatost komunity, štatlu i jeho barů. Měl bych být tedy nadšený, zvláště když jsou představeny slavné osobnosti Brna, z nichž některé se skutečně proslavily. Přiznávám, že některé historky jsou veselé a vtipné a jazyk neotřelý. Ale jako u všech těch vzpomínkových věcí je asi daleko lepší podobné situace zažít, než si o nich číst. Zhruba ve třetině knihy už mi to vše přišlo na jedno brdo - pijatika, zvracení, básně, soupeření s majiteli barů, a opět nějaká ta pijatika... Mezi tím je pár postřehů z tehdejšího Brna, dnes výsostně nostalgických, protože spousta těch míst buď neexistuje, nebo jsou přetvořeny v moderní fast foody. Ale celkově mne kniha prostě nevtáhla a netáhla, a dokonce mi chvílemi všichni ti falešní hrdinové pábitelství lezli na nervy a ocenil bych někoho normálnějšího.


slawa.cap
19.07.2018 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknhu. Nemůžu říct, že jsem se nepobavil, ale poslouchal jsem po pro mě lepší knize (Zelňačka). Je to soubor historek se života, ne úplně a ne vždy na sebe navazují a věřím, že pro autora jsou silně nostalgické, což zvyšuje i humornost. Občas jsem si u poslechu říkal, že kdybych sepsal svoje zážitky ze studií v Brně byl by z toho mnohem větší trhák.

HTO
22.11.2012

Marta Chadimová: „Četba Hvězd kvelbu mi pomohla přežít mou první vazbu. Smála jsem se tak, až jsem spadla z kavalce.“

s-reader
30.11.-0001 4 z 5

Hvězdy kvelbu nejsou tak literárně zdařilé jako Natrhneš nehtem... Více než o literaturu jde o vzpomínky na okruh demiurga Jana Nováka. Přestože Natrhneš nehtem... patří rovněž do čtveřice knih odvozených z Hvězd kvelbu (jde o čtvrtý díl) je v více surrealismu, který mi v Hvězdách chybí. Přesto jde o velmi zajímavou věc, která dokresluje osobnost Pavla Řezníčka.