Hvězdný prach

Hvězdný prach https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374274/bmid_hvezdny-prach-ZcX-374274.jpg 4 1322 211

Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si městečko Zeď svůj poklidný život. Zeď, trochu zvláštní jméno pro vesnici. Ta naše je dostala podle impozantní kamenné ohrady, která ji odděluje od přilehlé louky. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce koná zvláštní a neobyčejný trh. Tady, ve Zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená - tak vzdálená jako ta hvězda, již jednoho mrazivého říjnového večera ona a Tristran vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu ruku, přísahá Tristran, že najde tu spadlou hvězdu a přinese ji své milované. Je to přísaha, která vyvede zamilovaného mládence za prastarou zeď a vyžene ho do podivuhodného a fantastického světa. Tristran však není jediný, kdo hledá nebeský klenot. Jsou jiní, pro které je příslibem mládí a krásy, klíčem ke království, či k obrození temných čarovných sil. A hoch poháněný láskou bude muset pořádně sebrat rozum do hrsti, aby upěl a přežil v tomto tajemném světě, kde na sebe spadlé hvězdy berou nejrůznější podobu - a kde problémy mají tendenci se rozvětvovat do nečekaných směrů, ba vracet se k sobě samým v čase i prostoru. Román získal cenu Mysthopoeic Award za nejlepší knihu pro dospívající mládež.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Polaris
Originální název:

Stardust , 1997


více info...

Přidat komentář

Koty7
13.03.2024 4 z 5

Krásná pohádka, která se dočkala věrné a veleúspěšné filmové adaptace s dobrými herci.

terinkha
04.03.2024 5 z 5

08/2024
Nemůžu jinak než plný počet. Na začátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla na dost osobitý styl psaní, ale pak už se nešlo odtrhnout.
Příběh nádherně vystavěnej, osudy dokonale propletený, byla to taková skoro pohádka pro dospělý, pohladilo to mou čtenářskou duši a navnadilo na další knihy od Gaimana.
Nádhera, 5 hvězd a 100 %


Bakana
22.01.2024 5 z 5

Moc milá fantasy. Nebýt té uřezané hlavy jednorožce, skoro bych to nazvala pohádkou.
Přečtené za jedno odpoledne.

david9690
30.12.2023 4 z 5

Taková oddychová pohádka na povánoční odpočinek s knížkou, vaječňákem, cukrovím, světýlky a chillovou podkresovou hudbou. Moje druhá autorova kniha mě sice úplně tak nenadchla jako Nikdykde, ale i tak to byla celkem zábavná četba a příjemné prodloužení ducha vánoc

mnohoknih
17.12.2023 4 z 5

Pohádkově pohádková pohádka. Zlí bratři, skoro princezna, hlupáček, pomocníčci, tajuplná oblast, kouzelné předměty, čarodějnice a dobrý konec. Příběh není nijak dlouhý a čte se velmi příjemně. Autor nás plynule uvádí do vesnice Zeď, do jejich tradic a i k narození Tristrana. Skokem v čase je Tristran dospělý a asi zamilovaný, takže slíbí hloupost. A my se s ním vydáme tu hloupost splnit a přitom pozorujeme, jak konečně dospívá. Jeho přerod v muže, ač v pohádce, je uvěřitelný. A jako v každé pohádce je zlo potrestáno, každý dostane, co mu náleží a svět je zase o kousek lepší místo.

kotoulek
10.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Filmové zpracovaní miluju a vlastně až donedávna sem netušila, že má nějakou knižní předlohu. Strašně jsem se na ni těšila. Ale bohužel je to pro mě zklamání.
Příběh se četl docela rychle, nicméně autorův styl mi úplně nesedl a nejsem si jistá jak moc může být můj názor relevantní vzhledem k faktu, že jsem viděla nejprve a několikrát film. Ale i přesto musím říct, že toto je další z mála případů, kdy je film lepší než jeho knižní předloha.
Tak nějak jsem pochopila, že by to měla být spíše kniha ne-li snad až pohádka pro děti. K tomu mi ale zase nesedělo přeci jen drsnější vraždění, hodně smrti a i ta jedna milostná scéna. To by mě jakožto dospělému čtenáři nevadilo. Co mě ale zklamalo byl konec. Ten byl totiž právě přesně jako v pohádce pro děti, kdy se strašná, zlá, vraždící čarodějnice jen tak prostě rozhodne, ať si to srdce nechá, když předtím jí ho chtěla zaživa vyříznout z hrudi. To ve filmu naštěstí nedodrželi.
Dále jsem absolutně nepochopila, jak se vyvíjel nebo teda spíš nevyvíjel vztah mezi Tristranem a Yvaine...reálně se nijak nevyvíjel, nebylo to vůbec nijaké postupné zalíbení v sobě navzájem...prostě najednou z ničehonic se měli rádi..?? Opět ve filmu mnohem lépe zpracované.
Závěrem asi ještě jen to, že často jsem byla dost zmatená v popisech a upřímně pro mě bylo dosti obtížně si představit, co je za zdí na které straně a tak podobně...
Pro někoho, kdo nezná film, může být tato kniha příjemnou pohádkou pro starší. U mě tomu tak ale rozhodně nebylo.

Leona333
28.11.2023 4 z 5

Dnes, celý den za oknem padal - ne hvězdný prach, ale sníh. Sníh, který mi pomalu, ale jistě připomněl, že nastává ten kouzelný čas, kdy má zvítězit světlo nad tmou..., stejně jako v pohádkových příbězích, dobro nad zlem... Že žádný chlad, nedokáže zničit jakoukoliv víru, v síle jejího odhodlání a konaní... Právě o tom, je i tenhle můj oblíbený příběh, pohádková fantasy.
Sice není dle mého pro úplně ty nejmenší..., neb se tam dějí věci, u kterých se za mého dětství, v rohu televizní obrazovky, objevila malá hvězdička, která nám dětem signalizovala, že se máme zvednout z gauče a jít spát... No tak ať. : ) On by leckdy konkrétní příběh, bez některých věcí, ztratil svůj smysl, i půvab...
Film jsem doposud neviděla a to už dávno nejsem malá... ; ) Knihu jsem opakovaně četla a klidně bych ji všem fanouškům Neila Gaimana doporučila.

karelk
09.11.2023 5 z 5

Druhá knížka od Neila Gaimana (první bylo Nikdykde) a musím říct, že zase pecka!

Pohádka pro starší (nějaké to vraždění a vkusně popsané milostné scény), na závěr pohladila na duši.

Marika Vanova
23.10.2023 5 z 5

Audio. Krásný snový příběh. A v podání Matouše Rumla to nemá chybu.

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Záměrně jsem se vyhýbala filmu, abych si příběh pořádně vychutnala. A pan Gaiman nezklamal. (Ale to on nikdy.)

okeey
22.08.2023 5 z 5

Úchvatný fantasy příběh z anglického venkova, který vám rozjede představivost na plné obrátky!
To jsou zkrátka příběhy Neila Gaimana. Elfí říše, vesnice jménem Zeď, jeden prostý mladík, který chce za každou cenu získat svou milou, tak jí slíbí, že jí donese hvězdu, kterou právě viděli padat. Ale to by samozřejmě nebyl pořádný příběh, kdyby to bylo takhle jednoduché. Záhy zjistíme, že onu hvězdu hledá více bytostí z různých důvodů.
Příběh plný zvratů, nebezpečí, nadějí, ztrát a obrovské odvahy!
Krásných 7 hodin poslechu četby Matouše Rumla, který příběhu dodal tu správnou atmosféru. Rozhodně doporučuji, krásný příběh! Jsem ráda, že jsem film ještě neviděla, těším se.

veronika0131
18.08.2023 3 z 5

Ke knize jsem se dostala hlavně kvůli filmu, který zbožňuju. A tohle je jeden z mála případů, kdy se mi filmové zpracování líbilo mnohem více. Ne, že by byla kniha špatná, ale přišlo mi, že se děj táhl tam, kde to nebylo úplně potřeba, někdy za mě škodily i opakované popisy krajiny za Zdí, lesa
Ale špatná kniha určitě není a jednou bych jí ještě chtěla dát šanci v audiu

bravefox
05.08.2023 2 z 5

Gaimanovi knihy jsou jedny z nejoblíbenějších. Ale tohle, je pro mě velkým zklamáním a možná tomu uškodilo filmové zpracování, které je naprosto geniální. Tohle je prostě ta výjimka, kdy film je lepší než kniha. Dočetla jsem s velkým sebezapřením, možná se k ní jednou vrátím, ale prozatím ji odkládám hodně hluboko do knihovny.

katallinka
24.05.2023 3 z 5

Výjimečně musím říct, že se mi film líbil více než kniha. Nicméně Gaimanův styl mi úplně nesedí, takže jsem to malinko čekala. Příběh je rozhodně zajímavý a čte se dobře. Pouze konec je podle mě dost useknutý.

katerina3502
16.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha přelouskaná během pár hodin. Příběh napínavý, padlou hvězdu hledá spousta lidí pro svůj osobní prospěch, ale nakonec zvítězí láska. Překvapilo mě kolik je toho v knize jinak než ve filmu, ale za mě obojí skvělé počiny a ke knize i filmu se určitě ráda vrátím.

knizni.taurus
06.01.2023 4 z 5

Čarodějky, princové a zamilovaný mladík z vesničky jménem Zeď. Všichni hledají spadlou hvězdu, kterou chtějí pro sebe získat z různých důvodů. Kdo ji najde první? Proč hvězdu hledají? A kdo nebo co je ta spadlá hvězda? Magický příběh pro každého, kdo chce zažít dobrodružství skrz stránky knihy.

Bylo to něco zvláštního, divného a milého. Začátek mi přišel hodně pomotaný a ztrácela jsem se v tom, o co se tam vlastně jedná. :D Musím říct, že film už jsem si ani nepamatovala a jsem mistr v nečtení anotací :D, tak možná i proto. Nicméně po pár stránkách to šlo a mě se líbilo, jak se střídají různé postavy vyprávění a nakonec se to celé propojilo.

Zvláštní styl psaní a občas až děsivou pohádku najdete v tomto 240 stránek dlouhém příběhu, který určitě stojí za přečtení. :)

Alexxxka
05.01.2023 5 z 5

Tohle se mi ještě nestalo ale poprvé se mi film libi víc než kniha.... A to podotýkám - knížka je opravdu skvělá! A ty ilustrace.... Každopádně jsem moc ráda, že některé části - třeba část s jednorožcem ( a jeho koncem jak je to v knize) chybí, taky je ale škoda, že některé věci tam chybí. ( Třeba ten konec jak Tristan odmítnul trůn, nechal vládnout matku a nechal se zdržet světem ) ale přesto... rozhodně jsem ráda, že jsem si to přečetla a dávám 5 hvězd. A brzy si opět asi pustím film :-)

intelektuálka
22.12.2022 4 z 5

Doba vánoční je doba pohádek .... a i na mne sedl prach hvězd ....a já šla jeho cestou ....

Do malé vesničky Zeď - kde se narodil chlapec Tristran se záhadným původem ....
A pod vlivem lásky se rozhodl jít hledat hvězdu, která spadla z nebe ....

Jeho putování je plné elfů, čarodějnic a kouzel .... a také není sám na cestě za hvězdou ....
Hvězdu hledají i jiní - a ne vždy s dobrými úmysly ....

Opět magické vyprávění Neila Gaimana - do pohádek plných úkladů, kde ale vyhraje dobro ....

Tristran nakonec poznává pravý důvod své cesty - a hvězda Yvaine je v bezpečí ....
už jí nikdo nemůže sebrat srdce, které dala někomu jinému ....

Pěkný úlet do snů to byl - a doporučím.

P. S.
.... dej, ať zášť mine svůj cíl
a zařiď hned
aby vlét
pravdě vítr do plachet ....

Martianus
11.12.2022 5 z 5

Stává se to velmi málo často, ale miluju jak tuhle knižní předlohu, tak i pozdější filmové zpracování. Přitom jde ve skutečnosti o dva dost rozdílné příběhy s úplně jinou atmosférou.

Katy_71
28.10.2022 5 z 5

Filmové zpracování Hvězdného prachu patří mezi mé oblíbené pohádky pro dospělé. Teď jsem konečně přečetla i román a jsem nadšená. Film i kniha mají kouzlo a nebudu ani jedno z toho upřednostňovat. Ještě k tomu jsem měla možnost číst knihu s úžasnými ilustracemi Charlese Vesse, což je bonus navíc (a na titulní straně jsou kromě Hvězdy vyobrazeny i stromy).