Hvězdný hrad

Hvězdný hrad https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77186/bmid_hvezdny-hrad-xT7-77186.jpg 4 14 1

Román se zabývá záhadou tzv. Vojničova rukopisu, bohatě ilustrovaného svazku, starého přibližně pět set let, jehož magický text je napsán neznámým jazykem. Dnes je uložen na americké yalské univerzitě a dosud nebyl rozluštěn. V celém světě nyní existuje jak spousta amatérských badatelů, tak i vědeckých pracovníků, kteří se pokouší záhadu této knihy vysvětlit. Mezi ně patří i hlavní hrdina a vypravěč příběhu jezuitský kněz Hector, jenž je zároveň učitelem fyziky a matematiky. Jeho pátrání po odhalení tajemné písemnosti ho dokonce zavede až ke slavnému německému astronomovi Johannu Keplerovi, jehož osud se s Vojničovým rukopisem dramaticky protne na počátku sedmnáctého století na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Joven dovedně spojuje v tomto díle strohou řeč faktů se zcela fiktivními předpoklady: na jedné straně podává například svědectví o počátcích kosmogolických nauk, na druhé zkoumá i spekulativní tezi, zda by vyřešení tohoto rébusu přineslo nezvratný důkaz o přímém zásahu Boha do vývojové evoluce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

El castillo de las estrellas , 2007


více info...

Přidat komentář

soukroma
16.11.2017 4 z 5

Spousta velice zajímavých faktů o vědě a vědcích, zejména astronomech a matematicích přelomu 16. a 17. století, mezi nimiž excelovali především Kepler a Brahe, ale i o (napůl) šarlatánech, přesto mimořádně inteligentních a schopných osobnostech, jako John Dee a Edward Kelley.
To vše na pozadí zkoumání dosud nerozluštěného Vojničova rukopisu, který byl prokazatelně právě ve zmíněné době na našem území, možná v rukách Rudolfa II. a spekulativně v Čechách mohl dokonce vzniknout.
Množství astronomických informací doplňuje faktografickou stránku věci. Autor ale přistoupil ke zkoumání záhady Vojničova rukopisu ze své pozice jezuity, takže vnáší do faktů i určitý nezanedbatelný příběh (fiktivní?): jak za tím vším stálo a fungovalo Tovaryšstvo Ježíšovo. Fiktivní příběh mě osobně moc neoslovil, ale pro čtivost, zpestření a odlehčení strohých vědeckých informací byl nutný a osvěžující. Konec naštěstí ponechal autor náležitě otevřený.
Pozn.: Na tak zajímavou knihu, vydanou před sedmi lety, je s podivem, že tu ještě není žádný komentář...

Autorovy knížky

Enrique Joven
španělská, 1964
2010  76%Hvězdný hrad

Kniha Hvězdný hrad je v

Přečtených17x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x