Hvězdná akademie

Hvězdná akademie https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66625/hvezdna-akademie-66625.jpg 4 13 2

Hvězdná akademie série

1. díl >

Star Voyager Academy Od občanské společnosti k občanské válce... Justin Bell je mladý muž, který byl ve škole odstrkovaný a šikanovaný, ale díky hrdinnému otci měl už od malička zajištěno studijní místo na prestižní Hvězdné akademii. Zpočátku má sice dojem, že se na orbitě planety Země ocitl nejspíš omylem, ale postupně zjišťuje, že navzdory nepřátelství několika spolužáků stojí za to vytrvat a pokusit se studia dokončit. Pohled na hvězdy zblízka je přece tak nádherný....... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Wales
Originální název:

Star Voyager Academy , 1994


více info...

Přidat komentář

Metla
12.06.2019 2 z 5

Tuhle útlou knížku jsem dostala zdarma k objednávce jiných knih, střídavě jsem ji četla/odkládala půl roku. Do závěru jsem se prohryzala až díky svatbě mé příbuzné, kdy jsem se při první možné příležitosti vyplížila do nedalekého lesíka. Raději se nudit s (pod)průměrnou knihou, než snášet hlučnou společnost; ano, jsem zavrženíhodný asociál.
Dojem z "Hvězdné akademie" se při plynulejší četbě sice zvedl, ovšem většina námitek zůstala: děj je zoufale předvídatelný, v obecné rovině bych jej mohla odříkat ještě před začátkem, krátce po úvodu bych přidala i několik detailů (např. jak dopadnou vzájemné vztahy mezi jednotlivými postavami).
Forstchen se chopil vyčpělého tématu o studiu outsidera na prestižní škole. Justin Bell je syn hrdiny, protekční dítě, poďobaný brejlovec (nikoliv ozbrojený adonis z obálky), sám nevěří ve své schopnosti, samozřejmě se však s každým problémem dobře popasuje, občas pomůžou kamarádi, jindy chápavý učitel. Justin postupně získá sebevědomí, respekt spolužáků a spolu s tím jasně dané vyhlídky do dalšího dílu. Vše je prošpikováno patetickými projevy, politickým pidlofilozofováním, americkým patriotismem a nepotěšily ani dětinské dialogy s příliš lidským počítačem "Strýčkem".
Vzdáleně se nabízí srovnání "Hvězdné akademie" s "Enderovou hrou" (líznutou "Hvězdnou pěchotou"), ale ta je svou čtivostí, psychologií postav a myšlenkovým podhoubím na podstatně vyšším levelu. Být ve věku hlavních hrdinů, pravděpodobně by mě Forstchenovo hubené, nedomrlé dítko bavilo víc, ale dospělému čtenáři s množstvím lepších zářezů na pažbě nemá průhledný příběh co nabídnout. Puberťáci mohou k mému hodnocení přihodit hvězdu, možná i dvě.

tibis
13.04.2018 4 z 5

Ender a Harry Potter v jednom. Mam rad tieto military sci-fi. Dej jednoducho priamociary, chyba nejaky twist alebo prekvapenie.


Autorovy další knížky

William R. Forstchen
americká, 1950
2012  85%Vteřinu poté
1998  72%1945
2018  73%Rok poté
2003  85%Čestný nepřítel
1996  86%Aréna

Kniha Hvězdná akademie je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce26x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x