Hvězdář se stříbrným nosem

Hvězdář se stříbrným nosem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11726/hvezdar-se-stribrnym-nosem-11726.jpg 4 16 2

Historický román ze 16. století, v němž prožívá svůj podivuhodný osud slavný dánský astronom Tycho Brahe. Tycho pocházel z dánského urozeného rodu a vyznačoval se inteligencí, zvídavostí a výbušnou povahou. Coby student přišel v souboji o špičku nosu, kterou nahrazoval gravírovaným stříbrným plíškem. Ze studia práv zběhl k astronomii, v níž dosahoval stále větších úspěchů, až se stal astronomem samotného krále a majitelem ostrova, kde mohl bádat a vést hříšně nespoutaný život. Intriky ho vyhnaly z rodné země a s milovanou, ač neurozenou chotí a dětmi se vydal na anabázi Evropou, jež skončila u císaře Rudolfa II. v Praze. Tycho Brahe tuší, že v tomto útočišti může svá planetární pozorování ještě zdokonalit. Ze střípků pozdně renesanční doby vytváří autor lidsky i historicky působivý portrét nesmrtelného hvězdopravce, jenž zůstal navždy spojen s Prahou svým několikaletým působením a posléze důstojnou hrobkou v Týnském chrámu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Die sterbende Sonne , 2001


více info...

Přidat komentář

renefer
08.11.2018 4 z 5

Tohle je přesně typ románu, které mám ráda. Člověk se něco dozví a trocha informací mu i zůstane v hlavě (doufám). Není to úplně životopis Tycha Brahe, začíná soubojem a ztrátou nosu a končí opět soubojem a světlou budoucností na dvoře Rudolfa II.

Shardlake
11.09.2012

Čtivou formou kniha popisuje život Tycho Brahy, astronoma, jehož teorie byla, že Země je pevným středem universa a kolem ní se točí Slunce a Měsíc. Všechny ostatní planety pak obíhají kolem Slunce.


Štítky knihy

Dánsko astronomové Tycho Brahe, 1546-1601

Autorovy další knížky

Berndt Schulz
německá, 1942
2009  80%Prorokova milenka
2005  81%Hvězdář se stříbrným nosem
1993  75%Patrick Swayze
1996  50%Labužnik Hitchcock

Kniha Hvězdář se stříbrným nosem je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x