Hvězda moří

Hvězda moří https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40179/bmid_hvezda-mori-UC8-40179.jpg 4 22 9

Historický román sleduje průběh plavby lodi směřující do USA, kam se na podzim roku 1847 vydali irští vystěhovalci. Na počátku listopadu vyplouvá z Liverpoolu přes irský přístav Queenstown do New Yorku loď Hvězda moří, v jejímž podpalubí cestuje v otřesných podmínkách více než čtyři sta chudých Irů, které vyhnal z domova hladomor, jehož hlavní příčinou byla neúroda brambor napadených plísní. Zoufalí lidé doufají, že za oceánem naleznou uplatnění a začnou nový život. Mnozí však nepřežijí ani dvacet šest dní trvající plavbu a umírají na následky hladu a nemocí. Autor soustřeďuje pozornost na bankrotujícího lorda Davida Merriditha, cestujícího s manželkou a dvěma syny, chůvu Mary Duaneovou, zpěváka balad, zloděje, vězně a vraha Pia Mulveyho a amerického novináře Grantleyho Dixona, snícího o kariéře úspěšného spisovatele. Pohnuté osudy protagonistů se během plavby dramaticky protnou a vyvrcholí vraždou aristokrata. Děj se rozvíjí retrospektivně prostřednictvím výňatků z deníkových záznamů, poznámek, vzpomínek, rozhovorů, dopisů i dokumentů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Star of the Sea , 2002


více info...

Přidat komentář

Arev122
19.08.2023 4 z 5

Kniha vypráví o vystěhování Irů v průběhu hladomoru do Ameriky, kteří jsou na palubě lodi Hvězda moří. Několik postav je vylíčeno spolu se svojí minulostí, které je plné překvapivých zvratů. Ale některé pasáže byly pro mě zdlouhavé a trochu nudné.

Timkim
21.04.2023 4 z 5

Irsko, opět Irsko. V poslední dobe již asi 3 kniha ve které tato zem hraje klíčovou roli se svojí bídou, utrpením a rozdělením společnosti. Popravdě, příběh a osud lorda mi byl úplně ukradený, spíše mě zajímalo dění na lodi. Takže přetrpěl jsem polovinu knihy a pak mě to teprve začalo bavit. Musím však uznat, byla to drsná doba, nechtěl bych v tu dobu v té zemi žít.


allyce
05.11.2017 2 z 5

Asi nejsem cílová skupina autora, mně se kniha četla těžce, chvílemi mě nebavila, bída a krutost se mě v autorově podání nedotýkala, téměř žádné emoce jsem necítila.

GreenMagritte
06.01.2017 5 z 5

Nádherná kniha! Je psána z několika perspektiv, ale také formou lodního deníku kapitána lodi, dopisů, poznámek nebo vzpomínek a záznamů. Text se tím stává autentičtějším a tušíme za ním autorovu invenci a nesmírnou trpělivost při výběru materiálu. Kniha se čte jedním dechem, sama jsem měla 400 stran drobného písma přečteno za pár dní, protože se od románu zkrátka nešlo odtrhnout. Jednotlivé postavy, jejichž osudy se vzájemně proplétají, jsou reálné a pro každou z nich máte pochopení a soucit. O´Connorův román je výjimečný tím, že vypráví příběh obyčejného člověka, dokonce i vraha, jako příběh hluboce lidský a upřímný. V autorově stylu nelze pocítit žádný kalkul nebo strojenost, jakoby hovořil ústy irského lidu a jeho trpkého osudu. Nádherná kniha, ze které ucítíte vůni irské půdy i zatuchlá zákoutí Merridithova paláce s loveckými trofejemi. Skvost nejenom irské literatury…

Hustoles
01.02.2016 5 z 5

"Slovy nelze popsat ten zvláštní vzhled vyhladovělých dětí. Ještě nikdy jsem neviděl tak jasné, modré a čiré oči upřené tak soustředěně do prázdnoty. Téměř jsem si dokázal představit, že Bůh seslal anděly, aby očím těchto malých pacientů, umírajících bytůstek, rozpečetil tajemnou komnatu a umožnil jim pohled na krásy jiného světa..."
Elihu Burritt, Deník z třídenní návštěvy Skibbereen, Londýn 1847

Vždy jsem si o tom chtěl něco přečíst, román teda pro mě skvěle vystavěn, osudy lidí...:-( a Pius Mulvey...mno...

vojteem
07.02.2015 4 z 5

Kniha, skvěle přeložená za využití plného bohatství českého jazyka, nás zavádí do míst a dob, kde by se ocitl asi jen málokdo rád a vlastní volbou. A nejenže nás kniha do oné doby zavádí, ale přímo nás jí provádí, ba co víc, kolem nás ji vlastně sestavuje a maluje v jasných - byť ponurých - barvách. Autor fascinujícím způsobem sestavil domnělý a dost možná i velmi pravděpodobný život mnoha postav a snad ještě lépe úsek jejich životní pouti v knize doslova zhmotnil. Potud snad za 6*. Bohužel na druhé straně i z mého pohledu určitá bezcílnost a občasná absence děje knihu z pomyslného vrcholu sráží zpět "pouze" do vysokého nadprůměru, ze kterého ji v mých očích nevyzvedne ani ... to nebudu budoucím čtenářům prozrazovat :)

elli09
21.02.2012 5 z 5

Kniha sa mi moc páčila. Írsko milujem i s jeho minulosťou. Kruto zobrazený hladomor. Teraz sa chystám na Obchodníka. Škoda, že nemáme viacej kníh od tohto spisovateľa.

bookcase
27.08.2011 5 z 5

Román se mi velmi líbil, mám ráda příběhy tohoto druhu, stejně jako Irsko, takže jsem si při čtení docela lebedila. :)

kusma
03.02.2011 5 z 5

Mám ráda knihy, kde se člověk postupně dovídá minulost hlavních postav, kde se objevují překvapivá zjištění a propojenost lidí a osudů. Musím říci, že kniha mě nadchla a opravdu se mi líbila. Byla čtivá, zajímavá. Neměla vyloženě kladnou postavu a i záporné hrdiny člověk občas litoval. Navíc popisovala pro mě doposud neznámou oblast - tragický hladomor v Irsku a neuvěřitelné osudy lidí, kteří se rozhodli utéct před touto hrozbou a přitom riskovali svůj život. Utíkali totiž především nejchudší, jejichž podmínky k životu v Irsku byli neuvěřitelné, a na lodi to neměli o moc jednodušší…
Knihu určitě doporučuji.