Boží bojovníci

Boží bojovníci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425510/bmid_bozi-bojovnici-fWL-425510.jpg 4 648 71

Druhý diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského Roku Pána 1427 sa husitskí heretici usadili v Prahe, odkiaľ pokračujú v boji proti mocným silám Rímskeho pápeža. Nie je to len odboj proti duchovenstvu, ale aj proti šľachte, ktorá sa neváha postaviť do šíkov za cirkev. Husitskí velitelia musia vzkriesiť dávnu sieť špehov, aby sa dokázali pripraviť na nadchádzajúci boj o Sliezsko. Vojna však čoraz rýchlejšie pohlcuje srdce Európy. Hrôzy vojny udupávajú Reinmarove sny aj svetonázor. Pustil sa totiž do nebezpečnej hry, na ktorej konci chce dosiahnuť svoju odvetu. Lenže osud má s ním iné plány a Reinmar sa bude musieť rozhodnúť medzi vecou, za ktorú bojuje, a láskou, ktorá ho ženie vpred.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Boży bojownicy , 2004


více info...

Přidat komentář

Jochen77
12.04.2024 5 z 5

Super počteníčko, možná o palec a ječné zrno kvalitativně pod prvním dílem, ale i tak hodně dobré. Druhý díl je zaměřen převážně na Reynevana, který se konečně umí ohánět dýkou a mečem, a na popis husitských vojsk a jejich bitev. Magie, Šarleje, Samsona a Pomurníka bych si dal o krapítek víc, ale i tak to byla parádní jízda. Neustále mne autor nutí gůglit a kontrolovat slovníky. Velké množství latiny a odkazů na apostaty a různé heretické proudy napříč celou katolickou církví. Prostě, není to jen historicko-fantasy literatura, ale skutečně, pokud tedy chcete, Vám to něco dá a rozhodně si rozšíříte obzory. Takže pokud se chcete něco zábavnou formou dozvědět a ještě se u toho nadmíru pobavit, tak prostě šáhněte po tomto literárním smaragdu. Jako hodně rekoméndůju.

cziss
20.03.2024 5 z 5

Druhý díl se mi líbil stejně jako ten předchozí, přestože je spíš hlavně o Reinmarovi a na další dva hrdiny, hlavně Šarleje, se moc nedostane. Husitské kapitoly jsou na začátku a pak především na konci knihy, ty jsem si také velmi oblíbil. Sapkowski umí skvěle popsat atmosféru středověké bitvy, řekl bych i věrně historické předloze. A přestože naši hrdinové bojují s husity za správnou věc, je autor objektivní a popisuje zvěrstva války na obou stranách konfliktu. Tak i materiální pragmatismus husitů, kteří byť "bojují za Boha", tak nepohrdnou válečnou kořistí. Fantasy prvků je, stejně jako v prvním díle, opět málo, resp. tak akorát, aby to děj pěkně okořenilo.


ElikaS
21.01.2024 5 z 5

Jsem unešená, Sapkowski prostě psát umí a série je minimálně srovnatelná se Zaklínačem. Druhý díl by se dal pojmenovat jako zachraňte Reynevana, ale vůbec mi to nevadilo a jeho nepoučitelnost mě bavila. I když mou oblíbenou postavou zůstává Šarlej a hned potom Samson.

Na knížku je potřeba se opravdu soustředit aby se člověk neztratil v množství postav a využila jsem i přiložený latinský slovník, který knížku skvěle doplňuje.

No a co musím vyzdvihnout je Ernesto Čekan, jeho přednes je prostě mistrovský a užila jsem si každou minutu knížky. Tomu napomohly i doprovodné zvukové efekty. Prostě paráda a už se těším na závěrečný díl.

Janadvorackova
07.01.2024 5 z 5

Druhý díl je snad ještě divočejší.
O pár komentů níže je jeden od čtenáře jaghuta. No a ten přesně vystihl můj dojem nejen z celé té knihy, ale především "z celé té věci." Také jsem porovnávala se školními hodinami dějepisu.

PinkBunny
02.01.2024 3 z 5

Čteno ušima jako audiokniha. Dobře načtená, poutavě, ale příběh mě moc nezaujal. Vlastně mi tam to magično vůbec nesedělo. Zakínače mám raději.

muf-rodrigo
09.11.2023 5 z 5

Opět naposloucháno v audioverzi v podání Ernesta Čekana a i když jsem po první knize myslel, že lepší přednes už být nemůže, může. Pan Čekan překonává sám sebe, každá postava jiná barva hlasu, úžasné. Co se týče knihy, skládá se prakticky celá z husitských výbojů do Slezska a naše parta se chvíli pospolu, chvíli roztříštěně těchto událostí účastní. Reynevan už není to naivní hloupoučké trdlo, větší prostor dostane Samson. Byl jsem spokojený a vrhnu se brzy na třetí knihu.

cérka
05.09.2023 4 z 5

Audiokniha

Tentokráte mě interpretace Ernesta Čekana neskutečně bavila. Jednotlivé postavy namluvil naprosto bravurně, ty rozdíly v hloubce a výšce hlasu jsou až neskutečné. Skvělá práce!

K samotné knize. Děj se mírně posunul, je strhující, drsný a místy tajemný, ale taky nudný. Hlavní hrdina nám zmužněl, trochu zmoudřel a stále miluje, bojuje a čaruje ;)
Na můj vkus je v knize až moc postav (pamatuji si tak třetinu), latiny (naprosto nevím o čem byla řeč) a bitev (tak tady jsem se ztratila zcela). Nicméně Sapkowskému tady tuto historickou linku naprosto věřím a v 15. století bych tedy žít nechtěla. Středověk je zde naprosto uvěřitelný!

Těším se na pokračování :)

jaghut
22.08.2023 5 z 5

(SPOILER) ...po dlouhé době mi to nedá a musím se vyjádřit k druhému dílu Husitské trilogie, tedy k Božím bojovníkům
...vyrůstal jsem v době kdy nám byli Husité a jejich boj v hodinách dějepisu popisován jako boj revolucionářů táhnoucí na Zimní palác
...žádní polní faráři, žádná husitská inkvizice, v podstatě žádné náboženství, jen spravedlivý boj za svobodu, boj proti papeži, křižákům a nejvíc proti šlechtě, jen revoluce a revoluce
...pak jsem po listopadu zachytil spoustu opačných postojů, Husité byli vraždící lůza vypalující kostely a kláštery plné nevinných katolíků, proti nim stáli čestní a bohabojní rytíři hájící spravedlnost
...pak jsem se začetl do tlustých odborných knih, třeba od pana Čorneje, to bylo nesmírně zajímavé a poprvé spravedlivé k oběma stranám a bez příkras, byl to ten dějepis jaký bych býval chtěl mít ve škole
...chyběl tomu ale ten osobní příběh, nejen popis velikánů jako byl Jan Hus, Jan Žižka nebo Prokop Holý, tehdy jsem ale ještě netušil, že celou dobu mého zájmu o husitství čekám na husitskou trilogii od Sapkowského :-)
...napínavé až strhující, drsné až kruté, nikdo není jen bílý, nebo jen černý, všichni do toho někdy musí šlápnout, fanatici a šílenci na obou stranách (na té naší je to lepší :-), charakteři a lidumilové také na obou stranách (na té naší asi víc :-), všechno nakonec nejvíc odnesou ti chudí a nevinní, ti co nestačí nebo už nemohou utéct, ti kteří jsou ve špatnou chvíli na špatném místě.
...magie je tam tak akorát aby to člověku vrtalo hlavou (no, někdy je jí tam až dost :-) a do toho všeho naprosto přesné reálie. Celou sérii sleduji zároveň na mapy.cz a zároveň na wikipedii. Cokoliv zeměpisného, jakkoliv historicky dnes už neznámého, nakonec na mapě najdu. Autor vytvořil naprosto famózní koktejl jednoduše historicky doložených postav (wiki), kombinovaný s postavami doloženými v odborné historické literatuře a to celé prošpikované postavami zcela vymyšlenými, avšak bezchybně zapadajícími do historické reality.
...datumy sedí, místa pasují, lidé existují, jen příběh se někomu zdá smyšlený :-). Kdo může říct, že to tak nebylo? Kdo na vlastní oči viděl a do nějaké kroniky zapsal, kdo a jak zabil 27.12.1428 v bitvě pod Starym Wielisławiem knížete Jana Minsterberského?
...Hodiē mihi, crās tibi Dnes mně, zítra tobě, řekl Reynevan knížeti a propíchl ho, nakonec proč ne, zasloužil si to a někdo to udělat musel, ne, když už je to jednou v těch dějinách :-)
...je to prostě nádherně napsaný příběh, za mne 5***** jenom proto, že víc už to nejde

Chidlink
16.08.2023 4 z 5

(SPOILER) O hodně lepší než první díl. Bohužel nejzajímavější postava pro mě nebyl hlavní hrdina, ale Samson. Kdyby byla kniha jen o něm, vůbec by mi to nevadilo. Hodně mě vadilo jak Reynevana neustále někdo unášel, zavíral a opět někdo osvobozoval. To samé bylo již v prvním díle. Už to bylo vážně dost otravné. Doufám že třetí díl se ponese v trochu jiném duchu, ale pochybuju o tom.

KlariN
13.05.2023 2 z 5

Sapkowski razantně přitvrzuje, zejména v kvantu reálií, rozsahu i výčtu brutalit. Ubylo humoru, temnota sílí. Děj se rozpadá na mnoho dílčích epizod i zbytných popisů. Reynevanovo dospívání v muže a elitního špióna je výstižné i plastické. Obrovský počet postav, však jen málo pozoruhodných. Šarlej a Samson odsunuti na vedlejší kolej, což je velká škoda. Doufám, že finále chytne lepší dech.

Disease
17.04.2023 2 z 5

O hodně slabší než první díl. Reynevan se tak nějak mrcasí od ničeho k ničemu, respektive od bitvy k bitvě, kde nám dá pan autor na vědomí, že má přehled o historii a heraldice. Třetí díl možná časem dám a možná také ne.

Mabie
27.03.2023 4 z 5

Spousta historických událostí i postav, daleko více magie než v Narrenturm, mnohem více krutostí, akce a nejrůznějších surových popisů při bojích, popravách i bitkách.
Hlavní hrdina trochu vyzrál a třebaže to není Gerald a nemá Zaklínačovo charisma, už jsem mu dokázala většinou i fandit. Šarlej a Samson se v tomto díle vyskytovali méně, což mne mrzelo.
Vytkla bych autorovi opravdu příšerné množství latinských textů, které z hrdinského eposu dělají spíše výlet do bibliotéky, ale celkově je to inteligentní a vtipné čtení.

martin č.
15.03.2023 4 z 5

Jak píší mnozí, Zaklínač to není. Kniha se čte mnohem obtížněji (i pro množstvá latinských vsuvek), Reynevan nemá zaklínačovo charisma, jeho příběh čtenáře tolik nezajímá, a kdyby se nedozvěděl, jak to s hlavním hrdinou dopadne, zas tak moc mu to vadit nebude, často bych mu vysloveně nafackoval. Obě vedlejší postavy (Šarlej a Samson) vzbuzují naopak mnohem víc sympatií. Tolik ke "kritice" a proč dávám hvězdičku dolů.
Na druhou stranu pořád je kniha neuvěřitelně zábavná, místy velmi vtipná, poučná, se spoustou zajímavých myšlenek. A je v ní obrovská spousta skutečných historických faktů, událostí, postav. A celé to svádí k návštěvě Slezska a poznávání vedlejších zemí koruny české. Druhý díl pak dává vhled do druhé poloviny husitských válek a slavných a ničivých rejs za hranice Čech. Jinak z mého pohledu platí výše uvedené pro oba dva díly (třetí mne zatím čeká).

XbookwormX
10.03.2023 5 z 5

Plnej počet, protože se u toho nekonečnýho cyklu "útěk-dočasná svoboda-dočasný omezení osobní svobody-útěk", královsky bavím. Andrzej umí napsat zábavný charaktery a dostat je do absurdních situací takovým způsobem, že vás to prostě musí bavit. A jestli ne, tak si přečtěte nějakou generickou kravinu a tohle přeskočte, tak!

J0hn
05.03.2023 5 z 5

Stejně jako první díl si zaslouží plný počet bodů. Dokonce bych řekl, že Boží bojovníci se mi líbili ještě o chlup více. Mohu doporučit každému milovníkovi historické literatury. A že se tam občas objeví nadpřirozené prvky není na škodu. Je to zajímavé zpestření, které podle mě jen přibližuje uvažování středověkého člověka.

icezero
21.02.2023 3 z 5

Při čtení druhého dilu trilogie jsem hodně dlouho koketoval s myšlenkou, že knihu odložím. Snad prvni čtvrtina mi přišla divná a nějak moc mě nebavila... Pak uz to bylo OK ale i tak je první díl pro mě o něco málo lepší. Nepřehledná pro mě byla i spousta latinských citátů, a pak neustálé přeskakování na konec k vysvětlivkám, případně k mobilu, aby si člověk našel význam. Před závěrečným dílem si dám chvíli pauzu

Hor89
29.01.2023 5 z 5

Druhý díl fantasy/historické trilogie. Podle mě jde o nejlepší díl - je velice čtivý, středověký svět propracovaný, děj napínavý a Reynevana, Samsona a hlavně Šarleje jsem si hodně oblíbil. Autor text doplnil spoustou latinských citátů a slovíček, jejich (částečný) překlad je na konci knihy společně s dalšími poznámkami. Oceňuji i část knihy odehrávající se v husitské Praze.

Vesmich
11.12.2022 5 z 5

Nádherný čtenářský zážitek, jako u A.S. obvykle. Bůh je se všemi, zejména ve chvílích, kdy někomu sekají hnáty a přerážejí kosti. Špionáž, konspirace, tajné služby, nábožensko - filozofické výklady, náhledy do budoucnosti (třeba ten kousek s Baťou je velmi zábavný), magie a zase magie a k tomu velké putování mezi mládenectvím a dospělostí. Parádní slovanská Iliáda.

Rony70
20.11.2022 3 z 5

Není to špatná kniha, ale prvních víc jak sto stran jsem se poněkud nudil a přemýšlel, jestli ji neodložím. Čím víc jsem toho ale přečetl, tím byl děj zajímavější, takže jsem vydržel až do konce. Je to zajímavá kombinace fantasy s historickým románem a naprosto něco jiného, než Sapkowského nejznámější dílo - Zaklínač. Za mě je teda Zaklínač zajímavější čtení než tohle a do čtení dalšího dílu této trilogie se pouštět nebudu. Není to zas až tak dobré, aby mě zajímalo, jak to s Reinmarem z Bělavy dopadne.

Majto
26.10.2022 5 z 5

Aj pri tejto knihe som si už neviem koľkýkrát užil putovanie krajinou krížom krážom a stále som si to naplno vychutnával. Oproti prvej menej fantastiky a humoru, no viac akcie a surovosti. No i tak sa mi pozdáva viac ako predošlá.