Husitská revoluce: Stručná historie

Husitská revoluce: Stručná historie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465132/bmid_husitska-revoluce-strucna-historie-4mP-465132.jpg 5 106 25

Stručná historie série

1. díl >

„Byla to vzrušená doba. Evropský kontinent se po roce 1400 zmítal v nejistotě.“ Církev byla rozpolcena, brány Evropy už téměř vyvraceli z pantů Turci, politický systém se ocital v krizi. Roku 1413 však svitla naděje, protože kostnický koncil měl od příštího roku konečně nejpalčivější problémy řešit. Jeho výsledkům kontinent zatleskal a vzápětí strnul nad bouří, kterou v jeho srdci vyvolala poprava Mistra Jana roku 1415. Jako vzrušená novela o krátkých, svižných kapitolách působí Čornejovo líčení revoluce, četných přelévání jejích sil, střetů, zvratů, politického kvasu i jejích klíčových aktérů od počátků a ideových zdrojů až po vládu husitského krále Jiřího z Poděbrad. Populární formou osvětluje evropský kontext událostí, dobovou mentalitu, náboženské souvislosti, vojenskou strategii husitů a jejich protivníků i význam husitství pro české dějiny. Tato historie „do kapsy“ shrnuje vše podstatné o jedné z nejslavnejších kapitol českých dějin a nabízí skvělé čtení i možný doplněk ke studiu.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
03.05.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

Cortegos
20.03.2023 5 z 5

Prostě bomba. Jasně a přehledně, stručně a srozumitelně, zajímavě a erudovaně. Jako branka do problematiky husitské revoluce naprosto ideální. A pokud chce člověk mít základní přehled, kdo že vlastně ti husiti byli, tohle stačí.


Kakho-Oto
18.10.2022 5 z 5

Husitská revoluce, respektive období závěru Husova života a následných válek až do roku 1437, v kostce. Na Čornejovi velmi oceňuji nejen "samozřejmou" odbornost a fundovanost, ale také velkou čtivost, jež není u odborných historiků rozhodně běžným jevem. Dozvěděl jsem se i několik nových informací a především jsem si osvěžil ty, které jsem znal již dříve.

juraj238
01.10.2022 5 z 5

Pán Čornej písal skôr o husitskej dobe do novín. Z tejto knihy je to poznať. Kniha je svieža, svižná a veľmi čítavá.
Oproti rozsiahlej knihe Jan Žižka nejde táto kniha toľko do hĺbky a preto je vhodnejšia pre širokú verejnosť. Za mňa 1*.

Paulus.1987
24.09.2022 5 z 5

Ačkoliv mám autorovo monumentální dílo o Janu Žižkovi v knihovně delší dobu, dosud jsem nenašel odvahu se do něj pustit. Rozhodl jsem se tedy pro menší „ochutnávku“ v podobě této knihy.

Vše důležité napsali čtenáři přede mnou, takže je pro mě těžké nic neopakovat. Pan Čornej dostál své pověsti erudovaného historika se spisovatelským talentem. Knížka byla velmi zajímavá a skvěle čtivá, podařilo se mi ji přečíst za necelý týden. Popisuje historii husitské revoluce v období od kostnického koncilu až po smrt Zikmunda Lucemburského (v anotaci uvedeného Jiřího z Poděbrad autor zmiňuje až na samém konci knihy, a to jen velmi okrajově).

Vůbec bych se nezlobil, kdyby knížka nebyla tak stručná. I přesto jsem se dozvěděl mnoho zajímavého a měl jsem opět možnost srovnání současného odborného pohledu na husitství se svými vzpomínkami na poněkud černobílý výklad z hodin dějepisu na základní škole na konci 90. let.

gad
25.07.2022 5 z 5

Stručné dějiny husitské rebélie. Autor vypíchl důležité osobnosti a události tohoto hektického období českých dějin. Znám přednášky pana Čorneje o historii naší země z Klubu Pátečníků. Je to skvělý vypravěč a svým výkladem dokáže velice zaujmout, navíc jeho znalosti jsou obdivuhodné. Tato kniha poskytuje základní údaje o husitství a myslím, že obsahuje to nejdůležitější z tohoto období. Určitě doporučuji přečíst a vůbec není na škodu mít tuto útlou knížku ve své knihovně,

Denny456
24.07.2022 5 z 5

Tak tohle je lahůdka. Úžasný rozšířený vstup do husitských dějin. Určitě není pro vědce, ale ani pro nějaké začátečníky. Fakt je potřeba něco znát, abyste se začetli. Na druhou stranu je to dost srozumitelný a hodně přehedný. Tohle je za plný počet.

Blue
19.03.2022 4 z 5

Myslím, že byla chyba pouze sebrat novinové články a vydat je v této podobě. V novinách je přesně vymezený prostor, autor kroutí věty tak, aby do tohoto prostoru vešly. Tak se stane, že ne vše se podaří vyjádřit tak přesně nebo výstižně, jak by bylo záhodno. V knize už ten prostor omezený není. Tady byla možnost některé informace doplnit, některé formulace upřesnit, některé myšlenky rozvést. Stačilo by málo, pořád by to byla stručná historie. Deset stránek navíc nic neznamená. Ale text by byl hutnější a kompaktnější.

l_Riky_l
30.01.2022 4 z 5

Krásná kniha, která pojednává o jednom docela zásadním období českých dějin. Ze začátku to nebylo nic moc, ale pak jsem si zvykla na styl předávání informací a kniha hezky odsýpala.

Jednou za čas je to určitě dobré zpestření, odpočinek od vymyšlených románů. Doporučuji

mira.l
21.11.2021 5 z 5

Husitství do kapsy:). Stručné, věcné, výstižné, srozumitelné. Tak to má být.

engelbert
20.10.2021 4 z 5

Stručný, jasný přehled, ve kterém je vše podstatné o této době.

Lartie
27.09.2021 4 z 5

Jak je v názvu naznačeno, jedná se o stručný výtah z dějin husitství. Obsahuje však mnoho významných a zajímavých informací a událostí této éry našich dějin. Jediné, co však musím vytknout (a u autorů husitských prací je to téměř denním chlebem) je absence konání katolické šlechty. Sice jsou zmíněni významní členové, jako Čeněk z Vartenberka, nejsou však zmíněny jejich aktivity během revoluce. Což považuji za škodu, vzhledem k tomu, že kniha je pojatá obšírně.

Emily82
23.08.2021 4 z 5

Hezky a přehledně sepsaná příručka, která jistě najde místo v knihovně každého milovníka české historie.

InaPražáková
22.07.2021 5 z 5

Tenká přehledová příručka, přitom nabitá informacemi, srozumitelná, zábavná, stručná, ale ne příliš zjednodušující. Husitská historie se dá jedině chválit, ale zvlášť si cením průběžného zasazování do kontextu. Husité se sice ve své době vymykali, ale Čechy byly pořád ovlivňované různými zahraničními zájmy (a sami husité ovlivňovali situaci v příhraničí i třeba na turecko-uherské hranici). Např. kostnický koncil skončil sice českou národní tragédií, ale z pohledu evropské nábožensko-politické situace to byla událost mnohem pestřejší a významná pro celou katolickou Evropu. A o významu klimatických změn jsem se tady dočetla vůbec poprvé. Čornej výborně spojuje čtivost s odborností, takže je to kniha opravdu „pro celou rodinu“, hodná doporučení středoškolákům, o historii se zajímající druhostupňové mládeži, ale zcela uspokojující i pro dospělé čtenáře, a rozhodně nejen jako úvod k monumentální Žižkově biografii.

Lesní_chodec
14.07.2021 5 z 5

Téhle útlé knížecce od Petra Čorneje lze vytknout snad jen to, že je opravdu stručná. Leč toto varování tkví i v jejím názvu. Stylisticky, obsahově a faktograficky skvělá knížka, kterou přečtete za jedno odpoledne na chalupě.

martin č.
25.06.2021 5 z 5

Vynikající přehled husitského období, který se opravdu dobře čte. Kapitoly jsou stručné až úderné, je znát, že vycházely postupně formou článků. Velikým plus je i krásné grafické zpracování a velké množství obrazových příloh.

Pebra
07.06.2021 5 z 5

Díky téhle knize jsem dvěma pubertálním děvčatům (hluboce zasaženými pandemií a online výukou :) osvětlila husitství. Nejvíc je ovšem zaujal Želivský.

Elenče
06.06.2021 5 z 5

Knižní jednohubka. Kniha je nádherně graficky zpracovaná. Styl psaní je velice svižný, kniha se dá zvládnout na jeden zátah, ale členění do krátkých kapitol je vhodné třeba i pro dojíždění. Stručný přehled by si měl přečíst každý toužící po všeobecném přehledu. Nedívá se na husitství ani prizmatem zlaté, ani černé legendy.

willy9203
25.05.2021 5 z 5

Pan Petr Čornej psal původně články o husitství pro noviny, což je z knihy patrné. Jednotlivé kapitoly jsou svižné a zachovávají jednotnou formu. Skvěle se to čte. Dokonce tak, že sotva jsem začal, už jsem byl na konci.

Ronnie68
24.05.2021 5 z 5

Krásná kniha, která pojednává o jednom docela zásadním období českých dějin .... plus je publikace doplněna o obrázky ... prostě mi v ní vůbec nic nechyběla ... byl zážitek si ji přečíst ...