Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad

Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360376/mid_husitska-epopej-vi-1461-1471-za-cas-xCo-360376.jpg 4 274 53

Husitská epopej série

< 6. díl >

Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní, jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné líčení o to složitější, že obě strany, katolická i kališnická, měly svým způsobem pravdu, ale obě současně páchaly bezpráví. Snad poprvé se v naší literatuře objevuje dílo, které se odehrává v obou znepřátelených táborech, aniž by jeden upřednostňovalo před druhým. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě. Předposlední díl celé ságy představuje léta, kdy byl český král Jiří z Poděbrad na vrcholu své moci. Právě v té době se mu podařilo zlomit odpor vedlejších zemí Koruny české. Jenže posilování moci panovníka, který si v očích zbytku Evropy nesl cejch kacíře, znamenalo zesílení tlaku proti němu. A jako už několikrát v minulosti se papežově politice podařilo poštvat proti českým zemím uherského krále. Jenže Jiří z Poděbrad byl nejen obratný válečník, ale také mimořádně šikovný diplomat. Navíc musel stále zápasit s domácí opozicí katolicky smýšlejícího panstva a s nároky církve. Šestý díl epopeje končí smrtí Jiřího z Poděbrad. V prostředí boje a intrik postupně umírají příslušníci i druhé generace rodu Prokopů a na jejich místo nastupují děti a vnuci. Jejich svět však už není naplněn původními ideály kališnického hnutí, ale pragmatickým zápasem o majetek a postavení. V mnoha případech však také úsilím o prosté lidské štěstí. Vyprávění nás opět zavede do Prahy, Písku, Plzně a dalších měst, ale také na rožmberská a poděbradská panství, do Horních Uher, Říma a spolu s poselstvem českého krále i do dalších zemí.... celý text

Přidat komentář

Psímáma
20.02.2024 5 z 5

Ani šestý díl Husitské epopeje mě nezačal nudit, čtu stále se stejným zaujetím. To, že se už ztrácím v rodových posloupnostech, není chyba autora, ale mojí paměti ;-) Nepřestanu obdivovat širokánský záběr epopeje, jsem vděčná za čtivé zprostředkování událostí a reálií z našich dějin.

Lolila
04.10.2023 5 z 5

Určite zaujímavé obdobie z českých dejín, stále pútavo písané. Osudy rodiny Prokopa sa blížia ku koncu, takže sa vrhnem na posledný diel:-)


Ilona70
30.06.2023 4 z 5

Celá epopej je čtivá, ale stejně jako u té Přemyslovské jsem od píšícího historika nečekala některé historické nepřesnosti.Pokud to čtenář přehlédne, jde o krásné čtení.

mpb1913
31.03.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po dočtení sedmého dílu. Za mě naprosto monstrózní sága, kde nám autor představí postupně pět generací rodiny Prokopů a spolu s nimi nás provede všemi významnými i méně známými událostmi mezi roky 1400 až 1485. Na více než čtyřech tisících stranách, které se čtou sami, nás pan Vondruška provede jedním z nejvzrušujících období naší historie, kde nás nechá nahlédnout do životů obyvatel českého království a to od těch nejchudších z chudých až po samotné krále. Do neuvěřitelných detailů je čtenář obeznámen s životem v té době, a bez nadsázky by se mohlo co do informací a komplexnosti klidně jednat o učebnici dějepisu. Za mě o level lepší než Přemyslovská epopej a klobouk až ke kolenům.

vercas945
14.08.2022 4 z 5

Po delší době jsem se konečně dostala k dalšímu pokračování, ze začátku mi trochu trvalo se začíst, ale pak už jsem zase hltala každou stránku. Mám dojem, že se mi tento díl líbil o něco víc než předchozí a asi poprvé jsem si všimla nějakého výraznějšího vývoje i u postav vypravěčů, díky čemuž mě úvody jednotlivých roků bavily o něco víc než v předešlých dílech.

brabofka
31.07.2022 3 z 5

Chápu, že do tak velkého časového úseku a důležitosti a šíře dějin je těžké vymyslet provázané osudy a příběhy tak, aby do sebe i historicky zapadaly, ale tady už není co vymýšlet. Přijde mi, že osudy se zastavily a pomalu tečou už jen s historií. Kde jsou ty první díly, které byly úžasné, nápadité a čtivé? Zde už se jen "bouřlivě milují" a vydělávají nebo rozmnožují zděděné peníze. Dočíst a sbohem a šáteček. Škoda, taková to byla krása. Navíc opravdu si časem a hledáním člověk potvrdí, že ne vše je podáno tak jak je historicky evidováno.... i to ubírá na bodech... holt další Stařík nebo Forrest to nebude...

Ronnie68
18.03.2022 4 z 5

Kniha rozhodně byla zajímavá ... ale začínám mít menší pocit, že předešlé knihy mě zatím bavily více ... tak uvidíme, co poslední část ...

rickiwolf
13.01.2022 4 z 5

Dobře napsaná kniha. V tomto obsáhlém díle mi vyhovuje jeho uspořádání.

jirina4159
22.08.2021 4 z 5

Popisována pro obyvatele našich zemí těžká doba, tento styl psaní mě vyhovuje, hezky se čte, ale žít v té době nebylo snadné. Každá doba má svoje klady a zápory. Hned budu pokračovat ve čtení dalšího dílu.

lenyleny
16.08.2021 5 z 5

Tak jak jsem předpokládala ani tento díl mne nezklamal, a bohužel mne čeká již jen poslední díl. Ale při čtení tohoto dílu jsem zjistila, že toho o vládě Jiřího z Poděbrad moc nevím. Buď jsme se to neučili, nebo jsem to prostě zapomněla. (asi to druhé bude pravdou) A tak mi tento díl nějak víc sedl hlavně z toho historického hlediska. Tak a pouštím se do toho posledního ......

martin2819
12.02.2021 3 z 5

Sedmý díl mi přišel už natahovaný, ale závěr byl zajímavý, krásně psaná sága.

veronika1998
19.06.2020 4 z 5

Autor je skvělý, opět čtivý oddychový román. Po menší odmlce této série mě knížka více uchvátila a s chutí jsem jí přečetla. Už se ale těším na poslední díl.

Standa24
28.03.2020 5 z 5

Příjemné čtení o nelehké době vlády Jiřího z Poděbrad, které mi připomnělo moji maturitu z dějepisu :-) Jen v těch postavách rozvětveného rodu Prokopů se těžko orientuji.

Bakana
31.01.2020 5 z 5

Vondruška je prostě skvělý.
Určitě je velice těžké psát historické romány, protože kromě toho, že musíte být dobrý pisatel a příběh čtivě rozvinout, musíte také přirozeně zakomponovat dobové reálie. Vondruška oboje zvládá skvěle.
Jediné, co mi nevyhovuje - \"pětku\" jsem četla zhruba před rokem a dalo mi dost práce upamatovat se, kdo je čí potomek, jak je s kým spřízněný a jakou víru to vlastně vyznává. Ty generace mi holt dávají zabrat... Ale to není chyba autora :-),.

rencovav
03.01.2020 4 z 5

Od Vondrušky jsem si dala asi dvouletou pauzu, ale bylo fajn se k jeho Husitské epopeji tak nějak spontánně vrátit. Vlastně by se dalo říct, že jsem ji přečetla jedním dechem. Doba 1460-1470 byla pro mě takovým bílým místem, a i když jsem si většinu postav už nepamatovala, během chvilky jsem se začetla. Jsem zvědavá, jestli v posledním díle dojdou Petr s Danielem až ke svému vlastnímu narození.

Mimochodem, život středověkého člověka jistě nebyl jednoduchý, ale někdy mi přijde, že musel dávat mnohem větší smysl, než ten náš... Aneb existenciální úvahy na začátku roku. ????

ZuKo
16.12.2019 3 z 5

Jako u předchozích dílů. Historické události mě vůbec nezaujaly ale chci vědět jak dopadla nová generace a musím říci, že tento díl se mi čte o trochu lépe než předchozí 3. Myslím, že tomu ublížilo množství dílů.

Lenka4
01.12.2019 4 z 5

Obdivuji autora, že dokáže vymyslet zápletky, události a životní příběhy tolika postav. A vše umí podat tak čtivě, že po dočtení tohoto dílu hned beru do ruky další.

Titus
29.10.2019 odpad!

Z tohoto dílu bych vypíchl bitvu u Nýrska. Je to bitva o které se toho mimo porážky bavorských křižáků moc neví, a tak si - narozdíl od dřívějších bitev, kde se docela držel známých faktů - mohl Vondruška zařádit dle své fantasie. A že se mu to povedlo!
Hrdinové upletou překombinovaný plán, který jim dle očekávání (jak jejich, tak čtenářského) a dle neměnného vzoru Vondruškových knih bezebytku vyjde. Co na tom, že průběh reálných bitev býval o poznání střízlivější. O nejvýznamnější postavy nepřátelského vojska se v boji postarají samozřejmě titíž hrdinové osobně. Mají na to vždy dost času i prostoru. A pokud se některému z nich něco stane, jiný hrdina jej okamžitě a spolehlivě pomstí.
Že by se do průběhu bitvy nějak promítly taktika typická pro tuto dobu, doložené bojové techniky či snad odpovídající vojenské vybavení netřeba se obávat.

Pozn.: Ne, že bych hodnocení celé knihy stavěl na jednom nepovedeném popisu bitvy. Jen mi to přišlo, že tak nějak vystihuje celou knihu.

Jonna
06.08.2019 3 z 5

Mám pocit, že oba už jsme unaveni - Vondruška i já. Rozmělňování narůstá a výpovědní hodnota knih postupně klesá. Poslední díl už asi přečtu jen ze setrvačnosti. Nebo možná přijde napínavé vyvrcholení epopeje(?).

hanzmb
09.07.2019 5 z 5

Díky Vondruškovi mě konečně baví i husitská doba. To je ten komplex z vnucovaného Nejedlého výkladu dějin. Zajímavé je i to, že chlapi zde jen bojují nebo hrají na loutnu. Veškeré řídící a správní činnosti přebírají ženy. Co tak asi mělo na autora vliv...