Husité jak jsme je neznali

Husité jak jsme je neznali https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121963/bmid_husite-jak-jsme-je-neznali-69Y-121963.jpg 3 7 3

Co to bylo za "nemoc smrtedlnú od hlíz", na kterou měl zemřít asi šedesátiletý 6ižka? Podle jedné verze mělo jít o mor, protože jedna z forem moru se, jak nás poučí profesor Josef Thomayer, "vyznačovala tvořením hlíz v tříslech, v podpaží a jinde..." Ale jak to, že se v celém husitském ležení u Přibyslavi neobjevil žádný jiný případ morového onemocnění: Něco takového bylo při jeho infekčním charakteru a jistě zcela nedostatečných hygienických podmínkách vojenského tábora naprosto nemyslitelné. Profesor Thomayer proto uzavřel své bádání kolem příčin Žižkovy smrti závěrem, že vojevůdce asi trpěl nežitem, karbunklem obrovských rozměrů, jehož výskyt může být provázen vysokými horečkami a končit i úmrtím postiženého.... celý text

Přidat komentář

Mergirus
15.01.2021 3 z 5

Naprosto ve všem souhlasím s TeaPeter. Kniha obsahuje skvělé podrobnosti, které odhalují zákulisí husitských válek. Byla velmi čtivá, téměř jako detektivka. Bohužel výsledný dojem ničila špatná pádová spojení, hrubky, překlepy a další věci. Rozhodně by to chtělo pečlivější korekturu.

TeaPeter
18.09.2016 4 z 5

Tohle podání vyznívá podstatně pravděpodobněji, než to, co jsme se učili ve škole, a ty pochybné báchorky, které sepisoval Jirásek a jemu podobní. Byla to jednoduše krvavá občanská válka, která naši zemi rozvrátila tak, že se z toho už v podstatě nikdy nevzpamatovala.
Knize bohužel velmi uškodila mizerná práce nakladatelství, které si nedalo práci ani s opravou banálnich překlepů.


Nikolča
24.09.2015 4 z 5

Pokud vše bylo ve skutečnosti tak, jak autor píše v knize, tak opravdu jsou Husitské války pouze zidealizovanou pohádkou.