Huascarán, cesta končí, cesta začíná

Huascarán, cesta končí, cesta začíná https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112216/bmid_huascaran-cesta-konci-cesta-zacina-XeH-112216.jpg 5 12 3

Kniha popisuje horolezeckou expedici Peru 1970. Její přípravy, průběh i hrozivé zakončení. Přináší nejen informace o této katastrofě, ale věnuje se především osudům těch, kteří tu po horolezcích zůstali. Proč lidé opouštějí teplo a pohodlí domova a vydávají se do končin, kde vládne krutý mráz a smrt a každá chyba je tvrdě potrestána? Čím člověka hory přitahují, proč ho lákají a vyzývají? Ne, na tyto otázky kniha přímé odpovědi nepřináší. Pokud se nad tímto tématem zamyslíme a poskládáme si střípky pocitů z dopisů jednotlivých účastníků expedice, které přibližují celkovou atmosféru v expedici, odpovědi začínají nabývat konkrétních rozměrů. Textová část knihy je zpracována velmi dobře. Kniha je sestavena z jednotlivých rozhovorů s příbuznými a přáteli horolezců, jejich příběhů a dopisů účastníků expedice, které posílali svým rodinám, netušíce, co se stane. Přečtení knihy zanechává velice hluboký dojem.... celý text

Přidat komentář

Orda
18.09.2022 5 z 5

Knihu jsem četl 25 let po jejím vydání, vtáhla mě. Hory mám rád, chodím po nich, vím, co je to lano a cepín. Proto mě vtáhla o to víc. Dobře, že je zasvěcená ženám horolezců, kteří se nevrátili.

Amazonka72
25.07.2020 5 z 5

Knihu jsem si koupila v roce 1995, tedy v roce, kdy vyšla a kdy jsme si připomínali 25 výročí tragédie pod Huascaránem. Z knihovny jsem ji vytáhla letos v květnu, tedy v roce 2020, kdy si připomínáme již 50 let od neštěstí v Peru. Měla jsem potřebu si příběhy jednotlivých členů československé expedice opět připomenout.
Kniha je nádherná. Doslova. Obsahuje překrásné fotografie hor, a to jak z roku 1970, tak i z roku 1995, kdy se někteří pozůstalí vrátili na místo tragédie a uskutečnila se zde další expedice a výstup na vrchol Huascaránu.
Líbí se mi, že je celá kniha psána z pohledu vzpomínek pozůstalých. Pod osobními příběhy nejsou jména, protože není důležité, kdo ztrátu prožíval, ale jak. Kniha obsahuje i dopisy horolezců, které psali svým nejbližším z cesty do Peru.
Stále mě facsinuje, jaká shoda náhod byla příčinnou toho, že se všichni horolezci nalézali 31.5.1970 v základním táboře. Je to až neuvěřitelné a skoro se mi chce mluvit o osudu... asi to takhle mělo být... a "chlapi" měli zůstat v místě, které tak milovali, tedy v horách. Jejich duše se svobodně vznášejí nad štíty hor...
Expedice Peru 1970 je příběhem, který každého "milovníka hor" vezme za srdce.


bob0985
29.06.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem přečetl v roce 1997. Byla to jediná kniha v češtině, kterou jsem si vezl do USA na studijní rok (nepočítám-li ČJ-AJ slovník). Daroval mi ji tehdy před cestou spoluautor Jirka Hladík. Kdybyste ji někdo hledal, tak je v knihovně Presbyterianského kostela v Rogersville, TN. Úžasné fotografie s popisem horolezeckého neštěstí. Povedená kniha k uctění památky.

Štítky knihy

horolezectví expedice Peru 1970 (Huascarán) rok 1970

Autoři knihy

Jiří Hladík
česká, 1956
Lubomír Vejražka
česká, 1961

Kniha Huascarán, cesta končí, cesta začíná je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x