Hry

Hry https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14157/hry-14157.jpg 4 15 2

Soubor knižně zcela poprvé představuje spisovatelovo dramatické dílo, které vznikalo na konci 60. a na začátku 70. let minulého století a které dodnes zůstává veřejnosti prakticky neznámé. Těsná blízkost datací Bondyho dramat a jejich „genetické“ zasazení do přelomového období novějších československých dějin zajistily textům napojení na dobové společensko-politické myšlení i významné postavení v rámci autorova díla jako celku. Soubor přináší jedenáct víceméně modelových aktovek, žánrově pojatých převážně jako černé grotesky či absurdní frašky, které jsou někdy koncipovány jako satirické opovržení komunistickou diktaturou, jindy jako post-apokalyptické vize budoucnosti totality a konečně také jako jízlivé glosy kritizující technické dobývání přírody a poukazující na neschopnost člověka zajistit si trvale udržitelné životní podmínky. A právě osobitě podvratné podání textů ve spojení s prozíravou kritikou civilizace zaručuje hrám nejen důležité postavení v kontextu moderního českého dramatu, nýbrž i inscenační živost, o níž řada jiných neoficiálních her postupem času přišla. Uspořádání a doslov Lenka Jungmannová. Obsahuje hry: Nic jsem si nemyslel Otec v restauraci Ministryně výživy Návštěva expertů Kdekoliv v současnosti Na dvoře Ludvíka XVI. Jednoho odpoledne Jednou v noci Devatenáct set padesát Pozvání k večeři První večer s maminkou... celý text

Přidat komentář

ozzak
14.12.2022 4 z 5

Divadelní hry od Egona Bondyho jeden můj posledních dluhu co sem mnel k autorovi. Hodně zajímavé hry rád bych kdy by je nějaké menší divadlo pokusili zrealizovat.

historikola
11.04.2014

Zdravím Vás přátele knížek a písmenek,

tak u této knížky jsem měl problém ji číst. Egon Bondy zde nepíše nic co bych neuměl přečíst. Dokonce znám všechny písmenka v knížce. Ale problém byl v ději knížky a jeho podání.
Nějak jsem se nesžil s knížkou a špatně se mi to četlo. Egon některé své hry pojal jako absurdní hry. To jsem pochopil a také tak četl, ale nějak se mi děj nelíbil.
Přemlouval jsem se, abych knížku dočetl. Nakonec jsem knížku založil jako nedočtenou a dal si tam vzkaz, že jsem to četl tento rok a, že děj nemá návaznost. Takže třeba ji jednou dočtu.
Popravdě je to druhá knížka od Egona Bondyho a moc dobře se mi nečetlo. Asi je chyba na obou stranách. Nevím, ale časem se to třeba zjistí.

Knížku nebudu hodnotit ani kladně ani záporně. Nechám to mimořádně otevřené.

David


Autorovy další knížky

Egon Bondy (p)
česká, 1930 - 2007
2007  82%Bratři Ramazovi
1991  81%Invalidní sourozenci
1997  83%Cybercomics
2006  84%Šaman
2006  84%Buddha

Kniha Hry je v

Přečtených20x
Knihotéce23x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x