Hrozná legenda o přetržené oprátce

Hrozná legenda o přetržené oprátce https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67950/bmid_hrozna-legenda-o-pretrzene-opratce-GcD-67950.jpg 5 8 2

Typicky "werfelovský" příběh o spravedlnosti, zločinu a trestu a jejich možných absurdních rovin.

Přidat komentář

meluzena
08.09.2023 5 z 5

Werfel je skvělý vypravěč a potvrdil to i v tomto dílku. Skvěle vystihnutá psychologie brutálních pučistů i důvěřivých lidí přesvědčených, že jim neublíží, když ani oni nikomu neublížili. Absurdita hromadného vraždění versus odsouzený pětinásobný vrah, kterému se dostalo lidského zacházení, protože to byl ,,poctivý vrah" a ne ,,špinavý politický odpůrce". Absurdita využití vrahových sklonů pro "dobrý účel".
Bonus za drobný postřeh, jak člověk vnímá vraha, když ví, že je to vrah, a jak by ho vnímal třeba jako šlechtice. A jak se chová odsouzený vrah před popravou a jak se změní, když dostane poctivou práci a je uctíván.
Rozhodně doporučuji.

tomas6658
31.10.2022 5 z 5

Dokumentární legenda (tak je definována přímo autorem) o událostech na pozadí dobytí Malagy fašistickými vojsky ve španělské občanské válce. Útlá povídka, která ovšem disponuje značným duchovním přesahem a je látkou ke kritické reflexi.

Hlavním (anti)hrdinou příběhu je pětinásobný vrah Esteban, který je v předvečer dobytí Malagy odsouzen k trestu smrti. Noví vládci města se jej pokusí popravit, ovšem jako zázrakem unikne dvakrát smrti. Absurdní souhrou náhod se ocitne na „druhé straně“ – udělá kariéru ve fašistickém vojsku a jako vězeňský popravčí. Je tedy absurditou doby, že úkladný vrah je ušetřen smrti, zatímco jak domnělí, tak skuteční odpůrci fašistů jsou nemilosrdně vražděni. Tento příběh je tedy mimo jiné určitou legendou o „zázraku nebes ve prospěch ďábla“.

Werfel byl z mého pohledu prozaický génius - bez jakéhokoliv přehánění. Umění vykreslit epický příběh na minimálním prostoru je zde signifikantní a vpravdě "majstrštyk". Vyvrcholení díla ve smyslu duchovního "vysvětlení" rozporuplného vývoje hlavní postavy vypovídá dle mého o vysoké úrovni autorova prozaického umění.


Kniha Hrozná legenda o přetržené oprátce je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x