Hrobárov almanach

Hrobárov almanach https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503581/bmid_hrobarov-almanach-BdK-503581.jpg 4 357 106

Viedeň obchádza smrť a jej tajomstvá môže odhaliť iba jediný človek Píše sa rok 1893. Augustin Rothmayer pracuje ako hrobár na slávnom hlavnom cintoríne vo Viedni. Je trochu zvláštny, ale nesmierne sčítaný a píše prvý almanach pre hrobárov. Pokoj mu však naruší mladý policajný inšpektor Leopold von Herzfeldt, ktorý potrebuje odborníka na smrť. Vo Viedni totiž došlo k vraždám niekoľkých služobných a vrah do každej zastokol kôl. Hrobár videl už kadejaké telá, pozná všetky príčiny smrti aj fázy rozkladu. Vie, že narážanie na kôl patrí medzi starobylé metódy udržania mŕtvol pod zemou, aby neškodili živým. Vyčíňa vo Viedni poverčivý sériový vrah? Inšpektor a hrobár sa spolu pustia do vyšetrovania a zistia, že za bránami krásneho veľkomesta číha skaza. Autor bestsellerov Oliver Pötzsch nás zavedie do Viedne na prelome storočí, do najtemnejších kútov mesta v období, v ktorom sa rodili základy modernej kriminalistiky. Priblíži nám tak vyšetrovacie metódy, ktoré navždy zmenili svet inšpektorov a komisárov, zločincov aj vrahov.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Das Buch von Totengräbers , 2021


více info...

Přidat komentář

alca-212
20.04.2024 5 z 5

Historické detektivky mám ráda, zajímá mě, jak se postavy popasují s vyšetřováním s těmi z dnešního pohledu omezenými prostředky a postupy, které v dané době mají. Tato detektivka byla navíc okořeněná postavou hrobníka, ten jeho almanach - to bylo něco :-). Kde jinde se čtivě a názorně dozvědět, jak postupuje tlení v mrtvole a podobné úžo věci :-). Celý příběh mě moc bavil.
Radost a požitek ze čtení mi bohužel kazila kniha samotná... Měla dost pevnou vazbu, text vprostřed hodně u kraje, nešla pořádně otevřít... Většinou čtu vleže, bolely mě palce, jak jsem ji natáčela a držela... Moc tomu nepomohlo ani když jsem si k četbě sedla... Tento čtecí nekomfort samozřejmě do hodnocení nezahrnuji, ale potřebovala jsem si tu poplakat... :-)
Uvidíme, jak další dil... Mám strach, aby na tom nebyl stejně... :-(

šipek
18.04.2024 5 z 5

Tak nejprve musím pochválit obálku knihy, za mě úplně super. Má první kniha od tohoto autora a byl jsem mile překvapen. Historické detektivní romány vůbec nevyhledávám, ale tato kniha mě velmi překvapila. Prostě jsem si na této detektivce jak se říká pochutnal. Vřele doporučuji milovníkům tohoto žánru.


Bubo19
17.04.2024 5 z 5

Oblíbila jsem si v literatuře konec 19.století, a tak mě potěšilo, že jsem narazila na další knihu z tohoto období. Příběh je to podle mě povedený, hlavní hrdina používá novou metodu vyšetřování - kriminalistiku, což není pochuti starším kolegům, ale nakonec vše zdárně vyřeší. Nejsem si jistá, jestli některé rozhovory, které policisté vedli, opravdu odpovídají době, ale to na dramatičnosti příběhu neubírá. Jediné, co mi nesedlo, byly úryvky z almanachu pro hrobníky, ale autor v doslovu píše, že tyto nechutnosti čerpal z dobových knih pro policisty. Takže s knihou jsem spokojená a to i proto, že se mi zase jednou podařilo odhalit vraha, a to docela brzy.

Kee
14.04.2024 5 z 5

Knihu vřele doporučuji milovníkům historických detektivek s prvky tajemna.
Oceňuji vykreslení kulis historické Vídně, spousta dobových prvků je zakomponována tak umně, že je pohlceni příběhem ani nepostřehnete. Je vidět, že autor před psaním knihy provedl důkladnou přípravu a oceňuji vsuvky týkající se historie pohřebnictví.

Hlavní postavy jsou zajímavé, komplexní a dostatečně lidské, aby si každý čtenář našel svého oblíbence. Zaujalo mě, že ústřední postava hrobníka Rothmayera je představena skrze "oči" jiných aktérů příběhu a musím říct, že mu to dodává větší charisma, než pokud by byl vypravěčem.

Jediné, co mě mrzí, bylo, že jsem odhalila vraha a proto na mě jeho dopadení nemělo dostatečný "wau efekt". Pár indicií se v příběhu vyskytuje. :-) Pötzsch mě svým vyprávěním zaujal, určitě se plánuji dostat ke čtení jeho další tvorby.

Ctenar1202
11.04.2024 5 z 5

Tuhle knihu doporučuji všem milovníkům historických románů. Najdete v něm vše. Historii pohřbívání, působení půdy na rozklad těl, moderní pokroky ve vyšetřování a to celé zakomponované do velice čtivého příběhu, který si vás od první stránky získá. Autor prošel a pročetl stovky a stovky záznamů o tomto tématu, např. Almanach pro hrobníky či Příručku zdravotní policie a dokonce se inspiroval skutečnými postavami. I hřbitov, který je v knize zmiňován, je skutečný a je opředen mnoha legendami. Na pozadí celého vyšetřování můžeme sledovat, jak moc nesměly ženy mluvit či celkově se zajímat o práci policie.

Určitě si Hrobníka přečtěte. Bude vás bavit, přiučíte se a navíc dostanete velice kvalitní detektivní příběh.

ropotamo
27.03.2024 4 z 5

Podařená historická detektivka. Těším se na další díl.

tess.de.veles
27.03.2024 3 z 5

Čekala jsem, ze hrobnik bude hrat vetsi ulohu... Nebylo to spatne, ale druhy dil uz asi cist nebudu....

mareksevc
08.03.2024 4 z 5

možno som čakal trošku temnejšiu atmosféru ale inak solídna detektívka , rozhodne neurazí

Michelle13
26.02.2024 3 z 5

Tato kniha vám přináší zajímavý pohled do světa vídeňského hřbitova a temných tajemství spojených se smrtí. Augustin Rothmayer, postava hlavního hrdiny, je fascinujícím mixem nevrlého podivína a sečtělého samouka, což přidává knize na hloubce. Příběh začíná slibně s napínavým motivem brutálních vražd, které vyšetřuje mladý policista Leopold von Herzfeldt. Augustin je přiveden do vyšetřování jako odborník na vše, co souvisí se smrtí. Autor věnuje hodně pozornosti popisu vídeňského hřbitova a pohřebních tradic, což dodává knize autentičnost a atmosféru. Nicméně, přestože se příběh nese ve znamení záhad a temných tajemství, někdy se zdá, že tempo vyprávění kolísá a děj není tak úplně plynulý. Postavy jsou sice zajímavé, ale někdy by mohly být více prozkoumány.

simcaWcCp
25.02.2024 5 z 5

Wow! Když kniha vyšla, byla jsem trochu skeptická... Historické romány/detektivky nejsou úplně žánr, po kterém bych sáhla, ale tato kniha mě úplně dostala.
Trošičku mě štvala hromada archaických výrazů, kdy se na každé stránce objevil nový a jejichž význam jsem si často musela dohledávat. V tomto případě bych ocenila na konci stránky "hvězdičku" s vysvětlením, ale díky této knize jsem se toho tolik dozvěděla - o smrti, pohřbívání i o stavbách ve Vídni.
Oříškem pro mě byla jména policistů, ve kterých jsem se občas ztrácela, ale doufám, že v další knize se to zlepší.
Co se týče příběhu, velmi se mi líbily úryvky z Almanachu, které uváděly kapitoly a vysvětlovaly problematiku pohřbívání a zároveň i korespondovaly s aktuálním děním v kapitole.
Parádní byla také různá neobvyklá přirovnání, která mě vždy pobavila a dělala čtení ještě větším zážitkem.
Celkový případ byl velmi zajímavý, zvrat, který nastal někde těsně za polovinou mě úplně dostal a konec jsem úplně hltala. Až do poslední chvíle jsem si myslela, že vrah je někdo jiný a teorie inspektora von Herzfeldta mi přišla naprosto logická, ale pak se všechno rozsypalo jako domeček z karet.
Neuvěřitelná jízda a už se moc těším na další knihu.

uzivatel61041
17.02.2024 1 z 5

Slušný začiatok s fajn vykreslenou dobovou atmosférou Viedne, strasidelnymi az naturalistickymi popismi vrážd, dobre rozohrane postavy/dej. Asi v tretine sa to zvrhlo na nieco naivne a zaroven prekombinovane, miestami az trochu trapne, navyše ľahko predvidatelny vrah. Hodnotim ako vhodne pre menej narocneho čitateľa, ktorý sa od tohto žánru nikam ďalej nepohol... škoda.

Nunynka
08.02.2024 5 z 5

Mám tohoto autora moc ráda. Snad není knížka,která by mě od něho nudila. Vůbec nemá nikde žádná hluchá místa a vždy to vše do sebe tak pěkně zapadne. I soukromé životy hrdinů stojí za to.

kajzo
30.01.2024 4 z 5

Tiež ma táto historická detektívka príjemne prekvapila. Výborná atmosféra Viedne z konca 19. storočia, ako keby to tam autor sám navštívil, uveriteľné postavy, dosť dobre vystavaný detektívny príbeh. Je to veľmi čítavé, občas poriadne temné, kniha sa nedá pustiť z ruky. Páčili sa mi odkazy na vtedajšie novinky (fotoaparáty, automobily, telefón), ale aj úryvky z dobového Hrobárovho almanachu, tie sú fakt pre fajnšmekrov. Ak to mám porovnať so Smrťou vo Viedni od Franka Tallisa, tak tento román je lepší.

katerina3633
28.01.2024 4 z 5

Příjemná temná oddechovka, kniha do příběhu prolíná zajímavé informace o prvopočátcích moderní kriminalistiky, ale i o umírání a o tom, co se stává s tělem po smrti. Rozhodně mě bavily všechny části s hrobníkem a úryvky z jeho almanachu. Bohužel jsem doufala, že hrobník (jež dal i název knize) dostane mnohem více prostoru, což se nestalo, tak snad v druhém díle.

Littlemonday
24.01.2024 3 z 5

Tak tato historická detektivka mi příliš nesedla. Bohužel byla zdlouhavá, strašně pomalu se děj sunul k nějakému zvratu, spoustu stran jsem četla úplně o ničem.

Co ale naopak můžu vychválit jsou postavy. Jsou dobře popsané, takže každá má nějaký charakter, který velmi brzy vyplyne na povrch. Černý humor hrobníka a sarkasmus inspektora Herzfeldta byly světlými chvilkami při čtení.

Zapletení tématu upíři nebudu ani komentovat.

Samotný případ mě nějak extra nenadchnul, asi bych se měla na historickou krimi vykašlat a vrátit se k té moderní verzi.

Rozhodně bych hodnotila pod průměr, ale vzhledem k žánru věřím, že může být mnohem hůř, takže tam ten průměr nechám.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

Lolila
03.01.2024 5 z 5

Podarená historická detektívka - cintorín, tajné spolky, sčítaný hrobár, staré metódy vyšetrovania začínajú nahrádzať nové .... a vznikne zaujímavé, tak trochu tajomné krimi:-)

ctenar2846
29.12.2023 5 z 5

Velmi povedená historická detektivka, kde autor moc hezky zobrazil začátky moderní kriminalistiky. Staré metody a názory se proplétají a mnohdy bojují s těmi novými a mrtvol pomalu přibývá. Velkým plusem celé knihy byl samotný hrobník a opravdu velká spousta dobových forenzních poznatků.

alzbeta4340
25.12.2023 5 z 5

Povedená detektivka z Vídně roku 1893, ve které autor umně využívá dobové atmosféry i tehdejších společenských poměrů. Zajímavý je i doslov knihy. Těším se na další díl, ráda si ho přečtu.

Aghatte
16.12.2023 3 z 5

Knihu jsem si chtěla koupit, ale mají ji v knihovně, takže zapůjčena.
A dobře jsem udělala, znovu už bych ji nečetla.
Vadí mi, když při líčení dobové atmosféry mám pocit, že čtu učebnici dějepisu.
Historické detektivky nevyhledávám.

Gracian1964
15.12.2023 5 z 5

Tak toto sa mi veľmo páčilo, ehm... Obával som sa, že to bude len ďalšia umelo nafúknutá senzácia, ale našťastie sa tak nestalo. Paráda, správna dávka morbídnosti, dobrý príbeh, perfektné kulisy, jeseň roku 1893, Viedeň... Teším sa na ďalšie dobrodružstvá...