Hrobka písní

Hrobka písní https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37038/bmid_hrobka-pisni-Gfy-37038.jpg 4 29 4

Mapy v zrcadle, svazek 1. Hrobka písní nabízí jedenáct originálních příběhů z bohaté představivosti O. S. Carda založených na neobvyklých nápadech. Dají se zařadit od SF přes horor až k psychologické povídce. Je to temná strana Enderovy hry či Enderova stínu. O. S. Card jak ho rozhodně neznáte, ale stále spisovatel s neuvěřitelnou invencí a bohatou fantazií.... celý text

Žánr:
Horory , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Maps in Mirror - THe Changed Man , 1990


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.02.2023 4 z 5

Sci-fi, horror, noir, psycho, dobrodružství, děs, hrůza, napětí - to je jedenáct povídek originálního a svébytného Orsona Scotta Carda, jedna lepší než druhá. Vrcholem je pak výsostně osobitý kousek Ztracení chlapci, který celý soubor uzavírá. Ostatní se ale nenechají nikterak zahanbit a dělají z Hrobky písní čtenářský zážitek. Některé fantastickými proprietami vysloveně šetří (Hluboké dýchání, Dálniční hry, Objevenec a král skečů), přesto stvoří atmosféru hustou tak, že by se dala krájet. Card doslova hýří neotřelými nápady, které dokáže podepřít specifickým pohledem na věc (Farma tlouštíků, Zavírání víka času, Vzpomínky mé hlavy). Dá se dokonce říct, že každé ze zde uvedených povídek má cosi, co okamžitě zaujme, a vy bez dechu čekáte, k jakému finále Card zápletku dovede. V tomto ohledu u mě nejvíce zabodovali již zmínění Ztracení chlapci nebo Dálniční hry, ale třeba i titulní Hrobka písní o touze zmrzačené dívky pohybovat se vlastními silami. Zajímavé jsou i autorovy poznámky o vzniku jednotlivých povídek v závěru knihy, které dávají nahlédnout za oponu.

Disease
04.11.2020 3 z 5

Fajn náměty, které občas trpí nepřesvědčivým zpracováním.


Ewusha
16.11.2016 4 z 5

Fajná knížka s fajnou velikostí tak akorát na cesty či na delší sezení v ordinaci. Jednotlivé povídky jsou čtivé se zajímavými náměty.

AničkaŽ
26.05.2014 5 z 5

Dle mého názoru jde o velmi neobyčejné a originální nápady. Byť tato kniha nemá přespříliš vysoké hodnocení, podle mě určitě stojí za přečtení. ;)