Hrobka

Hrobka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12585/bmid_hrobka-zEN-12585.jpg 4 39 12

Opravář Jack série

1. díl >

Protivník série

2. díl

Dobře napsaný horor se odehrává v současném New Yorku, kde si šílený bráhman začne vyřizovat staré účty za pomoci démonů, kteří se živí lidmi. Hlavním hrdinou příběhu je muž, který se díky tragédii ve své minulosti dostal na okraj společnosti. Tím, že dokáže žít v anonymitě a pohybovat se vně společenských pravidel, může se živit řešením případů, na něž státní aparát ani policie prostě nestačí. O pomoc se na něho obrací indický diplomat, kterému surově zbili babičku, a oloupili ji o vzácný rodový náhrdelník, a současně jeho bývalá láska, které se za podivných okolností ztratila příbuzná. Náš hrdina se pustí do pátrání a zjistí, že oba případy do sebe zapadají. Jeho lásce se ztrácí další příbuzná a o život jde i její dcerce. Jedná se o rodovou kletbu, která má být nyní naplněna. Podaří se dítě ještě zachránit?... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Tomb , 1984


více info...

Přidat komentář

denib
17.08.2023 5 z 5

Velké plus této knihy je hlavní hrdina - Opravář Jack. Ten člověk mě vyloženě nadchnul :-) A celkově se mi příběh líbil a divím se, že ho nečetlo víc lidí. Kdo četl Pevnost, tak asi očekával něco trochu jiného. Ale bez očekávání je to knížka s napětím, akcí, záhadou. Nějaká ta romantika tam je taky. Jasně, nevstoupí to jako velké dílo do dějin a je to celkem předvídatelné. Ale nesmírně mě to bavilo a vlastně i ten nádech braku tomu dal tu správnou příchuť.

danny_21
26.10.2022 3 z 5

Po neslané, nemastné Pevnosti jsem se rozhodl dát autorovi ještě jednu šanci, i přes to, že jsem se obával volného pokračování Rumunského démonského dobrodrúža. Naštěstí se nekonalo, autor přestavil svého Opraváře Jacka - anarchistu, žjícího na okraji společnosti s touhou napravovat bezpráví a fixovat problémy, který se dostane do křížku s démony pochazející z Indie, které ovládá jednoruký bandita v cestě za pomstou. Zruba v třetině knihy sečtělejší čtenář lehce odhadne zápletku a vlastně i celé finále. Ve výsledku bych to viděl na jednohubkovou brakovku v průměru zapomnění - 55 %


lachtan77
28.06.2022 4 z 5

tak mě se to docela líbilo. Jasně na Pevnost to asi nemá, ale úplně bych to nezavrhoval. Má to akci, napětí i styl. Jack opravář problémů? Proč ne. Dobrý nápad na hlavního hrdinu. Dostal jsem přesně to co jsem čekal a jsem spokojen.

jprst
04.12.2021 2 z 5

Nalákán autorovou Pevností jsem měl docela velké očekávání, které se ale nenaplnilo. Dost nezáživný příběh, jehož úroveň drží jen Opravář Jack, který svým přístupem k životu a potížím, celý příběh oživuje. Jinak ale nic, k čemu bych se někdy vrátil.

Stanas513
08.01.2021 5 z 5

Právě jsem dočetla hezký hororový příběh, kde vystupují i nadpřirozené bytosti - tzv. rákšové. (číst jsem začala vloni, ale to snad nevadí, když to dám do letošní Výzvy) Od Wilsona jsem už dlouho nic nečetla a tento příběh se mi bude dlouho v myšlenkách vracet.

Hall3006
19.11.2020 4 z 5

Neotřelý příběh z New Yorku, kdy hlavní postava "Opravář Jack" se dostane do křížku s temnými silami a jedním fanatikem. Začátek vypadá jako detektivka, ale z anotace je znát, že je to něco víc. Jednu hvězdu snižuji za vatu, která chvílemi z postav dělala naivní hlupáky, aby nepřišly na souvislosti během dvaceti stran ale sto.

Janadvorackova
09.09.2017 1 z 5

Sekla jsem s tím po čtvrtině knihy, což je tak nějak hranice, kam dokážu zajít, když zjišťuji, o čem to je. A kdy se ukáže, že vlastně - jako v tomhle případě - celkem o ničem.
Jak píše anotace: Ind si hlavního hrdinu najmul, babča v nemocnici, náhrdelník fuč. Dobrý, říkám si.
Další linka se točí kolem jeho bývalky, která se ho bojí, když o něm zjistí pravdu a dá mu kopačky. Pak mu zavolá, když se ztratí známá - pořád dobrý.
Jenomže to celé je nasáknuté takovým množstvím patosu, který se ovšem nemísí s ničím jiným - jako třeba s dějem. Buď je bývalka hrozně emocionálně nevyrovnaná, protože... proč? Navíc prvnlí linka se hodně dlouho neobjeví - tedy do čtvrtiny knihy.
Nemyslím, že by čtenář měl čekat tak dlouho, než se konečně začne něco dít. Ale za ten zajímavý začátek alespoň nějakou tu hvězdu dám.

Ketrin.TR
12.01.2017 5 z 5

Zezačátku mi trochu dělalo problém se začíst, ale jak se pak celý příběh rozjel, tak člověk nevěděl kdy knížku zavřít! Zajímavý a promyšlený fantasy/scif-fi příběh o démonech, který si určitě ještě jednou ráda přečtu.

trudoš
09.06.2016 3 z 5

Přiznávám, že Jack (živící se „opravováním“ problémů všeho druhu) je postava, která mě nadchla. Zároveň však chovám k autorovi jistý despekt za román Pevnost, ve kterém skvělý nápad dokázal v cílové rovince neskutečným způsobem zazdít.
V Hrobce k něčemu podobnému naštěstí nedojde, ale ten rozsah byl v rámci obsahu skutečným maratonem čtenářské trpělivosti. Nejvíc se to promítlo do gradace, protože už v první třetině člověku zaklapnou střípky mozaiky dohromady a pak jen čeká, než to konečně dojde i hrdinům. Přes neduhy příběhu je však Opravář Jack skutečně originální personou, kterou si nelze neoblíbit pro její pragmatický přístup k životu a jiným potížím. Odpor k pravidlům moderní společnosti z něj dělá sympatického anarchistu, jenž, ač ve službách dobra, nemá problém bojovat proti zlu všemi dostupnými prostředky, ty nečestné a nesportovní nevyjímaje.
Jako brakovka na úrovni okořeněná špetkou děsu z exotické Indie to docela šlape, ale očekávat něco víc bylo z mé strany školáckou chybou.

ELMA
09.05.2015 5 z 5

Opravář Jack mě chytil a už nepustil! Kniha se velice dobře čte jedním dechem a já jen doufám, že na Jacka ještě někdy narazím

bbara155
28.06.2013 5 z 5

Ze začátku se mi do této knihy moc nechtělo, ale pak jsem se začetla. Knížka je napínavá i vtipná. Hlavní hrdina Opravář Jack se mi velice zalíbil. a jeho boj s nadpřirozenými silami mě bavil. Tato kniha má být první částí série, doufám, že přijdou další.

Vendys
01.01.2013 4 z 5

První kniha od autora a určitě si přečtu i další. Zajímavý příběh s prvky nadpřirozena, sympatický hrdina, vygradovaný děj, já se bavil. Hodnotím 80 %.

Autorovy další knížky

F. Paul Wilson (p)
americká, 1946
2011  82%Pevnost
2004  78%Hrobka
2001  83%Pustiny
1994  76%Stvůry a blíženci
1994  69%Zabij dítě, které se vrací

Kniha Hrobka je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce57x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x