Tajemství Hrobaříků

Tajemství Hrobaříků https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297613/bmid_tajemstvi-hrobariku-fBF-297613.jpg 4 56 15

Hrobaříci série

1. díl >

Dětská detektivka Tajemství Hrobaříků je zasazená do tajuplného prostředí rozlehlých Olšanských hřbitovů v Praze. Právě tady se seznámí pětice kluků a holek ze sousední čtvrti. Členové party Hrobaříků: Vojta, Klára, Evžen, Šimon a Alžběta netuší, že je spojuje jedno prastaré tajemství, které se hřbitovy souvisí. Během školního roku na Olšanech pronásledují padouchy, řeší záhady a dozvídají se leccos o slavných lidech, kteří jsou zde pochovaní. Hrobaříci postupně zjišťují, jak moc tu spolu souvisejí minulost a přítomnost, a když přijdou na stopu zločinu, smysl pro spravedlnost jim nedovolí zůstat stát se založenýma rukama. Tajemství Hrobaříků je prvním dílem detektivní trilogie. Ve druhém dílu nazvaném Hrobaříci v podzámčí členové společenství Hrobaříků už coby středoškoláci pátrají po vzácné relikvii, která se ztratila z jednoho východočeského zámku za druhé světové války. Třetí díl, Hrobaříci a Hrobaři, členy party zastihuje opět v blízkosti Olšanských hřbitovů a vrací děj zpátky k tajemné mapce z prvního dílu, jež je klíčem ke zdejšímu okolí a zároveň hrdiny přivede k některým spletitým otázkám lidských dějin.... celý text

Přidat komentář

babicka_amalka
26.06.2022 4 z 5

docela příjemná knížka, (dokonce s nadstavbou informací nejen o Olšanech, ale i o nedávných historických souvislostech, podaných nenásilnou a nepoučující formou); myslím, že by se mohla dětem líbit;
jen ilustrace pana Grumla se mně osobně nelíbí, ale každý to může cítit jinak :-)

Lubošovo
05.05.2022 2 z 5

Je mi to líto, ale tenhle příběh mi vůbec nesedl. Resp. v něm neseděla spousta věcí. Autorka hlavním hrdinům přisoudila věk kolem 14 let, ale oni se chovají, jako kdyby jim bylo maximálně 10. Děti se k sobě chovají jako Junáci ve Foglarových knihách před 80 lety. Podobně nepatřičně působí i spisovné dialogy, které se k pubertálnímu věku prostě nehodí. Příběh samotný byl od začátku velmi průhledný, ale to už je spíš problém dospěláka, který poslouchá knihy pro děti.


85098211
02.04.2022 5 z 5

(audiokniha)
Tato kniha je určená primárně starším dětem, případně dospívající mládeži. Přesto je dobře napsaná a mně se líbila i navzdory věku ;-). Možná to bude tím, že jsem před lety opravdu ráda četla foglarovky a autorce se zde podařilo vystihnout podobnou, tajuplnou atmosféru? Každopádně parta Hrobaříků, kterou tvoří pět dětí, je sympatická a já jsem jim držela palce při pátrání po tajemství, které nemělo být nikdy odhaleno ;-). Hned na začátku knihy se Klára seznamuje se starou paní Anežkou, která - jak se později ukáže - se stává pojítkem ve všech událostech, k nimž dochází a ještě dojde. Příběh není jen napínavý, ale zároveň i trochu smutný, protože se v něm prolíná přítomnost s událostmi druhé světové války. A když čtenář pomyslí na současnost, odehrávající se jen o několik kilometrů dál na Východ, lehko u srdce mu určitě nebude...
Rozhodla jsem se knize udělit plný počet hvězdiček, přestože už nejsem v tom správném věku a příběhy podobného typu tedy z tohoto prostého důvodu nedokážu docenit. Ale hodnotím z hlediska mladého člověka - a v tomto případě si kniha určitě vysoký počet plným právem zaslouží ;-). A je velká škoda, že byl načtený jen tento první díl, protože by mne zajímalo, jaká dobrodružství Hrobaříci zažili ještě i v dalších příbězích...

knihovna1
08.12.2021 2 z 5

Poslechla jsem na ČRo. Knížka pro děti. Dobrodružství z neobvyklého prostředí - hřbitova. Atmosféra odtud na Vás příjemně padne :-) Děti se tu seznámí i tragédií spojené s 2. sv. válkou. Trochu ale překombinované díky jménům.

pepap
15.11.2021 5 z 5

Moc hezký a napínavý román plný dobrodružství, historie, záhad i tajemna. Autorka velmi poutavou formou kombinuje děj s válečnou historií Prahy a určitě si vás získá. Kniha o tom, že porozumění napříč generacemi je možné, pokud si dotyční vzájemně naslouchají.

Vesmich
04.08.2021 5 z 5

Je to inspirativní příběh pro ty, kteří rádi objevují, rádi si na věci přijdou sami, a proto na ně čeká dobrodružství hned za vlastními dveřmi. A je to docela jedno, jestli je čtenářem dítě nebo dospělý člověk - není to věkem, je to náturou. Parádní bylo, jak Hrobaříci čerpali z klasických pramenů - z archivu, knih, starých novin, to mě úplně překvapilo a pokládala jsem to za záměr, než mi došlo, že kniha vyšla před jedenácti lety = v pravěku. Jak ten čas v tomto století tak bleskově letí, tak by člověk dnes očekával, že budou všechno hledat na síti, což je rychlé a také přesné, ale právě v této knize je krásně vidět, že rychlost při dobrodružství není pokaždé ten klíčový parametr. Některá cesta je zajímavější, když je delší. Já bych se svými žáky tuhle knihu četla a uměla s ní pracovat v mnoha směrech.

ReziEngli
13.01.2021 4 z 5

#audiokniha - Měla jsem teda ze začátku problémy se zaposlouchat do audioknihy, a i během poslechu byly chvíle, kdy se mi moc poslouchat nechtělo, ale jako celek to hodnotím jako velice zdařilý příběh. Ačkoliv už hodně dlouho nejsem cílovkou takovýchto příběhů, tento byl velice milý a napínavý. Parta dětí řeší záhadu na hřbitově a do toho hledají informace o společenství hrobaříků. Ačkoliv příběh obsahoval pasáže, které byly trochu nudnější, nebylo to úplně špatné, ke konci mě to i dost bavilo :) Rozhodně můžu dětským čtenářům nebo posluchačům doporučit :) Navíc má audiokniha velice příjemné hudební vsuvky :)

Dadulina
07.03.2020 3 z 5

Nejsem cílová skupina, ale myslím, že děti dokáže zaujmout. Mě bavila

Isew
03.01.2020 3 z 5

Poutavý název a umístění příběhu na hřbitov je velkým plusem této knihy. Příběh samotný už tak dobrý není. Mé děti sice poslouchaly, ale nijak zvlášť je to také nebavilo. U jiných knížek se sami dožadují další kapitoly, tady ne. Vlastně i ten závěr byl takový nijaký.

Anet071
28.12.2019 4 z 5

Moc hezká kniha .Napinava a taky to vypadá jako kdyby se příběh doopravdy stal ani se mi od knihy nechtelo odejít četla sem i u večere a u snídaně teď čtu 2 díl tak doufám že bude taky tak hezký a dobrodružný.

PetraDamianova
21.12.2019 3 z 5

Někomu se může zdát morbidní, že se próza pro mládež odehrává na hřbitově, ale je to logické, protože v moderním velkoměstě je to jedno z mála míst, které zůstává trochu divoké, tajemné a kde se dá zažít nějaké dobrodružství. Je to originální nápad, který oceňuji. Zrovna tak to, že mladá generace tady spolupracuje s tou starší, přirozeně s ní navazuje dialog, naslouchá jí. Je ovšem otázka, zda to odpovídá současné realitě, nebo je to spíš přání nás dospělých, jak by se mládež měla chovat. Trochu mě nudilo to, že všichni mladí, kteří tu vystupují, jsou strašně vzorní. Chyběla mi nějaká konkurenční parta, negativně vykreslená (typu Bratrstvo kočičí pracky), vůči které by se museli Hrobaříci vymezit, někdo, kdo by se jim posmíval, kazil jejich dílo. Takto jim šlo všechno až příliš snadno. Za určitou "papírovost" postav ubírám dvě hvězdičky.

KlariN
21.07.2019 5 z 5

Velmi příjemná záležitost. Pavla Horáková vrací do hry foglarovskou literární tradici na půdě moderního dobrodružného románu pro děti a mládež. Nechybí postupně odhalované tajemství, takřka rodinná soudržnost, špetka nadpřirozena, ani klíčící láska. Bravo!

kolacky
02.05.2019 5 z 5

Dobře se to četlo! Být mi 14-18 let, slintám blahem...

TipsyChipsy
28.04.2017 5 z 5

Kniha pro děti, která se odehrává v dnešní době a malí hrdinové prožívají dobrodružství v teritoriu našich největších hřbitovů, na Olšanech. Cením si toho, že autorka zvolila tento tajemný prostor, který je pro turisty trochu pozapomenutý a přitom plný umění, příběhů a záhad...

květáček
29.03.2014 4 z 5

Hrobaříci jsou pětice mladých obyvatel pražských čtvrtí Vinohrady a Žižkov. Spojilo je dobrodružství, které společně prožili na Olšanských hřbitovech při pátrání po jednom dávném zločinu, jež je zachyceno v knize Tajemství Hrobaříků. O pár let později se opět společně zapojí do detektivní činnosti ve východočeském městečku Ostrožná, kde tráví léto jako brigádníci při archeologickém výzkumu v okolí renesančního zámku. O jejich pátrání po osudech vzácné relikvie, která se ztratila během druhé světové války, se dočtete ve druhém díle trilogie s názvem Hrobaříci v podzámčí. Do třetice parta už v dospělém věku nahlédne do dávných mystérií předávaných z generace na generaci tajným bratrstvem Hrobařů. Jejich příběh, Hrobaříci a Hrobaři, se vrátí zpátky do okolí Olšanských hřbitovů a tentokrát už možná půjde i o život.
Portréty Hrobaříků nakreslil Miroslav Slejška. http://www.hrobarici.cz/cast/

Štítky knihy

tajemství hřbitovy detektivky pro děti

Autorovy další knížky

Pavla Horáková
česká, 1974
2018  75%Teorie podivnosti
2018  71%Johana
2021  67%Srdce Evropy
2016  84%Tajemství Hrobaříků
2011  92%Hrobaříci v podzámčí

Kniha Tajemství Hrobaříků je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst26x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x