Playground

Playground https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277408/bmid_playground-sJf-277408.jpg 3 1522 427

Přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je dětské hřiště. Jasmin Pascalová­-Andersonová má hodnost poručíka švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na minutu a čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, načež je znovu přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: byla převezena do tajemného přístavního města, které představuje přechod mezi životem a smrtí a panuje v něm krutý a nespravedlivý systém. Jasmin je ze svých zážitků zmatená a rozrušená. Co se jí stalo během těch vzácných vteřin, kdy se jí zastavilo srdce? A jak se jí podařilo z města uniknout a vrátit se do života?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Host
Originální název:

Playground , 2015


více info...

TessieB
TessieB
16.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem přistoupila bez očekávání, hlavně kvůli rozporuplným recenzím. Začátek knihy byl slibný, téma zajímavé a styl psaní mi docela vyhovoval. Postupem času jsem si ale začala říkat, že je to trošku slátaninka. To hlavně ve chvíli, kdy Jasminina sestra DOKTORKA svolila k tomu, aby jí DVAKRÁT píchla injekci, která jí zastaví srdce, přestože jí měla za blázna, který by se měl vrátit do léčebny. Celkově mi v příběhu přišly dost mezery. Když se někdo vrátí v cizím těle, je to opravdu někdo jiný, nebo tím, že si nebude pamatovat na Přístav, to bude vlastně pořád ten stejný člověk a "vzpomene" si, až se vrátí znovu do Přístavu? Taky mě docela iritovalo, že se tam často zmiňoval sex, do příběhu mi to teda nesedělo. A už vůbec, že se Jasmin vyspala s Tchingem, vždyť v tu chvíli šlo o život jejího syna a vlastně kvůli tomu, že na něj byla naštvaná, že jí lhal, se to všechno seběhlo (= nedoprovodil je v pořádku do Terminálu, protože Jasmin byla moc hrdá na to, aby se zahazovala s narkomanem)... no, jedna hvězdička za nápad, druhá za to, že mi to zabralo jen pár dnů, víc si to bohužel nezasloužilo.

pastelkaX
pastelkaX
04.03.2024 3 z 5

Nápad skvělý, styl psaní poutavý. Bohužel celkový dojem se ztratil někde mezi depresí a úvahami, proč lidé uvázlí mezi životem a smrtí žijí vlastně běžný "život" obyvatele Sudet za dob uhelných prázdnin - všechno je šedivý a hnusný, čerstvý jídlo je scifi a umřít je vlastně výhra.
Tuhle knihu mi doporučila náhodná známá, která to vychválila jakožto brutální thriller plný zvratů a jako bonus i pokus o ztvárnění posmrtného života. Brutální to je, ale tahle posmrtná říše působí spíš jako nějaký fantasy druhý svět, kam vyvolení mohou courat tam a zpět, což představám "co bude potom..." dost ubírá na autentičnosti.
Už jsem ale četla i horší knihy a sice to hodnotím spíš jako fantasy paskvil, než jako mrazivou sondu do posmrtného života, ale nuda to rozhodně nebyla. Jo a po sakra dlouhé době tu máme hlavní ženskou postavu, co používá i mozek a nejen přirození a z průserů se umí vytáhnout občas i sama vlastními schopnostmi, což hodnotím velice kladně.


Rolada88
Rolada88
23.12.2023 2 z 5

Začátek knihy jsem hltal četla se velice dobře a rychle. Hezky popsaný posmrtný život to všechno dobrý. Ale neměla se Jasmin vracet sem a tam do reálného a zase do posmrtného života pak mě to nějak úplně odtáhlo a už jsem v tom neviděl tu originalitu jako na začátku

Any935
Any935
17.12.2023 3 z 5

Trochu děsivé ;)

Sabi
Sabi
05.12.2023

Málokdy se mi stane, že nedočtu knihu, ale tohle se opravdu nedalo. Ponuré, beznadějné, žádný spád, i nad optimističtějšími scénami jako by se vznášel přízrak budoucí tragédie... rozhodně to není čtení na prosinec (a možná pro mě ani na žádný jiný měsíc). Pár týdnů jsem se přemlouvala a snažila se dočíst, ale nejde to a definitivně to vzdávám na straně 188.

mila2411
mila2411
27.10.2023 2 z 5

Upřímně: asi jsem úplně nepochopil PROČ to Keplerovi napsali a vydali. Temný, surový až pekelný příběh, násilí, bolest... coby audioknihu (vždy výborná Tereza Bebarová) jsem to za podzimních jízd autem jako stylovou kulisu odposlouchal, ale tak nějak jsem se těšil AŽ a ŽE to UŽ skončí.

kob
kob
29.08.2023 3 z 5

Ač fantasy nevyhledávám, vsadila jsem na oblíbené autory krimi. Námět je originální, ale v Přístavu to bylo hrozně zdlouhavé, a té krve tolik, že čtenář otupí a ani už ho to neděsí.

adabraz
adabraz
06.08.2023 3 z 5

Zajímavý námět o posmrtném životě. Jak je u Larse klasika, nechyběla dávka brutality a realizmu. Knížku bych znovu ale číst nemusela.

kniha
kniha
02.06.2023 5 z 5

Tak parádní knížka. Je někdy dobré se umět oprostit od očekávání.

karol95
karol95
02.06.2023 2 z 5

Téma mi nesedlo, nedočetla jsem.

SilvaK
SilvaK
29.05.2023 3 z 5

Zvyknutá na thrillery z pera týchto autorov ma práve táto kniha trochu sklamala. Dianie "na druhej strane" ma nebavilo, neuverila som mu.

KarolinaKačí
KarolinaKačí
20.04.2023 3 z 5

T počátku mě knížka hodně bavila, ale postupem už mi připadalo, že se děj nevyvíjí a spíš se stále opakuje "pronásledování - útěk - úkryt v bezpečí - pronásledování - atd.". Pro mě nejslabší kniha autorů. Kupodivu si z ní ale hodně pamatuju, recenzi píšu po téměř roce.

MisakCZE
MisakCZE
08.04.2023 1 z 5

Toto se dvojici Lars Kepler příliš nepovedlo.

Svérázný pohled na posmrtný život mě nijak nenadchnul, dokonce mě ani nenahlodal, že takto nějak to asi vypadá.

Hvězdu navíc dávám za nenápadné cameo Joony Linny, kterého mine hlavní postava Jasmin v čínské čtvrti ve Stockholmu.
A Linna je právě to, co od LK očekávám a to, co umějí nejlépe.

apq
apq
02.04.2023 2 z 5

Knihu jsem si půjčila s tím, že se jde o další skvělou detektivku. Když jsem však zjistila, že jde o jiný žánr, dala jsem přesto knize šanci. Byla jsem však velice zklamaná. Přestože určité kapitoly byly velice napínavé, ostatní jsem musela přeskakovat. Celkově jsem byla velice zklamaná, kniha jako celek mě nezaujala.

martina.riz
martina.riz
25.02.2023

Když už jsem si knihu půjčila, přečetla jsem ji. Byla to ale velká ztráta času.

KnihoSny
KnihoSny
11.11.2022 5 z 5

Sem plná dojmu toto mi moc sedlo Džasmín jsem si hned oblíbila ta myšlenka s přístavním městem je skvělá v cítila jsem se do její kůže nebo jsem zažila něco podobného (živý sen)kniha se četla sama moc doporučuju ️ strašně bych chtěla aby příběh byl delší ️

Lotuska96
Lotuska96
10.10.2022 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem nečetla anotaci, takže jsem byla překvapená, že to není detektivka. Ovšem nápad s přístavním městem byl zajímavý a zaujala mě myšlenka, co je mezi životem a smrtí. I tak bych byla radši, kdyby autoři dál psali krimi knihy, ve kterých jsou fakt excelentní... :)

DenisaV
DenisaV
20.08.2022 3 z 5

Moje první knížka od této autorské dvojice. No... mám z toho dost rozporuplné pocity. Kniha je napsaná dobře, jen se v ní vyskytují místa, která nezvládají moc dobře udržet čtenářovu pozornost.
První polovina díla mě ještě vcelku bavila, těšila jsem se na další průběh. Druhá část už byla zbytečně natahovaná, co mi ale vadilo mnohem víc, bylo vraždění dětí. Nevadí mi v knihách vulgarity ani násilí, ale popis, jak se malé holčičce zasekává do hrudi sekyra a následně ji nemohou vyndat a škubou tím celým tělíčkem, to už bylo i na mě trochu moc...

Annkag
Annkag
14.08.2022 5 z 5

Tohle bylo úplně skvělý čtění.Vtáhlo mě to úplně od začátku,přes první návštěvu ,,Přístavního města,, a jeho čínské uličky,přístav plný lodí,lidí přecházejících přes váhy,víza a všechno to zvláštní kolem mě to nepustilo.
Po hodně dlouhé době to byla kniha která mě pohltila,vcucla,rozžvýkala a vyplivla a já jsem měla pocit že jsem se probudila v blbým snu.
A pro své dítě by kterákoli z nás obětovala i svůj vlastný život,A je jedno či by to bylo v tomhle životě nebo na Hřišti tam na té druhé straně.

Dolik13
Dolik13
09.08.2022

V půlce odloženo, takže nebudu dávat hodnocení, jelikož by to nebylo objektivní. Po skvělé knize: Úzkosti a jeho lidé jsem chtěl zkusit nějaký thiller a když jsem zjistil, že se tomu věnuje i Kepler, neváhal jsem.

Jenže.... Dějová linka mě bavila pouze ta v reálném životě a vzhledem k tomu, že se děj odehrává převážně na "druhé straně", tak mám problém. Vůbec mi nesedí ten styl čínského přístavu a života v čínské čtvrti. Do knihy jsem se nutil, avšak neustále mi utíkají myšlenky jinam, a tak knihu odkládám a možná někdy v budoucnu se k ní třeba vrátím, ale spíše ne.