Zdislava a ztracená relikvie

Zdislava a ztracená relikvie https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89515/bmid_zdislava-a-ztracena-relikvie-aneb-t-RVF-89515.jpg 4 734 99

Tři zločiny, které rozřešil královský prokurátor Oldřich z Chlumu. Královský prokurátor Oldřich z Chlumu zastává úřad správce hradu Bezdězu a v jeho pravomoci je i vyšetřování a trestání hrdelních zločinů v kraji. Z pátrání po trnu z Kristovy koruny ztracené i s relikviářem se vyvine téměř mystický případ. Vyšetřování navíc zkomplikují další zločiny. Co spojuje vraždu měšťana z Jablonného a znásilnění jeho mladé manželky s podivným soubojem v hrádeckém šenku? Pán z Chlumu hraje o čas a nachází překvapivé řešení. Navazuje na autorův předchozí román Dýka s hadem a podobně jako ten je inspirován dobovými prameny. Druhé vydání... celý text

Přidat komentář

HáMaPé
26.02.2024 3 z 5

Knihu jsem omylem četla podruhé, ale vůbec mi to nevadilo. Kniha má poměrně složitý děj - kdo by si to pamatoval do všech podrobností. Příběh se odehrává v okolí Lemberka, nádherná tajemná krajina a vše se točí kolem vzácné relikvie, trnu z Kristovi koruny, který má být slavnostně vysvěcen v přítomnosti krále. Situace, která si přímo říká o průšvih. Spletenec různých událostí chytře a s grácií vyřeší pan Oldřich z Chlumu se svými věrnými a téměř vše dobře dopadne.

lilites
20.02.2024 3 z 5

Druhý díl ze série Hříšní lidé království českého.

Tentokrát se vydáváme na Lemberk, kde se má světit relikvie (trn z Kristovi koruny s jeho krví), který chce Havel z Lemberka věnovat do Prahy.. Má přijet i král Přemysl Otakar II. Jenže relikvii někdo ukradl.. A někdo vraždí kocoury paní Zdislavy..

Také jsme svědky podivného souboje, který měl zakrýt vraždu pana Jana ze Střelče..

Dále tu máme vraždu zlatníka Ruprechta..

Zvláštního francouzského šlechtice a podivnou satanistickou sektu...

Je to moc zločinů, nebo málo? Pro Oldřicha z Chlumu tak akorát..

Tentokrát mě celkem mrzí, že panoš Ota a velitel Diviš byli často oddělení, tudíž mi chyběli vtipné narážky a špičkování mezi nimi. A taky mě tam štvala Ludmila..

Byl to celkem vážný díl a Oty mi bylo na konci dost líto..


Jinak opět velmi pěkná kniha..


Avila
18.01.2024 5 z 5

Odpočinkové a příjemné detektivní čtení... Kniha se mi líbila i o něco víc než první díl série s Oldřichem z Chlumu a nesmím zapomenout na Otu a Diviše... Tahle partička mi sedla.... Tak mohou jen doporučit.

JAnD
01.11.2023 4 z 5

V první půlce knihy mi to oproti předchozímu dílu nějak nesedělo, přišlo mi, že je tam až moc shod okolností a detektivkových klišé.
V druhé polovině už to bylo mnohem lepší, i když mne trochu zklamalo, že jedna postava, jejíž smrt jsme čekal už v první polovině, přežila a skonala až téměř na konci. Ale chápu, že by autorovi do budoucna asi překážela.

sgjoli
24.09.2023 3 z 5

Ačkoliv jsem první díl ze série hodnotila průměrně, věděla jsem, že budu se sérií chtít pokračovat ještě aspoň pár dílů. A tak jsem teď vyposlechla druhý díl a opět to byl vcelku fajn zážitek.
Opět se přesouváme do středověku a sledujeme prokurátora Oldřicha z Chlumu, kterak se snaží vyřešit zločiny, k nimž se nachomýtne. Nedokážu posoudit, do jaké míry jsou reálie dané doby zobrazeny reálně nebo je něco poupraveno pro potřeby zápletky. To však nic nemění na tom, že je to svižně napsané dílo, bez nějakých větších hluchých míst. A také s docela akčním koncem a tak trochu mysteriózním podtextem.
Docela mne překvapilo, jak feministicky to může vlastně působit. Hlavní hrdina Oldřich tu velmi výrazně vystupuje jako galantní muž, který obdivuje ženy - ne jen pro jejich krásu, ale hlavně i pro jejich charakterové vlastnosti - dokáže obdivovat chytrost, důvtip.
Zápletka sama o sobě byla zajímavá, bylo v tom napětí, celkově to je velmi solidně propracované a mně to nutilo poslouchat dál a dál. Jediné, s čím jsem bojovala, bylo větší množství postav, které se mi prostě trochu pletly dohromady.
Nakonec 3 hvězdy z 5. Je to fajn oddechové čtení (v mém případě fajn oddechový poslech) a ještě určitě nějaký ten díl vyzkouším.

sweeney
31.08.2023 5 z 5

Další napínavý případ(y) Oldřicha z Chlumu a další skvělé dílo pana Vondrušky. Kdo má rád jak historické romány, tak detektivky, tak si knížkami tohoto autorka přijde na své. Doporučuji :)

evask
02.08.2023 4 z 5

Tři příběhy, troje pátrání v jedné knize, a skáče se z jednoho do druhého. A to na mě bylo trochu moc, v postavách jsem se občas ztrácela. Konec, když už byly první vraždy vyřešeny, se mně líbil, nakonec tedy dávám čtyři *.

Lolila
19.07.2023 5 z 5

Príjemná oddychovka - detektívka zo stredoveku. Pán Vodndruška sa s tým "nepára".... Prečo by sa mal stať len jeden zločin, keď ich môže byť naraz aj viac:-)

hana4834
28.04.2023 4 z 5

Za mě super

jprst
25.03.2023 4 z 5

Výrazně lepší než prvý díl této série, ale přece jen do opravdu dobré historické detektivky tomu kus chybí, tedy především středověká atmosféra je dosti odbytá a tehdejší realitu rozhodně nenavozuje. Ale na druhou stranu autor má své řemeslo zmáknuté, takže výsledkem je příjemná nenáročná oddechovka, která neotráví.

juraj238
26.02.2023 5 z 5

Pekný historický detektívny prípad Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníka Ota. Kniha sa krásne a odpočinkovo číta.

katlouc.ha
13.02.2023 5 z 5

Pana Vondrušku mám ráda už od dětství, k jeho knížkám se budu vždycky ráda vracet. Celá tahle série je prostě skvělá.

FerryTaz
13.02.2023 5 z 5

Opět odpočinková kniha, prostředí ve kterém se děj odehrává je mému srdci blízké. Děj byl velmi poutavý a vždy se mi libí rozuzlení na konci. A nyní hurá za dalším dílem!

mi-380
08.02.2023 4 z 5

Autorovi znovu jeden případ nestačil, asi aby toho Oldřich neměl málo, když konečně se všemi svými blízkými opustil Bezděz a vyrazil na důležitou akci na sever do Lemberka, takže si pátráním všichni krátili čas při čekání na krále.
Příjemná směs dobrodružství, historie a detektivky, došlo i na lehké fantastično.
80 % (aktuálně 664 hodnotících s průměrem 87 %).

Mladík sebou trhal v křečích, potom zbledl a začal se dusit. Svíral pěsti, až mu zbělely klouby. Z nosu mu vytryskla krev. Svalil se na zem a chraptivě naříkal.
„Zešílel," tiše konstatoval Havel z Lemberka. Pak se obrátil na královské vojáky.
„Odneste ho do vězení!"
„Myslím, urozený pane, že se dusí," namítl jeden z nich. „Neměli bychom zavolat lékaře? Bez ošetření to nevydrží!"
„Nikoho nevolej," chladně nařídil velmož. „Pokud si zaslouží milost, Bůh mu pomůže!"
Pak vstal a aniž se ohlédl, zamířil ke schodišti.

m_martina
13.08.2022 5 z 5

Knihy pana Vondrušky jsou tak příjemně oddechové. Líbila se mi také tato se Zdislavou a ztracenou relikvií. Hezké čtení na léto.

J.P.S.
24.07.2022 2 z 5

Po nadšení z Přemyslovské a Husitské epopeje, rozporuplného pocitu z Breviáře pozitivní anarchie a zklamání z Kroniky zániku Evropy jsem se rozhodl dát autorovi šanci a přečíst si některou z jeho detektivek.

Bohužel se dostavilo zklamání.
Příběh je sice zasazen do přemyslovských Čech 13. století, ale středověká atmosféra mu úplně schází. Zcela v něm postrádám realističnost a syrovost středověkého života, které znám z jiných podobných románů. Zasazení děje do doby panování Přemysla Otakara II. je opravdu jen formální, pokud by se napsalo, že místo něj panuje např. Karel IV. či Rudolf II. a pozměnila se jména některých protagonistů (např. historického Havla z Lemberka a jeho ženy Zdislavy), tak prakticky nepoznáte žádný rozdíl. Celé to na mě působilo jako televizní pohádka, kde se herci navlečou do kostýmů a navštíví hradní exteriér, aniž by záleželo na tom, zda reprezentují nějakou konkrétní dobu a jakou mají navodit atmosféru. Nezachránila to ani detektivní linie příběhu, která mi nepřišla moc napínává a jejíž vyústění nedávalo příliš smysl.

Zkrátka na detektivku málo detektivní, na historický román málo historické. Možná kdybych to četl o pár let dříve, tak bych hodnotil výše, ale v porovnání s jinými romány na obdobné téma (např. s Červeňákovou sérií Stein-Barbarič) byl toto opravdu podprůměr.

Kabuky
13.07.2022 3 z 5

Dobré letní čtení.

toni-az
23.05.2022 3 z 5

Žádný zázrak, ale jako oddechovka čitelné. Na můj vkus příliš roztříštěné různými případy současně a místy dost neuvěřitelné a historicky hodně nepřesné. Ale docela napínavé s několika zajímavými prvky, takže za mě průměrné hodnocení.

Sůvazknihovny
11.05.2022 4 z 5

Odpočinkové čtení, které nechcete odložit. Další detektivní případ sympatického Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníka Oty.

drakamena
22.02.2022 4 z 5

Líbilo se mi, jak byly jednotlivé příběhy propletené. Rozhovory Oldřicha s Divišem a Otou a také s Ludmilou byly velmi svižné a občas velmi humorné. Konec příběhu však byl velice smutný. Kupodivu mi bylo trochu líto i samotného vraha. Smrt si samozřejmě zasloužil, ale přesto. Ukazuje se, že i vrah může milovat.