Vražda v ambitu

Vražda v ambitu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144482/vrazda-v-ambitu-144482.jpg 4 613 83

Tři příběhy z poloviny 13. století se vracejí do doby mládí Oldřicha z Chlumu. Vypráví o tajemné vraždě, jíž byl svědkem za studií v Magdeburku, příchodu na Pražský hrad a jmenování královským prokurátorem i vyšetřování záhadné vraždy související s bojem o moc mezi nejmocnějšími severočeskými šlechtickými rody.

Přidat komentář

sgjoli
10.03.2024 2 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha. A co teda jsem zjistila, tak tištěná kniha obsahuje údajně tři příběhy, zatímco ta audiokniha, kterou jsem poslouchala, pokrývá jen jeden z těch tří příběhů. No asi si tuhle knihu budu muset půjčit ještě tištěnou z knihovny, abych se seznámila i s tím zbytkem, nebo teda nevím...
Každopádně k té audioknize. Audiokniha se věnuje příběhu mladého Oldřicha, který jako dospívající tráví čas v klášteře, kde se věnuje studiu a kde se stane svědkem vraždy v ambitu (odtud název), kterou se pak snaží vyšetřit.
Byť je tento díl řazen jako šestý v sérii, obsahově patří chronologicky spíše na začátek, protože nás přivádí na začátek Oldřichovy vyšetřovací kariéry.
Jako retrospektiva mi to přijde určitě dobrý nápad, aby se čtenář seznámil s Oldřichovými začátky. Ale musím říct, že mi to přišlo trošku slabší v porovnání s těmi předchozími díly. Uznávám, že Oldřich jako postava je velmi chytrý člověk. Ale přišlo mi dost neuvěřitelné, aby Oldřich jako mladý chlapec bez žádných předchozích zkušeností uměl pátrat s takovou jistotou, jako by už to byl zkušený vyšetřovatel. Tohle mi úplně nesedlo.
Je jasné, že se tu člověk nesetká s Divišem ani Otou - byť je mám ráda a chyběli mi, chápu zcela jejich absenci a že místo toho Oldřich spoléhá na jiné "pomocníky". Ale to mi taky přišlo trochu podivné, aby měl hnedka během pár dní v oku, komu lze nebo nelze věřit a na koho lze zatlačit.
Nakonec 2 hvězdy. Je tu pro mne několik "ale", které mi úplně nesedly. Ale v sérii budu určitě pokračovat.

FerryTaz
15.11.2023 5 z 5

Za mě zatím nejpovedenější díl.Knihu jsem přečetl jedním dechem. Krásně zabrouzdala do minulosti Oldřicha z Chlumu a vysvětlila některé již zmiňované události z předchozích dílů. Moc povedené a nezbývá než se vrhnout na další díl.


SSTknihy
06.10.2023 5 z 5

Tři příběhy, tři osudová setkání Oldřicha z Chlumu. Navzájem provázané povídky, díky kterým se dozvíte, proč se Oldřich nestal knězem, kdo byla jeho první velká láska, při jaké příležitosti se setkal s Otou ze Zastřizlí a co se stalo během svatby Ludmily z Vartemberka.
Příběhy do sebe skvěle zapadají, všechno funguje, jak má, vyšetřování neztrácí tempo a nechybí ani romantika a charakteristický humor.
Tohle počteníčko je jednoduše povinností pro každého milovníka Hříšných lidí království českého.

misaC
17.09.2023 4 z 5

Moje první kniha ze série Hříšní lidé Království českého - a hned jsem trefila povídky seznamující s úvodem kariéry Oldřicha z Chlumu :) Hlavní hrdina mě zaujal a po krátké pauze se vrhnu na nějaký další díl.

adam5955
02.08.2023 5 z 5

Docela jsem se lekl, ze jsou to nezavisle povidky. Ale ne. Velmi promyslena navaznost. Opravdu dobre se kniha cetla. Me osobne prvni povidka bavila nejmene, lec i tak by byla na plny pocet hvezd, protoze opravdu kvalitne napasana. Libi se mi ovsem jak hlavni postava nabyva na vaznosti a moci. Muj nazor je, ze opravdu takto by se inteligentni a mocny clovek v te dobe mohl chovat. Na jednu stranu, ma potrebu devecce oduvodnit, proc ho ma nasledovat nekam do soukromi a na stranu druhou nevaha vyuzit silu svych vojaku, k sjednani poradku, klidu a respektu. Jo, autor opravdu uvazuje nad tim co pise. KRASA!! :)

hana4834
23.05.2023 4 z 5

povídky celkem dobré nejlepší je se psalo jak to vse začalo a jak se dali dohromady hlavní postavy

soupik2012
02.10.2022 4 z 5

Tři navzájem nepropojené povídky:

Vražda v ambitu: první Oldřichův detektivní případ.
Tuto povídku považuji zatím za nejlepší příběh, který se mi od pana Vondrušky dostal do rukou. Asi to bude tím, že zde Oldřich vystupuje jako pouhý učeň a tedy vyšetřovací metody jsou poněkud odlišné. Což je příjemná změna.

Masopustní maškary : první setkání s panošem Otou.
Drobná úsměvná hříčka, která mi hodně připomněla mládí, kdy jsem řešila případy z časopisu Ohníček. Tenkrát to byl detektiv Štika. Dětsky naivní případy, tak jako je i tento. Vyřešeno dávno dopředu, ostatní marně tápají. Ale to je pan Vondruška, který nám rád předkládá pohádky.

Osudný turnaj: první setkání s budoucí manželkou Ludmilou.
Tak to se moc nepovedlo. V tomto příběhu pan Vondruška vykrádá sám sebe, protože stejný způsob úniku z komnaty popsal již ve své knize Adventní kletba. Závěrečné Ludmilino vyznání tuto nepovedenou povídku jenom podtrhlo.

Jak je vidět z jednotlivých popisků, mnohem lépe by této knize svědčil název poprvé, nebo první setkání. Rozhodně je zajímavé, že jsem v této knize našla jednak vůbec tu nejlepší povídku, ale také vůbec tu nejhorší. To se také nestává příliš často. Audioknihu načetl velice slušně pan Aleš Procházka. Ale kvalit pana Jana Hyhlíka nedosahuje.

Turlogh
28.08.2022 5 z 5

Konečně se dozvídáme něco o tom, jaké bylo mládí Oldřicha z Chlumu a jak se zrodil začátek jeho soudcovské kariéry po boku krále Přemysla Otakara. Velmi znamenité příběhy. Howgh

mcabr
14.04.2022 5 z 5

Opět pěkné čtení.

drakamena
13.03.2022 4 z 5

Skvělá a zábavná knížka - se smutným, i když realistickým závěrem. Bylo mi Oldřicha nakonec nesmírně líto. Zrada, kam se podíváš, už v tak raném věku. A odhalení o osudu jeho první ženy... Je vskutku obdivuhodné, že nezahořkl, a naopak využil svých zkušeností k tomu, aby pomáhal jiným. Vlastimil Vondruška je vskutku skvělý autor.

š.m.i.k
11.02.2022 5 z 5

Tak tohoto Oldřicha z Chlumu považuji za asi jednoho z nejpovedenějších ze všech těch, co se mi zatím dostaly do rukou. Pohodová historická detektivka a konečně vím zase něco víc ze soukromí hlavních postav.

Ulala
28.09.2021 4 z 5

Po přečtení skoro celé řady Hříšných lidí... jsem se konečně dozvěděla jaké byly začátky. Tři krátké příběhy byly napínavé a a mně konečně doplnily odpovědi naznačované, ale přesto nezodpovězené na otázky jak a kdy proběhlo seznámení s hlavními osobami této série.

rafan65
03.09.2021 5 z 5

Další kniha která byla napínavá a pěkně se četla. Je docela škoda že autor nezačal sérii touto knihou která popisuje začátky mladého Oldřicha z Chlumu. Autor až v této knize popisuje jak se Oldřich setkal z Otou ze Zástřizlí a Ludmilou z Vartemberka. Jinak pěkná kniha.

m_martina
23.07.2021 5 z 5

I zde mne pan Vondruška nezklamal, kniha mi posloužila jako oddychovka, hezky se četla a moc se mi líbila.

Mája777
11.07.2021 5 z 5

Další příběh Oldřicha z Chlumu za mnou. Vlastně tři. Tři přelomové a velmi důležité události v jeho životě. Nebudu prozrazovat jaké, to nikdy nedělám. Přečtěte si a udělejte si svůj názor. Mně se knihy pana Vondrušky líbí a nehledám v nich nesrovnalosti. Je to oddychová četba a jako k takové k ní přistupuji. Děkuji ti pane spisovateli.
(11. 7. 21 - 16 582 - 43)

willy9203
12.05.2021 5 z 5

Vražda v ambitu je opět velmi dobře napsaná, napínavě a s překvapením. Také bych doporučoval, jako již mnoho čtenářů přede mnou, zařadit toto dílo jako první z Vondruškových příběhů o Oldřichovi z Chlumu, ačkoli časově se spíše řadí na konec.
Rád bych ale upozornil na jednu věc - poslouchal jsem to jako audioknihu a v tomto provedení chybí další dva příběhy. Pokud chcete celé dílo, musíte si sehnat tištěnou verzi.

Emberas
01.05.2021 5 z 5

Velmi pěkná historická detektivka. Psáno velice poutavě a oceňuji i popisy středověkého prostředí.

PREBURDA
12.04.2021 5 z 5

Touto knihou měla série "Hřišní lidé království českého" začít. A dále na ní navazovat další knihy této série. Právě proto, že v ní jsou vlastně velmi pěkně popsány zápletky a začátky Oldřicha z Chlumu. Trošku mě to zmátlo. Jinak bezva čtení.

Terka_v25
22.03.2021 4 z 5

Jde o první historickou detektivku, kterou jsem od pana Vondrušky přečetla. Je to sice kratochvilné čtení, ale vcelku příjemné. Nejvíce se mi líbil asi hned první příběh z Oldřichova mládí, tedy pobytu v klášteře. Ale i zbylé dva příběhy byly zajímavé. Takže pokud si chcete přečíst něco nenáročného, tak je to celkem dobrá volba.

Ava365
15.12.2020 5 z 5

Mé první setkání s Oldřichem z Chlumu a s Vlastimilem Vondruškou, mistrem české historické detektivky.