Tajemství abatyše z Assisi

Tajemství abatyše z Assisi https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236757/mid_tajemstvi-abatyse-z-assisi-Pzw-236757.jpg 4 545 79

Pouť ke svatému Jakubovi do Compostely patří k vrcholným projevům křesťanské zbožnosti. Oldřich z Chlumu má však svých starostí tolik, že na něco takového nikdy nepomyslel. Jenže král Přemysl II. Otakar je jiného názoru. Nařídí, aby jeho prokurátor byl členem družiny, která na zbožné pouti doprovodí královu tetu abatyši Anežku. A ještě rozmrzelejší je Oldřich ve chvíli, kdy se dozví, že společnici má Anežce dělat během cesty Světlana, dcera purkrabího Viléma z Landštejna. Ještě než překročí hranice království, dojde k první vraždě. V blízkosti poutníků se začínají pohybovat papežovi vyslanci, tajemní templáři i zvědové francouzského krále. A tehdy se Anežka Oldřichovi přizná, že k pouti ji nevedly jen zbožné úmysly. Před svou smrtí jí slovutná abatyše Klára z Assisi napsala o znepokojivém podezření. Návrat odmítá, a tak malá družina pokračuje v cestě za tajemstvím, jehož odhalení musí mnozí vykoupit svou krví.... celý text

Přidat komentář

Jiho226
23.12.2023 4 z 5

Vondruškovy knihy jsou mé oblíbené čtení, jako historik dokáže skvěle vtáhnout do atmosféry doby a věrohodně popsat tehdejší život.

Maki229
30.10.2023 5 z 5

Knihy pana Vondrušky mám ráda. Pro mě je to báječný odpočinek ve středověkém prostředí. V tomto příběhu jsem si i na mapě postupně sledovala cestu do Compostely. Zápletka byla dobrá s přesahem do minulosti.


Senza Jenka
09.07.2023 3 z 5

Chápu, že vzhledem k období, ve kterém se příběh odehrává, musí mít protagonisté vzdělání, zkušenosti a názory poplatné době. Ani tak se mi ale nechce věřit, že by všechny ženy té doby byly hloupé, omezené, náladové a neschopné doroty. A to včetně Anežky Přemyslovny - tedy až na tu dorotu. Světlanu bych asi brzy hodila přes palubu. Naproti tomu mě velmi potěšil Přech z Michalovic - konečně někdo s mozkem v hlavě.

V knize je zbytečně mnoho motivů a postav, které vlastně nesehrají žádnou podstatnou roli. Například dopis od španělského krále. Nebo zbytečné intermezzo s Palceříkem. Jana z Blatné je pouhá stafáž, která za celou dobu udělá jedinou věc a pak zmizí. Hyacintus je rovněž hodně nevyužitá postava. Také mi poněkud uniklo, jak se dostal Valdes ke sv. Kláře. A začínám být unavená z věty: "Upil a spokojeně mlaskl."

A jedna neznalost autora - slepice v noci špatně vidí a jsou velmi zranitelné, proto se západem slunce vyhledávají vyvýšené hřady, na kterých jsou chráněné před predátory. Ostatně, ne nadarmo se o časném odchodu na lože říká: "chodit spát se slepicemi". Panoš Ota by tedy o půlnoci na nádvoří mohl zakopnout o všechno možné - kromě živé slepice.

Magda16
04.06.2023

Na knihu jsem se těšila, ale bylo to zklamání. Děj se vleče, Oldřich má na to, jak mu vyšetřování nejde, až moc arogance.
Autor má navíc zjevně nějaký vážný problém se ženami, protože ženské postavy standardně myslí buď na sex, nebo vůbec na nic a poznámky typu "je to jen žena" se v knize opakují natolik, že mi to vadilo. Mužské postavy mohou být úplně mimo, ale "je to jen muž" v knize nikdy nezazní. Vím, že pan Vondruška je velký bojovník za "tradiční hodnoty" - a do jeho knih se to promítá čím dál více.

18LenkA12
25.05.2023 4 z 5

Kniha mě první dvě třetiny moc nebavila a spíš odrazovala od dočtení. V posledním třetině kniha pro mě dostala spád a nucení číst další a další stránky. Dobrodružství a napětí v poslední třetině bylo úžasné.

Mája777
29.10.2022 4 z 5

Tak Oldřich nám vycestoval do zahraničí. Příjemná změna. Tento díl mě hodně bavil a prozření přišlo až téměř na konci. Jenom ten Ota by se měl trochu krotit.
Co mi ale vadí, je to, že knihy nejdou chronologicky za sebou. Jsou to takové přemety v letech, kdy se děj odehrává. No, třeba se mi je příště podaří lépe seřadit :).
Určitě si přečtu pokračování, ale teď si dám chvíli pauzu.
(29. 10. 22 - 24 237 - 56)

drakamena
23.10.2022 4 z 5

Tak tohle bylo hodně jiné, spíše thriller ve stylu Dana Browna než klasická detektivka. Ale líbilo se mi to, po tolika knížkách o Oldřichovi to byla zábavná a příjemná změna. Jenom mi lezly trochu na nervy ženské postavy, a to včetně Anežky.

zelda7
26.06.2022 1 z 5

Tento díl mě bohužel docela zklamal. Do knihy jsem se nemohla celou dobu moc začíst a některé věci v knize byly až moc krkolmné a špatně se čtenáři spojovaly souvislosti. Jinak mám, ale knihy pana Vondrušky moc ráda, tato ale patří k těm slabším, i přesto, že námět měl vysoký potenciál.

jarin58
18.01.2022 4 z 5

Další z příběhů pana Vondrušky.Tentokrát je hlavní myšlenkou falešnost samotné cirkve.

olívoil
12.01.2022 5 z 5

Zajímavé tajemství, zajímavé rozuzlení...........příliš mnoho vražd........ale kniha opět pobavila, těším se na další

Anavi8912
13.11.2021 4 z 5

Další historická detektivka z pera pana Vlastimila Vondrušky. Přestože mám autora zařazeného mezi oblíbenými, tato kniha mě nijak zvlášť nezaujala. Za mě zatím nejslabší z těch, co jsem od tohoto autora četla.

Ulala
06.07.2021 4 z 5

Těším se až si jednou přečtu sérií Hříšných lidí Království českého celou od začátku. V současnosti je to tak na přeskáčku a proto nevím, zda je Oldřich z Chlumu už ženatý nebo ještě ne. Musím však říct, že je to velmi příjemné a odpočinkové čtení a chtěla bych se "propracovat" do konce.

helenah
28.06.2021 1 z 5

Taková "líbivá" ťafka protivné (svaté) Anežce a křesťanství.... Mně osobně to trochu mrzí,řečeno slušně.

PREBURDA
31.05.2021 5 z 5

Příběh dvanáctého dílu od prvních stránek čtivý, napínavý, propletený tajemstvím a u některých postav překvapivý. Zařadila bych jej mezi zatím pro mne nejlepší díly jako např. "Vražda v ambitu", "Adventní kletba" anebo "Olomoucký bestiář". Sérií čtu postupně, a tak mám malinkou výtku, která mne mrzí ........... s Ludmilou, jak se čtenář dočetl v předešlých knihách má, syna a dokonce je už nevrlý z malé dcerky, proto vyšetřuje v Praze.............. tak proč zase Blanka a Světlana, když už si vše bylo řečeno? Závěr knihy byl trošičku "uťatý", mohli se setkat všichni o tom vánočním čase.
Jinak za mě čtvrtý nejlepší díl série.

willy9203
14.03.2021 5 z 5

Tento díl série o hříšných lidech byl trochu netradiční, protože se v něm prolínal malinko cestopis, detektivka (samozřejmě), historie, ale i konspirace. Pan Vondruška asi nebude vysloveně milovník církve, protože křesťané zde vystupují spíše v negativním světle, a to včetně svaté Anežky. Příběh mi však nakonec připadl zajímavě zamotaný i uvěřitelný.

Ava365
16.12.2020 5 z 5

Moc hezky popsána cesta do Compostely.

eltondo
15.12.2020 3 z 5

Pokus o něco mezi Šifrou mistra Leonarda a Deseti malými černoušky. Vlastně spíš dvaceti. Anežka protivná jak osina ... víte kde. Jen jsem byl zvědavý, při kolikáté mrtvole začne být aspoň trošku nervózní.

Mates84
15.06.2020 5 z 5

Hezka historicka detektivka.Idealni na relax.cteni:)

iskovsky
03.03.2020 1 z 5

Raz som si povedal, že budem písať iba to pozitívne. Takže: kniha Abatyše z Assisi má veľmi príjemný papier na dotyk.

oolinkaa
28.01.2020 3 z 5

Tak tento díl mě fakt nezaujal , nebavil. Bylo to moc krestansky založené .. musím přejít na další , snad již zazivnejsi díl