Msta písecké panny

Msta písecké panny https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164973/bmid_hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-msta-nVr-164973.jpg 4 516 92

S dvorem českého krále Přemysla II. Otakara odjíždí Oldřich z Chlumu v doprovodu svých pomocníků do Prácheňska, kde se má konat zasedání zemského soudu. Ale hned první noc, kdy dvůr do královského hradu v Písku dorazí, je zavražděn zemský sudí Benedikt. Český král zuří, protože zločin považuje za útok na svůj majestát. Proto pověří vyšetřováním Oldřicha z Chlumu a ten velice záhy odhalí pachatele a nechá ho zavřít. Váhá ovšem, jaký rozsudek králi navrhnout, protože rozumí důvodu, proč k vraždě došlo. Než se ale rozhodne, je stejným způsobem zavražděn další velmož a záhy další. Teprve teď začne být pátrání zamotané, a jak se záhy ukáže, i velice nebezpečné. Oldřichovi z Chlumu půjde opravdu o život, neboť ve hře je mnohem víc, než se na první pohled zdálo.... celý text

hana4834
hana4834
14.11.2023 5 z 5

Podlouhlé době mě to opravdu chytlo

Andrea864
Andrea864
27.09.2023 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, ale přišlo mi to takové ploché, nevýrazné, málo uvěřitelné.


tlllk
tlllk
21.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Myslím že ten názov autor naschvál zvolil tak, aby celú dobu zvádzal na scestie. Ale inak klasika, dostal som som čo som čakal, pekne zabalené aj s mašľou. Veľmi príjemná oddychovka.

pablito
pablito
10.07.2023 5 z 5

Nezklamalo. Líbí se mi kombinace historického námětu a detektivky. Je to čtivé. A popravdě mi vyhovuje i to, že se jedná o poměrně krátké příběhy.

ddkk
ddkk
28.06.2023 5 z 5

Příjemně oddechová historická detektivka, s dobrým námětem a výborným zpracováním. Je to moje první Vondruškova kniha a myslím, že nebude poslední.

Příběh je umně propletený, vyšetřování důvtipné a rozluštění záhady překvapivé. Tak to má v detektivce být. A já doporučuji.

drakamena
drakamena
27.03.2023 4 z 5

Líbil se mi příběh Magdalény a to, že nakonec našla štěstí. A líbilo se mi taky, jak se Přemysl nakonec zapojil do řešení případu a jak se tím dobře bavil. Bylo nezvyklé, že sám Oldřich do vyšetřování zasáhl až skoro v polovině knihy, ale bylo příjemné setkat se se známými postavami z dřívějších knih, jako byla abatyše Anežka. Dodává to příběhu rozměr.

lenyleny
lenyleny
22.03.2023 3 z 5

Tak trochu nepřehledné , dosti nepravděpodobné , no prostě se mi tento příběh moc nelíbil. No to se někdy stává, že mi kniha nesedne. Tak příště to již bude lepší.

Marcik7
Marcik7
14.06.2022 4 z 5

Oldřich z Chlumu je tentokrát poněkud upozaděn, Ota s Divišem odvedli kus pátrací práce. Tento případ je nejspíš typickým obrazem té doby, vysoká šlechta byla prakticky beztrestná.

jarin58
jarin58
25.04.2022 4 z 5

Trochu zamotaný děj,tentokrát v hlavní roli panoš Ota.

FallenOne
FallenOne
10.01.2022 4 z 5

Můj první Vondruška. Sérii o Oldřichovi z Chlumu nečtu od začátku, vybírám si díly, které mne něčím zaujmou (anotací nebo místem, kde se děj odehrává). Autor píše čtivě a ve středověkých reáliích se vyzná, takže máte vážně pocit, že jste se přenesli do 13. století. Tolik vymazlené jako třeba Follett to nemá, ale stačí to.
Vondruška tam má spoustu postav, ve kterých je těžké se vyznat, každý je něčí syn, dcera, kojná, služka, bratranec, snoubenec, nevlastní matka... to pak když se rozplétá vražda, to aby člověk pomalu hledal rodokmeny.
Nicméně je to čtivé, živé a odsýpá to. Jak jsem pochopil, tak každý díl je svým způsobem postavený na tom, že Ota se s někým vychrápe a získá tak informace, co pomůžou vše rozplést. Když to vezmu kolem a kolem, třeba Columbo zase pořád dotírá - každý vyšetřoval má něco.
Za slušné 4*, protože věřím, že jsou i lepší díly.

radimch
radimch
06.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Poněkud složitý případ se 4 vraždami a spletitými motivy a trochu nevěrohodným koncem . Na druhou stranu kladně hodnotím historický kontext a reálie

LenaBil
LenaBil
04.11.2021 5 z 5

Audiokniha se jako kulisa příjemně poslouchala, ale hlubší dojem ve mně kniha nezanechala.

eltondo
eltondo
10.10.2021 4 z 5

Mimořádně zamotané. Začátek je celý na Otovi. Závěrečná politicky korektní verze řešení celé kauzy je hodně odbytá.

IHT
IHT
22.09.2021 5 z 5

Historicke detektivky pana Vondrusky jsou sazkou na jistotu :) Rad je posloucham u monotonni prace, je to zabava a skvele se to posloucha i diky vybornemu zpracovani.

PREBURDA
PREBURDA
12.08.2021 5 z 5

Bravůrně napsaný detektivní příběh a řekla bych velmi akční, napětí, zápletka a co se vražd týče se pan Vondruška "odvázal", žádná nuda........ trošku jsem si přála, aby opravdu nyní neobvykle, než tradičně muž, vraždila žena ze msty, ta panna :o)))

Kakho-Oto
Kakho-Oto
04.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Za posledních několik měsíců třetí kniha s Oldřichem Chlumu, kterou jsem přečetl. Prokletí brněnských řeholníků i Olomoucký bestiář se mi líbily o poznání více než tento román. Msta písecké panny začíná nezvykle dlouhou pasáží, kdy vyšetřuje "jen" Ota ze Zástřizl. Těšil jsem se na Oldřicha i Diviše, avšak paradoxně od té doby mě román bavil méně, děj se začal příliš zamotávat a ne vždy zcela logicky. Závěr románu se mi též příliš nelíbil, poněvadž byl velmi rychlý a také ne úplně logický. Hlavní zločinec, vysoký šlechtic, byl zabit při srážce. Následně bylo na rozkaz krále ututláno, že se jednalo o zločince. Jako vrah byl oficiálně "představen" pobuda, který byl v době zločincovy smrti již dávno uvězněn (tělo mrtvého zločince bylo naaranžováno jako poslední vrahova oběť)... Nyní bude trvat asi poměrně dlouho, než si přečtu další příběh s Oldřichem z Chlumu. Nejen kvůli (menšímu) zklamání z románu Msta písecké panny, ale i kvůli značné podobnosti jednotlivých příběhů s Oldřichem z Chlumu.

Jaruš7
Jaruš7
26.07.2021 5 z 5

Další případ zručně zpracovaný ve filigrán historické detektivky.
Panna z Písku se mstí, jenže není sama a nápad, jak toho využít ve vlastní prospěch je cesta mordy posetá.
Panoš Ota je arcikumštýř ve svém oboru dovedností si bezděky troufl hodně vysoko, jenže na touhy nebyl sám.


Audiokniha coby má Vondruškiáda je fajnový zážitek jisté pohody s tréninkem mozku, který dá zabrat.
Super *****

viweb
viweb
13.01.2021 5 z 5

Zapeklitá a výborná detektivka. Poslechnuto jako audiokniha.

Anoliy
Anoliy
01.01.2021 5 z 5

Zase jedna moc pěkná. Knihy pana Vondrušky jsou moc hezké a jejich čtení mne baví. Dokáži přečíst jedním dechem. :-)

Ava365
Ava365
15.12.2020 5 z 5

Velmi hezká historická detektivka.